Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Подставено лице / подставена фирма


Чучело
Подставено лице се нарича човек или човек-фантом, респективно подставена фирма, които съществуват само по документи като индивидуален търговец или суверенна фирма , които пазят мястото на владелец - задкулисен играч, който цели да остане незабелязан за околните или няма право да е владелец. Характерно за епохата на глобализъм е да живееш в една държава, да работиш за работодател от друга държава, а самият работодател да е от трета държава.

Copyright:www.backdoornews.com


Ползване на подставени лица и фирми цели да се запази анонимност на истинските собственици на благата. Населението да не се настройва срещу определена държава или етнос, обикновените хора да не знаят кой ги експлоатира и кой е виновен за мизерията им. Дори и собственикът да не се крие зад подставени лица и подставени фирми, СМИ в България го прикриват, чрез заливане с фалшиви новини. Примери за това са собствениците на bTV, на NOVA.

Чрез ползване на подставени фирми се създава илюзията, че има свободна конкуренция на пазара, че има местни олигарси. Разкрития, че конкурентни фирми се договарят помежду си да поддържат високи цени, са рядкост. Информация относно истинските собственици бива подтискана чрез Гугъл и Фейсбук, които пробутват на предни позиции фалшиви новини.

Изразът "подставено лице", на английски "Strawperson", на немски "Strohmann", на полски "Słup", на испански "Testaferro", на шведски "Bulvan", вероятно произлиза от понятието чучело, плашило - сламена кукла, която може да бъде поставена на всяко място, в зависимост от желанията и интересите на владелеца ѝ. Според други източници понятието подставено лице - сламен човек, произлиза от 19-то столетие, когато за тренировки по фехтовка използвали сламени кукли. Съществува и трета версия, според която древните римляни всяка година на 15.май правели жертвоприношение, като хвърляли в река Тибър вместо жив човек - сламена кукла "Argei".
Жертвоприношение в древен Рим
Жертвоприношение в древен Рим


На днешно време често се използва думата бушон (стопяем предпазител) за човек, който сключва съмнителни сделки и в случай на провал, го вкарват в затвора или бива отстранен с катастрофа, нещастен случай, с помощта на наемни убийци. Но най-често се използват фирми-бушони, които просто биват фалирани. В миналото се е използвала думата маша - металически прибор за разбутване на огнище, който се използва за да не се изгорят ръцете от огъня. Например Османската Империя е била машата на Западна Европа срещу Русия.

В практиката подставеното лице / лицето-фантом или подставената фирма сключва договори за придобиване на вещни права, сякаш самото то сключва сделката. Самата сделка винаги следва да се извърши в изискуемата от закона форма, за да бъде легална.

В широкия смисъл понятието подставено лице включва и виртуалните членове на форумите и социалние мрежи в интернет, т.е. платените соросоиди, които разпространяват дезинформация и пропаганда, подклаждат етническа и религиозна омраза.

По какво се познава подставеното лице?

Подставеното лице се разпознава по несвойствената за богаташ работа, с която (понякога) се занимава. Например собственик на многоетажен жилищен блок, който отдава множество апартаменти под наем, а в същото време сам ги ремонтира, сам поправя покрива на сградата. Българската художничка Ода Яуне официално се сдобива с многомилионно наследство и по думите на германските медии продавала картините си на Запад за пет-цифрени-суми, а в същото време Oda Jaune прави соросоиден пърформанс в НХГ в София.

Друг отличителен белег за мъже-подставени лица е присъствието на грозни жени до тях. Истински богатите мъже се разпознават именно по наплива от красиви жени около тях. По това беше идентифициран и заловен нацисткият вожд Адолф Айхман. От политическа коректност този отличителен белег не се споменава, тъй като в човешкото общество е прието отношенията между жени и мъже да се интерпретират като любов. Държавите от всекиго могат да изискат да декларира произхода на парите си, но не могат да изискат да аргументира защо има красиви жени.


Още по темата:

Уилям Шекспир е бил подставено лице


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени