Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Идеалната талия


Идеалната талия
Идеалната талия или съотношение между талия и ханш, на английски език Waist-hip ratio, означава съотношението между обиколката на талията и ханша при мъжете и жените. От гледна точка на еволюцията на организмите на Земята, съотношението между талия и ханш е критерий за здравословното състояние, а от там и външната привлекателност на една жена. Според еволюционната теория, "силуета на пясъчен часовник" е признак на плодовитост и добро здравословно състояние на жената.

Copyright:www.backdoornews.com


Този критерий е независим от култура, историческа епоха или тенденции в модата - жени с коефициент 0,7 или по-малък се възприемат от мъжете като атрактивни. За първи път изследване върху въздействието от съотношението между талията и ханша е проведено от психолога Devendra Singh от университет Austin в Texas. Той изследва моделите от Playboy между 1955 г. и 1990 г., както и провежда анкети между 700 мъже. Тези изследвания ги сравнява с по-ранни изследвания на китайци, британци, и индийци.

При момичетата с навлизане в пубертета талията се подчертава, поради нарастване на ханша и гърдите, а с навлизане в критическата възраст талията при жените се разширява. Изследвания върху външната привлекателност на мъжете не би било меродавно, тъй като мъжете не се възприемат като сексуален обект и желанието на жените да се омъжат за даден мъж съвсем не означава, че искат и да забременеят от него.

Освен за половия отбор, съотношението между талия и ханш е от значение и за риска от сърдечни заболявания. За да се изчисли коефициента и индивидуалния риск от сърдечно-съдови заболявания, е нужно да се измери обиколката на талията и обиколката на ханша, след което се разделя първата цифра на втората.

Съотношение между талия и ханш при жени:
до 0,7 - отлично съотношение;
0,75 - 0,8 - добро съотношение;
0,8 - 0,84 - наднормено тегло;
>0,84 - затлъстяване;
над 0,9 - екстремно затлъстяване
с висок риск от сърдечносъдово заболяване.

Съотношение между талия и ханш при мъже:
до 0,85 - отлично съотношение;
0,85 - 0,9 - добро съотношение;
0,9 - 0,99 - наднормено тегло;
>0,99 - затлъстяване;
над 1,2 - екстремно затлъстяване
с висок риск от сърдечносъдово заболяване.

Посоченото идеално съотношение между талия и ханш е независимо от ръста.


Още по темата:

Затлъстяване

Отслабване без гладуване

Целулит

Идеалните 
мъжки пропорцииИдеалните мъжки пропорции

Сексология


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени