Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Кои търсачки в интернет да ползвам 🔍


търсещи машини в интернет
Както на средствата за масова информация официалната им дейност е да информират, така и на търсещите машини в интернет официалната им дейност е да намират информация. Но доходите и на едните и на другите не идват от това да информират населението, а да го манипулират в интерес на онези, които ги финансират. Манипулацията се реализира чрез доставяне на маловажна информация и подтискане или тривиализиране и осмиване на важната информация, респективно разпространяване на дезинформация и фалшиви новини.

Copyright:www.backdoornews.com


Ние проведохме тест на търсачките в интернет с ключови думи на български език.
Американските търсачки "Yahoo", "Bing", "AOL", германската търсачка "MetaGer", швейцарската търсачка "swisscows.com" и руската търсачка "Яндекс" намират качествената информация на български език още в първите няколко резултата. "Qwant" е френска търсачка с ограничен капацитет, но все пак и тя намира с български ключови думи нужната информация.

"Яндекс" е руска търсачка и тъй като руския език е близък до българския, "Yandex" интерпретира понякога българските ключови думи като погрешо изписани руски думи и намира подобни резултати на руски страници. Затова трябва понякога ключовите думи да се поставят в кавички. Освен това "yandex.ru" е специализирана за руски страници, докато "yandex.com" е за ползване на други езици. Ако потребителят държи, търсачката да не му филтрира нелицеприятните за САЩ уебсайтове, трябва да ползва "yandex.com". И това се отнася не само за политика, а и за търсене на информация относно здравословни проблеми, спорт, наука, сексология, изкуство и пр.

"Ask" не е истинска търсеща машина и намира качествената информация чак на трета страница. Българската търсачка Find&FUN в момента (2017) не функционира, а другите български търсачки "boom.bg", "all.bg", "jabse.com" намират хаотично резултати, които не са релевантни. Българските търсачки не интерпретират поисковата фраза като цяло, дори и да е съставена само от две думи. Също и китайската търсачка "Baidu" е напълно непригодна за търсене с ключови думи на български език.

Около 90% от потребителите в интернет ползват Гугъл. Капацитетът на "Гугъл" е значително по-голям от този на останалите търсачки. Под една и съща ключова дума "Google" намира 76.300 резултата, "Yahoo" - 12.300 резултата, "AOL" - 12.200 резултата, "Bing" - 5.520 резултата, "Yandex" - 2000 резултата.

За разлика от останалите търсачки, "Google" разпознава на какъв език е операционната система на потребителите, както и определя по IP address местонахождението на потребителите и оптимира резултатите от поиска в зависимост от тези фактори. Това е удобство за потребителите, в резултатите от търсенето да намират страници на езика, който разбират и ако търсят стоки и услуги, на преден план да виждат страници на търговци в града, в който се намират. Но това удобство има и нежелания ефект за потребителите, че "Google" съставя за всеки един потребител профил на местообитаване, интереси, вкусове, езикови познания и пр. лични данни, за които потребителите нямат представа какво се лучва с тях.

При проведения от нас тест, "Google" не (иска да) намери качествената информация, а вместо това пробутва в резултатите соросоидните медии "segabg", "offnews", "Дойче веле", "btvnovinite", "mediapool", "dnevnik", "dariknews", "bg-mamma", както и специалистите по фалшиви новини: "Една-бг", "Бултаймс-ком", "Сподели-еу" и пр.

Освен това "Google" филтрира информация за определени собствени имена, вероятно по поръчка срещу заплащане. От няколко години "Google" предлага услуга "да забрави" неактуална компрометираща информация за определени лица, по подадена от тях молба.

"Гугъл" спечели сърцата на потребителите в началната си фаза на зарибяване до към 2011-2012 г., когато чрез "Google" потребителите намираха най-интересните факти, най-ниските цени на стоки и услуги, оригиналната и независима информация. На днешно време определени страници чрез "Google" никога не се намират. Например независимата интернационална антиглобалистка медия "indymedia.org" в резултатите от поиска в "Google" заемаше първи позиции до към 2011 г. "indymedia.org" започна да публикува наръчник, как потребителите да се анонимизират в интернет, след което беше заклеймена от западните тайни служби като анархистка и на днешно време „Индимедия“ вече не излиза в резултатите в "Google". Със сигурност алгоритъмът на "Google" е по-ефективен от този на останалите търсачки, но каква полза от това, когато определена информация "Google" я скрива?

"Yahoo" в Япония е по-популярна, от колкото "Google", а и Китай не блокира "Yahoo". Китай блокира Twitter, Facebook, YouTube, Google. Не е възможно, а и не е нужно да манипулираш целия интернет. Достатъчно е да се договориш с Гугъл, Фейсбук и Уикипедия и цензурата идва от само себе си. Логично е договорът с техните създатели да е бил сключен още преди те да са били създадени. Този, който ги е финансирал, знае за какво ги е финансирал. Не знаят само будалите, които им ползват безплатните услуги.

Интересна алтернатива представлява швейцарската търсачка "Hulbee", известна като "swisscows.com". Търсачката твърди, че не съхранява IP-адресите, Cookie и ключовите думи на потребителите и не съставя психологически профили, . Сървърите на "swisscows.com" са разположени в Швейцария и не подлежат нито на законодателството на Евросъюза, нито на САЩ. На български език "swisscows.com" намира релевантни резултати от търсенето и не филтрира нелицеприятните за американската пропаганда сайтове, в противоположност на "Google".


Още по темата:

Издирване на лице в интернет

Списък на Фейсбук-групи за дезинформация 💩

САЩ въвеждат класов интернет 💻

Фалшиви новини 🤥


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени