Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Военна служба през комунизма


Варшавски договор
Съгласно подписания Парижки мирен договор в края на Втората световна война, Народна република България има право на 65.000 души армия при запазване на задължителната военна служба. Действащият Закон за военните сили на Царството е променен в Закон за военните сили на НРБ, а от 1950 г. възрастта за призоваване на редовна военна служба е намалена от 20 г. на 18 г. Променя се и редът на издаване на военната книжка на военнослужещите на редовна военна служба, при който тя се издава при постъпване във войсковото поделение, а не както дотогава преди това от военното окръжие.

Copyright:www.backdoornews.com


През 1953 г. е създадена нова система на военни окръжия, като за всеки окръг има по едно военно окръжие, а за София 5 регионални военни окръжия, които са подчинини на Столично военно окръжие. През 1958 г. е гласуван от 29 обикновено народно събрание Закон за всеобщата военна служба, с който всички мъже граждани на НРБ от 18 г. до 28 г. подлежат на редовна военна служба от две години за завършилите средно образование, а за завършилите висше обарзование срока е 1 г. и 6 месеца.

През този период от военна повинност могат да се освободят инвалиди и хронично болни от язва на стомаха и още няколко тежки заболявания. Освобождаване от редовна военна служба също беше възможно за изключително надарени хора на изкуството и науката, но това бяха по 1-2 души на випуск и те официално не си признаваха, а лъжеха, че били болни от язва на стомаха.

Такъв строг режим на (не)освобождаване от казарма съществуваше в Европа единствено в България и Гърция, поради заплахата от югоизточния им съсед. Обичайна практика при военните, както в Гърция така и в НРБ беше, да изпращат момчетата в поделения, които са най-отдалечени от родните им места, за да нямат възможност често да се прибират в къщи. В Гърция и до ден днешен освобождаване от наборна военна служба е изключително трудно и деца на гръцки гастарбайтери в Западна Европа отиват в Гърция да отбият военната повинност.

В НРБ децата на елита, понякога и висшистите, служат в Школи за запасни офицери, а почти всички мъже след изслужване на редовната си военна служба, подлежат на повикване на служба в запаса до 55-годишна възраст за войниците и младшите офицери, и 60-годишна възраст за старшите офицери. Жените, водещи се на военен отчет в запаса, имаха пределна възраст за това 45-годишна възраст за войниците и 55-годишна възраст за младшите и старшите офицери, въпреки че жени на военна служба по време на комунизма никой не е виждал.

Българските наборни военнослужещи взимат участие ежегодно в учения на създадения през 1955 г. Варшавски договор, на който НРБ е член до 1991 г. Наборни военнослужещи от БНА участват във военни операции на Варшавския пакт, като предотвратяването на опита за Цветна революция в Чехословакия - "Пражка пролет от 1968 г.", както и през периода на т. нар. "Възродителен процес" от 1984-1989 г. Тогава в операции срещу турски терористи участват освен полицията и български военни части от вътрешни войски, съставени и от наборни военнослужещи.

През 1954 г. наборната военна служба се изпълнява и в транспортни и трудови войски, а от 1985 г. след създаването им и във войските на министерство на вътрешните работи, наричани още Вътрешни войски. През годините на социализма ежегодно се организират учебно-мобилизационни мероприятия, наричани още запас, на които преминават голяма част български граждани. Най-голяма численост и размах БНА получава по времето, когато Тодор Живков е Генерален секретар на ЦК на БКП и Председател на Държавния съвет на НРБ. Към 10 ноември 1989 г. Българската народна армия начислява 152 хил души, 3/4 от които са наборни военнослужещи.

Казармата по време на комунизма, както и навсякъде по света, беше затвор. Въпреки това, предимно между примитивните и прости хора съществуваше мнението, че "Ако си негоден за военна служба, трудно можеш да се ожениш", че казармата е "Ковачница на мъже", че "Неслужил мъж, не е никакъв мъж, както жена, която не е правила аборти, не е никаква жена". Подобно мнение съществува не само в България. В американската комедийна-драма "Family Business" (1989) режисьор Sidney Lumet, главният герой - гангстерът Jessie McMullen (Sean Connery) поучава внука си, че затвора оформял хактера на мъжете.

По време на комунизма повечето синове на елита служеха в армията, но за тях се създаваха особени условия. Например синът на известния актьор Георги Георгиев Гец ("Селянинът с колелото") отбиваше военната си служба в родния си град - София и в продължение на две години почти всяка вечер нелегално си преспиваше в къщи и идваше в казармата сутрин, преди офицери и старшини да са дошли на работа. Както във всички казарми, така и в поделението, в което служеше сина на Гец, имаше редовни проверки от офицери през нощта. През целите две години, синът на Гец винаги в дните на проверки "случайно" спеше в казармата, докато останалите войници, които при проверката не бяха в казармата, биваха наказвани с арест или откомандироване в поделения с роми и криминално проявени. Това "случайно" съвпадение при сина на Гец правеше впечатление на останалите войници, но никой не се досещаше, че сина на Гец началниците го предупреждаваха, кога ще има проверка в казармата.

Според слухове, Владимир Живков отбил военната повинност в школата за запасни офицери в Плевен. И всички късметлии, които служели с него, разказват че изкарали казармата като луксозна почивка. Както за осъдения през 1924 г. Адолф Хитлер, превърнали затвора в Landsberg във фашистка партийна централа, така и за Владко Живков превърнали казармата в увеселително заведение.


Още по темата:

Класация на държавите по венна сила 💪


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени