Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Начало Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Подставено лице / подставена фирмаЧучело
Подставено лице се нарича човек или човек-фантом, респективно подставена фирма, които съществуват само по документи като индивидуален търговец или суверенна фирма , които пазят мястото на владелец, който цели да остане незабелязан за околните или няма право да е владелец. Характерно за епохата на глобализъм е да живееш в една държава, да работиш за работодател от друга държава, а самият работодател да е от трета държава.

Copyright:www.backdoornews.com


Ползване на подставени лица и фирми цели да се запази анонимност на истинските собственици на благата. Населението да не се настройва срещу определена държава или етнос, да не знае кой ги експлоатира и кой е виновен за страданията им.

Чрез ползване на подставени фирми се създава илюзията, че има свободна конкуренция на пазара. Разкрития, че конкурентни фирми се договарят помежду си да поддържат високи цени, са рядкост.

Изразът "подставено лице" вероятно произлиза от понятието чучело - сламена кукла, която може да бъде поставена на всяко място, в зависимост от желанията и интересите на владелеца ѝ. Според други източници понятието подставено лице - сламен човек, произлиза от 19-то столетие, когато за тренировки по фехтовка използвали сламени кукли. Съществува и трета версия, според която древните римляни всяка година на 15.май правели жертвоприношение, като хвърляли в река Тибър вместо жив човек - сламена кукла "Argei".
Жертвоприношение в древен Рим
Жертвоприношение в древен Рим


На днешно време често се използва думата бушон (стопяем предпазител) за човек, който сключва съмнителни сделки и в случай на провал, го вкарват в затвора или бива отстранен с помощта на наемни убийци. Но най-често се използват фирми-бушони, които просто биват фалирани. В миналото се е използвала думата маша - металически прибор за разбутване на огнище, който се използва за да не се изгорят ръцете от огъня. Например Османската Империя е била машата на Западна Европа срещу Русия.

В практиката подставеното лице / лицето-фантом или подставената фирма сключва договори за придобиване на вещни права, сякаш самото то сключва сделката. Самата сделка винаги следва да се извърши в изискуемата от закона форма, за да бъде легална.

В широкия смисъл понятието подставено лице включва и виртуалните членове на форумите и социалние мрежи в интернет, т.е. платените соросоиди, които разпространяват дезинформация и пропаганда, подклаждат етническа и религиозна омраза.


Още по темата:

Уилям Шекспир е бил подставено лице
loading...

Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2018 www.backdoornews.com
Всички права запазени