Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Търсене и предлагане


Алфред Маршал
Законът за търсене и предлагане е обективен икономически закон за определяне на цената на стоки и услуги на пазара. Търсене и предлагане описва и обяснява икономически процеси и явления на нивото на отделен пазар за дадена стока. Цената е равновесната точка между предлагането и търсенето. В графичната си форма, в която може да бъде видян във всеки начален учебник по икономика, този принцип на ценообразуване е развит от Алфред Маршал в 1890 г.

Copyright:www.backdoornews.com


Моделът е по-прост и по-ефективен от други модели в обясняването на разпределението на ресурсите и благата в обществото и често някаква негова форма стои в основата на по-сложни модели за обясняване на разпределението на ресурсите и благата.

При търсенето и предлагането се изхожда от презумпцията, че индивидът консумира по-голямо количество при по-ниска цена, а предприятието произвежда по-малко при относително по-ниска цена на крайния продукт.

Докато при социализма цената на стоките се определяше от производствените разходи и от държавно планиране на производството, то при капитализма ценообразуването се определя от съотношението между търсене и предлагане на стоки и услуги, което може да бъде манипулирано, чрез създаване на изкуствен дефицит или изобилие на стоки и услуги.

Например цената на нефта пада, когато САЩ се договарят със съюзниците си - Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, да увеличат добива на нефт, с цел да разрушат икономиката на Русия, Иран, Венецуела.

Заплатата за определен труд зависи от тежестта на труда, но и от безработицата на трудовия пазар. За да има достатъчно желаещи да упражняват тежък, вреден за здравето, ниско платен и унизителен труд, държавата се грижи да създава дискомфорт на безработните, те да се чувстват унизени и преследвани, за да приемат неизгодните условия и ниско заплащане. Колкото повече безработни има, толкова по-ниски стават заплатите.

При любовните отношения между мъже и жени, съотношението между търсене и предлагане не може да се манипулира директно, тъй като мъжете и жените са по равен брой. Може да се манипулират доходите на населението, с цел голяма част от мъжете да бъдат напълно неконкурентно способни в половия отбор, с което жените автоматично се резервират за един ограничен кръг привилегировани граждани - любимци на държавата.

При удовлетворяване сексуалните потребности жените могат да манипулират мъжете, като им дозират секса по честота и асортимент, т.е. като създават дефицит, с цел повишаване на цената му.


Още по темата:

Цената на златото не се определя от съотношението между търсене и предлагане

Бедният купува на по-висока цена


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени