Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Мозъчен тръст


Мозъчните тръстове
Мозъчните тръстове, наричани още "аналитически центрове", "фабрики за мисли", "резервоар за мисли" и "мислителен таран", на английски - think tanks, са неправителствени институти и изследователски организации, които чрез изследвания в областите на хуманитарните науки - политика, икономика, социология, право и пр., разработват социални и икономически концепции, стратегии и методи на манипулации на общественото мнение, в полза на определена задкулисна клика.

Copyright:www.backdoornews.com


Мозъчните тръстове придобиват популярност предимно в западните индустриални държави. Мозъчните тръстове работят в областта на социалните науки - политика, право, икономика, социология и пр. и имат функцията да защитават определен тип социална политика, политическа стратегия, икономика, въпроси на науката и технологиите, индустриални или бизнес политики и военни съвети.

Copyright:www.backdoornews.com


Много от мозъчните тръстове се маскират под организации с нестопанска цел и статутът им дава възможност за данъчни облекчения, например в САЩ и Канада, някои са финансирани от правителства, а други получават средства от консултиране. Според официално обявената си дейност мозъчните тръстове се делят на: изследователско-издателски, лобистки, правозащитни, културологични и целеви. По широта на проблемите, които те разработват и изучават - световни (например така нареченият "Римски клуб", "Националната фондация за демокрация" в САЩ), национални и регионални. По политическа ориентация: - официално политически заангажирани (Think Tanks в политическите партии и движения) и официално политически независими.


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени