Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Статус символ


Статус-символ
Статус-символ се нарича неодушевен предмет, който изразява обществения и социалния статус на носителя или притежателя му, в едно йерархично общество. Символиката произлиза от предишни епохи, за които е характерна масова неграмотност и липса на средства за масова информация. Чрез пиктограми се е обозначавал ранга на носителите им. Но и след края на Студената война, с лансирането на покварата и celebrity culture и разрастващата се простотия и примитивизъм сред населението на Източна Европа, символиката на марковите стоки играе ръководна роля в социалните контакти на населението и половия отбор.

По време на социализма хората бяха относително равни и комуницираха и без статус символи, мъжете и жените се запознаваха на улицата, на плажа. При капитализма запознанства на плажа са безперспективни, защото само от един бански, не може да се създаде представа относно социалния статус на мъжа.

Copyright:www.backdoornews.com


В първоначалната си форма, статус символите можели да бъдат притежание само ако собственика им вече има съответния социален статус. Жезълът и короната например са статус символи за монарх през минали епохи. Пръстенът е станал статус-символ за семеен човек от второто столетие пр.н.е. Титлата доктор е притежание на някой, който е защитил докторска дисертация.

В края на 20-ти век, мобилните телфони все още бяха скъпи и мъжете размахваха мобилен телефон, когато разговарят с някого. В 21-ви век статус символи са надписите и лого на марки-производители върху стоките. Класически статус символи са тривърхата звезда на "Mercedes-Benz", ябълката върху продуктите на "Apple", синият и червеният правоъгълник върху дрехите на марка "Tommy Hilfiger". Статус символ е слушалката около врата на лекарите, светломерът около врата на кино-режисьорите, дългият телеобектив със сенник на фотографите, златният ланец около врата на сутеньорите.
Статус-символ
При мъжете статус символи са лъскавата лека кола, часовникът, обувките, самолетът на олигарха Георги Бошнаков, личният асансьор на любимеца на държавата Цветан Цветанов. Статус-символ е и местоположението на офиса - в центъра на града или в покрайнините, мебелите и декорациите на интериора на работното място, използваното оборудване, и не на последно място компанията от млади и красиви секретутки.

Статус-символ е Business class/бизнес класа места в самолетите. Също Travel class местата/каютите в пътнически кораби, влакове. Разликата в комфорта между бизнес-клас и икономичната класа/Economy class е незначителна или въобще липсва. Смисълът на лукс класа места в транспортните средства е, те да са значително по-скъпи и там да се лепят красиви и алчни жени.

По време на социализма в България популярен статус символ беше регистрационният номер на леката кола - така наречените хубави номера, съставени от еднакви, леснозапомнящи се цифри. През 1960-те и 1970-те сатус-символ беше носене на часовник "Seiko".

Скъпи стоки, без практическо приложение, са също статус символи, които указват, че щом притежателя им може да си ги позволи, значи има пари в излишък. Трайк-мотоциклети, АТВ-мотоциклети, джетове и пр. екзотични и скъпи превозни средства, които служат не за придвижване, а за развлечение. Не интелекта, широките рамене и удухотвореното лице, а статус символите, притежавани от мъжете, действат като афродизиак на жените. Голяма част от жените не са способни да се влюбват в мъже, те се влюбват в определени брандове на леки коли, мотоциклети и др. И дори не се срамуват, да си го признаят.

Броят, външността и възрастта на жените в харема на мюсюлманите, респективно метресите в частните жилищни квартали от затворен тип на западняците, са също символ за охолство и високо обществено положение.

По време на социализма имаше поговорка:
"Мерцедес-уиски и актриса,
Волга-водка-секретарка,
Москвич-ракийка и комшийка,
Трамвай-боза и собствената си жена."


При демокрацията има поговорка:
"Без пари и мама на тате не дава."


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени