Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

25-ти кадър25-ти кадър (скрита реклама/пропаганда, на английски език - Subliminal message) е психологичен метод за манипулиране на хората, чрез въздействие на подсъзнанието, посредством поставяне на кратковременен (под една секунда) кадър във филми, с цел скрита пропаганда или реклама.

Copyright:www.backdoornews.com


Subliminal stimuli/недостатъчно силни дразнения, в противоположност на Supraliminal stimuli/силни дразнения, са всички сетивни дразнения, под нивото на осъзнаване.

Владимир Леви - известен руски психолог твърди, че човек е под постоянна хипноза, но в по-разсеян вариант. Всяко съсредоточаване е хипноза, а идеята му за 25-ти кадър е, че подсъзнанието регистрира неща, които съзнанието не забелязва и по този начин те навлизат директно в подсъзнанието без да минават през критичната преценка на съзнанието, което трябва да определи дали това е добро или лошо. Т.е. съзнанието няма да забележи 25-тия кадър, но подсъзнанието ще го регистрира и приеме директно, а подсъзнанието не прави разлика между добро и лошо. Това е работа на съзнанието, което в случая е заобиколено.

Авторът на метода Джеймс Вайкери/James Vicary е признал, че експериментите, потвърждаващи въздействието на 25-тия кадър, не са доказали ефективност на метода. При наскоро проведена Functional magnetic resonance imaging/Функционална магнитно-резонансна томография (fMRI) се установява, че недостатъчно силни дразнения активират специални области в мозъка на човека, въпреки че дразненията не се осъзнават от човека.

Освен "25-тия кадър", в момента западното кино работи с друг метод за въздействие на подсъзнанието. Пропагандата я пробутват в сюжетно маловажни обстоятелства. Например в "Карго / Cargo" протагонистите са над 45 годишни и имат дете-кърмаче. Но тяхната възраст никъде във филма не се коментира и видимо няма връзка със сюжетната линия. И зрителите не се замислят, как толкова възрастни хора могат да имат бебе.

Използването на скрита пропаганда е забранено в много страни. Използването на техники за въздействие на подсъзнанието - hidden persuaders, чрез заобикаляне на критичното действие на съзнанието, са забранени със закон:

Германия Германия - Rundfunkstaatsvertrag § 7 Abs. 3
"Werbung und Teleshopping müssen als solche leicht erkennbar und vom redaktionellen Inhalt unterscheidbar sein. In der Werbung und im Teleshopping dürfen keine Techniken der unterschwelligen Beeinflussung eingesetzt werden. Auch bei Einsatz neuer Werbetechniken müssen Werbung und Teleshopping dem Medium angemessen durch optische oder akustische Mittel oder räumlich eindeutig von anderen Sendungsteilen abgesetzt sein."

Швейцария Швейцария - Bundesgesetz über Radio und Fernsehen (RTVG) Art. 10, Ziff. 3
"Unzulässig sind Schleichwerbung und unterschwellige Werbung."

Русия Русия - Пункт 9 ст. 5 («Скрытая рекламa») Федерального закона «О рекламе» № 38-ФЗ от 13.03.2006 (вступил в силу с 1 июля 2006): "Не допускаются использование в радио-, теле-, видео-, аудио- и кинопродукции или в другой продукции и распространение скрытой рекламы, то есть рекламы, которая оказывает не осознаваемое потребителями рекламы воздействие на их сознание, в том числе такое воздействие путём использования специальных видеовставок (двойной звукозаписи) и иными способами."

Украйна Украйна - ЗАКОН УКРАЇНИ. Про телебачення і радіомовлення
(Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1994, N 10, ст. 43)
(Вводиться в дію Постановою ВР N 3760-XII ( 3760-12 ) від
21.12.93, ВВР, 1994, N 10, ст. 44)

4. Забороняється використання у програмах та передачах на телебаченні і радіо прихованих вставок, які впливають на підсвідомість людини та/або чинять шкідливий вплив на стан їх здоров'я.
cinema
Експериментално е доказано, че зрението на човека е в състояние да различи не повече от 24 кадъра в секунда. А кадри под една секунда, т.е. по-кратки от 24 Frames, мозъка на човека не може да ги оцени пълноценно. Поради това при монтаж на филми, отделните секвенции не трябва да са по-кратки от 1 секунда. В музикалните видеоклипове се използват кратки секвенции, за да изглеждат изпълнителите красиви. Тъй като човек не е в състояние да оцени критично видяното за по-малко от една секунда, от там идва идеята, че кадър по-кратък от една секунда, заобикаля критичното съзнание и въздейства директно върху подсъзнанието.

Например в американския анимационен филм за деца "Красавицата и Звяра/Beauty and the Beast" 📺 на Walt-Disney-Studios от 1991 г., за по-малко от една секунда се появява на екрана жена с три деца на ръце, която е грозна, дебела и озлобена, и веднага след това на екрана се появява неомъжена жена без деца, която е красива, стройна, щастлива и вечно млада. "Beauty and the Beast" е първият и до 2010 г. единствен анимационен филм, награден с Oscar. През 2002 г. "Beauty and the Beast" е избран за National Film Registry/Националния филмов регистър - списък на висококачествени филми, избрани от Националния филмов съвет на САЩ за съхранение в Библиотеката на Конгреса.

"The illegal we do immediately; the
unconstitutional takes a little longer."

Henry Kissinger ( The New York Times, Oct. 28, 1973)

"Незаконното правим веднага;
противоконституционното отнема
малко повече време."

Хенри Кисинджър - постоянен член на Билдърбъргския клуб
лауреат на нобелова награда за мир,
срещу когото на 11. септември 2001
е заведено съдебно дело за престъпления
срещу човечеството и организиране на
военния преврат в Чили 1973 год.

Подтискане инстинкта за размножение и разрушаване на семейството, като основна градивна единица на държавата, е първата стъпка към разрушаване на държавите, разграбване на националните им блага и поробване на населението им.


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени