Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

ГлупостЧовешката глупост се основава на недостатъчна интелигентност и способност за разбиране на причинно-следствената връзка между явленията в живота, също и липса на способност за преработване на получената информация. Характерно за глупавите, простите и примитивни хора е, че те не се замислят за бъдещето. Както животните, живеят ден за ден. Глупаците се съблазняват да получат или придобият някаква облага без да влагат средства, труд и усилия.

В тесния смисъл, понятието глупост означава неспособност за извличане на поуки, въз основа на възприятията. Immanuel Kant (1724-1804) нарича глупостта „Mangel an Urteilskraft“ - неспособност за отсъждане.

Copyright:www.backdoornews.com


Глупостта не е единствено природна даденост. Човек може да оглупее вследствие външно въздействие: При недостатъчни емоции, например при изолация от достоверна информация, при продължително упражняване на нискоквалифициран, монотонен труд, характерно за прослойката прекариат. Но също и при затрупване с лъжлива информация, характерно за средствата за масова информация, особено телевизията. Хората, които нямат телевизор, са по-умни от онези, които щом се приберат в къщи, първата работа им е да включат телевизора и последното, което правят преди да излезат от къщи, е да изключат телевизора.

Разликата между глупака и умния

Глупакът мисли, че не е важно на колко години е, а на колко се чувства. Умният знае, че при кандидатстване за работно място е важно на колко години е, а не на колко изглежда. При любовни отношения не е важно на колко години се чувстваш, а на колко обкръжаващите те възприемат.

***

Глупакът иска да се изхитри и кълве на обяви за работа с необичайно високо заплащане и на обяви за отдаване под наем, с необичайно нисък наем и най-често попада на обява с импулсен телфон.

***

Глупакът пазарува в магазини с карта за отстъпки. Умният знае, че никой не прави подаръци и такива "отстъпки" целят създаване на личностови профили и събиране на лични данни, с цел ако потрябва тази информация да се използува срещу самия него.

***

Според глупака в интернет има големи и малки портали и когато търси да купи кола на старо или да наеме жилище, той следи пазара в големите портали.

***

Глупакът чете и вярва на новините в големите сайтове - онези, кото за една новина пускат десетки статии, които винаги в Гугъл стоят на предни позиции, защото в Уикипедия са им сложили многобройни линкове. Тези сайтове, глупакът нарича сериозни и официални, без да се замисля, кой и с каква цел ги финансира, кой е собственик на българските медии?

***

Глупакът счита другите за глупаци и се хваща да играе на "Тука има - тука няма".
глупак
Глупакът дискутира от кого децата му са наследили цвета на очите и от кого косата. Умният мъж провежда ДНК-тест за бащинство и не става за смях пред приятели, съседи и познати.

***

Глупакът си купува лъскав Apple-iPhone и американски лаптоп със скенер за пръстов отпечатък, хвали се, че нямал нищо за криене и се присмива на онези, които облепват уебкамерата и свалят акумулатора.

***

Глупавата и алчна жена се регистрира в уебсайтове за запознанства, публикува ретуширани на компютър снимки в акаунта си и не разкрива скайпа и профила си във Facebook на всеки мераклия, че знае ли, може да се окаже някой беден чекиджия. В същото време кифлата се е регистрирала във Фейсбук със собственото си име, включва се в групи на милионери и си мисли, че там са само подбрани господа, за които си струва да публикува детайлна информация за себе си и личния си живот, подкрепени от селфи и белфи. За глупавата и алчна жена Facebook, Skype, WhatsUp, Viber, Vkontakte дори и да служат на ЦРУ - това е САЩ, това са големи и лъскави коли, лукс, вечен купон и богати мъже. А от богаташи простакесата не се крие, ако трябва в земята ще се зарови, за да направи впечатление на богаташите. Кифлата се крие от досадни бедняци, които ѝ губят времето.

***

Глупакът среща жена, която му харесва и започва да я сваля. Умният знае, че трябва да има удобен случай да излъже жената, за да я вкара в леглото. Както футболистът знае, че за да вкара гол, трябва да излъже вратаря, в кой ъгъл ще ритне топката.

"Le moyen le plus sûr de rester
pauvre est d'être honnête homme."

Citation de Napoléon Bonaparte

"Най-сигурният начин да останеш
беден е да бъдеш честен."

Наполеон Бонапарт

Най-сигурният начин да останеш без жена
е да бъдеш честен към жените.


***

Умният мъж още при първа среща с жена, усеща по време на разговора доколко има шанс за секс със жената и в случай че шансовете са минимални, а срещата е в заведение, умният мъж казва на жената, че отива до тоалетната или някаква друга причина, поради която се налага за кратко време да излезе от заведението, след което повече не се връща и оставя дамата да плати цялата сметка. Глупакът се надява до последно и плаща сметката на дамата, защото е кавалер.

"Една жена не може да бъде никога
толкова глупава, колкото може да
бъде един мъж."

Ги дьо Мопасан

***

Играчът организира купон, на който предварително планира и се наговаря с приятелите си, кой мъж с коя жена ще (трябва да) бъде и винаги кани повече жени, от колкото мъже. Глупакът кани безразборно свои познати мъже и жени, с цел да забърше нещо, но накрая се оказва, че е направил услуга на останалите и след като те си тръгнат, той трябва да почисти.

***

Глупакът гледа bTV и NOVA и си мисли, че щом са на български език, значи са на българската държава или по-скоро въобще не се замисля на кого са и каква им е целта. Както свинята в кочината не се замисля кога ще я кастрират и ще направят от нея пържоли. Важното за свинята е, че помията която ѝ носят в кочината е вкусна и безплатна, както за глупака важното е, че зрелището по "bTV" и "NOVA" е по неговия вкус и е безплатно. Умният човек набира в Гугъл 'кой е собственик на bTV', 'кой е собственик на NOVA', но не чете първия резултат в Гугъл, който почти винаги е Уикипедия - енциклопедията, която се редактира от соросоиди или въобще не ползва Гугъл, а други търсачки в интернет 🔍.

Умният човек прелиства в резултатите от Google на втора-трета страница и научава, че bTV е 100% собственост на президента на Световния еврейски конгрес - Ronald Lauder, а Нова телевизия е 100% собственост на шведски лихвар, работил за американския инвестиционен конгломерат "Morgan Stanley" на Wall Street, който активно участва в приватизацията на България.

***

Глупакът "случайно" попада чрез споделяния в групите по Фейсбук, на "алтернативни" медии, като например Будна ера, които са антиамериканистки, русофилски и се различават от онези - официалните и сериозни медии, които са станали досадни с хвалебствията за Евросъюза, за Бойко Борисов и за евроатлантическите ценности. Тези "алтернативни" медии пишат онова, което на глупака му харесва и въобще не му хрумва, защо тези медии непрекъснато ги споделят във Фейсбук, защо Фейсбук непрекъснато му ги набива в очите?

***

Тъпанарът се регистрира със собствения си телефонен номер в WhatsUp и Viber, без да се замисля, че има стотици други безплатни интернет-телефони, които не изискват от потребителите отдаване на телефонния си номер, за ползване на услугите им. Щом като и други негови познати са се регистрирали в WhatsUp и Viber, значи няма от какво тъпанарът да се притеснява. Както овцата тръгва към реката с кроокодили, защото и другите овце от стадото вървят на там.

***

През 1970-те NASA изстрелват космически кораби с плакати и грамофонни плочи на борда, които да информират извънземни цивилизации за координатите на Слънцето, по отношение на 14 пулсари и местоположението в Млечния път. В интервю пред BBC британският астрофизик Стивън Хокинг споделя, че вместо хората да опитват контакт с извънземни, трябва човечеството да направи всичко възможно, такъв контакт да бъде предотвратен:

"If aliens visit us, the outcome would be much as when Columbus landed in America, which didn't turn out well for the Native Americans"
"Ако един ден извънземни ни посетят, то това ще е същото, което се случи при посещението на Христофор Колумб в Америка и това не се отрази добре на местните жители."


***

Two things are infinite: the
universe and human stupidity;
and I’m not sure about
th’universe!

Albert Einstein

"Две неща са безгранични:
Вселената и човешката глупост.
Но за Вселената не съм съвсем сигурен."

Алберт Айнщайн


Още по темата:

Желание за принадлежност

Психология

Дебилност


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени