Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Как обраха спестяванията на българите


БНБ
В началото на 1990-те САЩ провеждат шокова терапия на българите, с цел те да приватизират и отдадат нациналните си блага на американски корпорации и техни подставени фирми. Тази политика предизвиква хиперинфлация, аналогично на събитията във Венецуела през 2019 г.

По време на хиперинфлацията в България, банките даваха върху депозитите над 50% лихва на месец. В кратки периоди от няколко месеца инфлацията се забавяше, докато лихвите продължаваха да са прекомерно високи. Т.е. при 50% месечна лихва и незначитела инфлация, за 4-5 месеца хората можеха да утроят влоговете си. Но не всички хора, а само любимците на държавата, които банката ги предупреждаваше кога ще дойде следващия шуб на хиперинфлацията.

Но за по-продължителен период, например за 1-2 години, по време на хиперинфлацията, с тази огромна лихва + капитализация, вложителите губеха около 5/6 от парите си. Примерно при един паричен депозит в лева в равностойност на US$6000, след 1-2 години олихвяване, потребителите получаваха олихвените левове в равностойност на US$1000.

Copyright:www.backdoornews.com


Забавяне на инфлацията се постига чрез различни машинации. Една от тях е централната банка, в случая БНБ, да продава (част от) златния резерв на България срещу чуждестранна валута, при което обменния курс на местната валута, в случая българския лев, остава за известно време непроменен ("придобива" златно покритие).

Именно в тези периоди на забавяне на инфлацията, при продължаващи месечни лихви над 50%, бивши доносници на Държавна сигурност печелеха милиони само от влагане срещу лихва в български левове и малко преди инфлацията отново да помете спестяванията, любимците на държавата - бившите агенти от Държавна сигурност си изтегляха спестяванията и веднага ги конвертираха в западна валута.

Имаше агенти на ДС, които в този период бяха щастливо омъжени и оженени в Западна Европа и САЩ и идваха в България само в моменти, когато инфлацията се забавяше, носеха големи суми в западна валута, която обменяха за левове и влагаха в банките срещу висока лихва. И непосредствено преди инфлацията отново да набере скорост, агентите от ДС изтегляха олихвените пари, веднага ги обменяха за западна валута, и се връщаха на Запад с милиони. Защото някой ги е информирал кога инфлацията ще се засили и кога ще се забави. А кой е този някой, който ги е информирал? През 1991 г. бившият агент от Второ главно управление на ДС - Тодор Йорданов Вълчев с псевдоним „Сотир“ (от 19 юни 1951 г.) става управител (Гуверньор) на Българска народна банка (БНБ) 1991-1996 с назначение от Седмото велико народно събрание. На този пост той наследява Иван Драгневски, който също е агент на ДС.

Тодор Вълчев участва в българската група по Национална стратегия „Ран-Ът“, както и помага на свои колеги от ДС да източат спестяванията на гражданите под формата на кредити или вложения и последвала хиперинфлация. Тогава населението преживява инфлационен шок – до 300% на месец.

"Не съжалявам за нищо, което съм свършил като шеф на БНБ", заявява Тодор Вълчев в едно от редките си интервюто по-късно. Макар, че след разигралата се банкова криза през 1996-1997 г. мнозина го сочат като лично отговорен за сриването на банковата система в България, отговорността законово е размита в колективна отговорност на Управителния съвет, ръководен от него.

След напускането на БНБ Тодор Вълчев се устройва да живее при дъщеря си Елена Вълчева, която живее в Швейцария. Днес (2019) Тодор Вълчев е на 97 години и от Швейцария се плези и се подиграва на българите, които загубиха спестяванията си, по време на Прехода към демокрация.


Още по темата:

Разкриха банките, че са предизвикали финансовата криза

Цените при социализма


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени