Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

СССР


Плакат: Ленин очиства Земята от мръсотия
Съюз на съветските социалистически републики (на руски език Союз Советских Социалистических Республик) - СССР, наричан още Съвѐтски съю̀з (Сове́тский Сою́з), беше трансконтинентална, еднопартийна империя, заемаща Евразия и просъществувала между 1922 и 1991 година. Общата площ на Съветския съюз преди началото на неговото разпадане през 1991 г. е над 22,4 млн. кв. км. или 1/7 от сушата на Земното кълбо и неселение 293,047,571 души. Както СССР така и наследника му - днешна Русия, е най-голямата по територия държава в света и призната официално единствената държава в света, която военно е в състояние да сравни САЩ със земята.

Copyright:www.backdoornews.com


СССР се състоял от равнопоставени съюзни републики, в противоположност на всички останали империи в миналото и в настоящето, при които един народ е господстващ, а останалите народи в империята са потискани и експлоатирани. Отношенията на СССР и с васалите си от Източна Европа, бяха основани също на принципа на равнопоставеност, а не на йерархия. Високият жизнен стандарт в Източна Европа до 1990 г. до голяма степен се финансира от СССР.

Съветска Русия (РСФСР) е далеч по-голяма от останалите републики, със значително по-големи природни ресурси, интелектуален и икономически потенциал, но не доминира в политиката - Йосиф Сталин е грузинец, Никита Хрушчов - украинец. Дори и най-радикалните националистически кръгове на днешно време, например тези в Украйна, признават че в СССР всички националности са имали еднакви права и еднакви възможности за просперитет и кариерно развитие.

Както в любовните отношения, равнопоставеност с умствено ограничен човек не го прави благодарен, а го подбужда той да си мисли, че превъзхожда партньора си, след като е паднал на неговото ниво, така и равнопоставеност между бедни и богати държави, подбужда хората в бедните държави да си мислят, че превъзхождат тези в богатата държава, след като им предлагат партньорство. От там идва и недоволството сред населението на Източна Европа по време на комунизма , че са партньори на СССР, а не на САЩ.

Списъкът на съюзните републики на Съветския съюз се променя с времето. В последните години от съществуването на империята, СССР се състои от 15 съюзни републики. Съществуват вицове, че Тодор Живков предлагал на Леонид Брежнев, България да стане шеснайстата република на СССР. Но Брежнев поклатил глава и му казал: "Не те съветвам, защото сега идвам да те посрещна на летището, а като глава на 16-тата република по три дни ще ми седиш в чакалнята."

След Октомврийската революция в състава на СССР влизат (от 30 декември 1922 до 8 декември 1991 г.): през 1922 г. (по Договора за образуване на СССР): Руската СФСР,
Украинската ССР,
Белоруската ССР,
Закавказката ССР – до 1936 г. поради нейното закриване и заменяне от нейните съставни републики (Азербайджанската ССР, Арменската ССР, Грузинската ССР);
през 1925 г.:
Туркменската ССР,
Узбекската ССР;
през 1929 г.:
Таджикската ССР;
през 1936 г.:
Азербайджанската ССР,
Арменската ССР,
Грузинската ССР,
Казахската ССР,
Киргизката ССР;
през 1940 г.:
Карело-финската ССР – до 1954 г. поради нейното преобразуване в автономна република,
Молдовската ССР,
Латвийската ССР – до признаване на независимостта от СССР на 6 септември 1991 г.,
Литовската ССР – до признаване на независимостта от СССР на 6 септември 1991 г.,
Естонската ССР – до признаване на независимостта от СССР на 6 септември 1991 г.loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени