Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

ЛихварствоЛихварство
Лихварство се нарича предоставяне на пари под неоснователно висока лихва, при възползване неблагоприятната позиция в обществото на изпаднал в беда човек. На днешно време лихварството за благозвучие се нарича кредитно дело, кредитиране, финансиране, инвестиране, банкерство. А лихварите ги наричат финансисти, предприемачи, банкери, инвеститори.

Copyright:www.backdoornews.com


Лихварството е известно още от древността, дори преди появата на парите. И още от древността е известно, че лихварството е най-голямото зло за човечеството - източник на паразитизма в човешкото общество. Отначало давали заем в натура - семена или скотове. А при погасяване на кредита животните, например кравите отдадени в кредит, се връщали на лихваря заедно с родените от тях телета. Аристотел в своето произведение "Политика" описва лихварството като противоприродно.

В Древна Русия, а по-късно и в Руската Империя, лихварството се е считало за неморално и е било преследвано от закона, ако превиши определено ниво на лихвата. В Древна Русия се е считало, че земеделието и промишленото производство се увеличават за сметка на труда, а парите се увеличават посредством лъжа, тъй като лихваря не полага труд.

Ислямът също осъжда лихварството. В някои ислямски държави лихварството е забранено - Иран, Пакистан. Често САЩ определя тези държави като престъпни държави. В съвременното ислямско тълкувание, кредитиране и банкерство се допускат или без лихвен процент или срещу ограничена лихва, която изключва злоупотреби.

Християнската религия заклеймява заемането на парични средства срещу лихва. Папа Климент V през 1311 г. е заплашвал с отлъчване от църквата всеки владетел, който разрешава лихварство или в протежение на три месеца не отмени предсъществуващо постановление, което разрешава лихварство. През средновековието, лихварство не се допускало и често възниквал остър дефицит на заемни средства, както по време на комунизма се забраняваше спекулацията със стоки за потребление и възникваше дефицит на стоки.
Лихварски медал
Лихварски медал: "Дали евреин или християнин, лихварят е мръсник" (1923)


За разлика от исляма и християнството, юдаизмът забранява отдаване на пари под лихва, но само на съотечественици и единоверци, т.е. на евреи. За отдаване на пари под лихва на чужденци, юдаизма не поставя ограничения:

«От чужденеца изисквай, а на брат
си му прости...ти ще даваш заеми
на много народи, но ти самия няма
да взимаш заеми и ти ще господстваш
над много народи, а те над теб няма
да господстват.»

- Второзаконие (הַדְּבָרִים) - петата книга от Библията,
от Стария завет и от Петокнижието
(петте Мойсееви книги)

Смисълът от лихварството не е да се печели единствено от лихви. Лихварите не дават кредити на бързо развиващи се индустрии, а на закъсали финансово предприятия или цели държави. Крайната цел на лихварите е финансовите затруднения на фирмите или държавите още повече да се задълбочат, вледствие непосилните лихви и те да бъдат принудени да разпродават благата си на безценица. Goldman Sachs в самото начало на кариерата си преди 150 години, не финансира успешни индустриалци. Marcus Goldman започва да изкупува дългови сертификати/дългови задължения/IOU ("I owe you") на изпаднали във финансови затруднения бизнесмени.

През средновековието в случаите на дефицит на заемни средства християнските религиозни власти съзнателно си затваряли очите, когато паството им заема пари от друговерци. С отдаване на заеми се занимавали основно евреите, които били и основното религиозно малцинство. Дискриминационните порядки, по отношение на достъпа на евреите до определени професии през средновековието, в съчетание с юдейското разбиране, че забраната за лихварство не важи при сделки с неевреи, специализират евреите в лихвари. Поради това при настъпване на икономически и финансови кризи, последвани от социални вълнения, евреите с тяхната религия - фарисейска или двулична, ставали периодично прицел на религиозно насилие.

Германският социолог, икономист и философ на културата Werner Sombart/Вернер Зомбарт (1863 - 1941) в неговите трудове: "Sozialismus und soziale Bewegung im 19. Jahrhundert" (1896), "Der moderne Kapitalismus" (1902), "Der Bourgeois, Luxus und Kapitalismus" (1913), "Krieg und Kapitalismus" (1913), "Der proletarische Sozialismus", диференцира капиталът на "Produktionskapital" - капитал, който се инвестира в производство и води до откриване на нови работни места и повишаване на жизнения стандарт на населението, в противоположност на "Finanzkapital/Hochfinanz/висш финанс" - финансови спекулации и лихварство, което цели разрушаване нечия икономика за лично обогатяване на една клика.

Първоначално Вернер Зомбарт е посрещнат с възторг от националисти и ционисти, но със своето произведение "Vom Menschen" (1938), Вернер Зомбарт се дистанцира от националсоциализма, поради което нацистите забраняват на студенти да посещават лекциите му.

Финансовият капитал/лихварството по правило не инвестира в производство на стоки и не цели икономически растеж. Лихварите финансират тайните служби/доносниците, социалните мрежи - ВКонтакте, Facebook, Google, Viber, от които лихварите се сдобиват с информация. Лихварите финансират и средствата за масова информация - Ройтерс, Ню Йорк таймс, (bTV, NOVA, Будна ера, както и развлекателната индустрия - Hollywood, които дезинформират и манипулират населението.

Тъй като финансовият капитал/лихварството не допринася за икономически растеж, а напротив разрушава икономиката, характерно за капитализма е така наречения бизнес цикъл/икономически цикъл - периоди на растеж и относително бързо икономическо развитие (експанзия или бум) и периоди на относителна стагнация или намаление, свиване или рецесия. Финансовата криза от 2008/2009 дава нов тласък на национализма и антисемитизма в Европа и САЩ и за да го потушат, лихварите след 2015 година започват да инвестират в производство на стоки, което води до откриване на нови работни места и повишаване на заплатите и доходите на населението.

В ново време, след Френската революция, старият религиозен морал е забравен и "еврейският занаят" е институционализиран посредством банките. На днешно време лихварите се наричат акционери, банкери и инвеститори. Най-важният източник, от който богаташите увеличават богатствата си, са акциите. По данни на MSCI World-Index, акциите в световен мащаб са увеличили цената си с 13,2%. Според S&P 500 в САЩ акциите са поскъпнали с 13,4%. Stoxx Europa 600 Index се е покачил след юни 2012 почти с 20%. И само някой да се осмели да изкаже негативно мнение по техен адрес, веднага финансираните от лихварите медии го обвиняват в антисемитизъм и конспирации.

Синоними на лихвар: Инвеститор, бизнесмен, олигарх, магнат.

Адолф Хитлер, според спомените на съвременниците си, е ненавиждал лихварството, свързвайки го с омразните му еврейски банки и високата лихва. В изкуството, лихварството се заклеймява в произведения на Гогол - «Портрет», Фьодор Достоевски - «Престъпление и наказание», А.С. Пушкин, Вергилий, Данте - «Божествена комедия», Оноре дьо Балзак - «Gobseck», филм «Клетка» (2015) режисьор Элла Архангельская.

Докато в миналото лихварството е било заклеймявано и забранявано от религиите като неморално, то при неолиберализма на днешно време лихварството се издига в култ, лихварите се възприемат с възторг, тях "независимите" медии наричат "генератор на работни места", държавите, специализирани в лихварство се самоопределят като най-демократични и те учат останалия свят на морал.


"Geld ist der Gott unserer Zeit
und Rothschild ist sein Prophet."

Heinrich Heine 1841

"Парите са господ на днешно време
и Ротшилд е техния пророк."

Хайнрих Хайне 1841


Още по темата:

Кой предизвиква икономическите кризи?

Западният свят чества 150 г. Голдман Сакс

Джеймс Пол Варбург

Rothschild

Михаил Ходорковски

Даниел Кон-Бендит

Какво образование имат милиардерите

Милиардери започнали от нула

Абас: Евреите сами са си виновни за Холокоста

Човечеството си има нов банкер
loading...

Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени