Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Социален статус


Социален статус
Социалният статус е термин от социологията и социопсихологията, който означава позицията на отделния индивид в една йерархична социална структура, основана на рангове. В широкия смисъл социалният статус е система за класификация на хората и тяхното диференциране на ценни и по-малко ценни, на господари и слуги, на трудещи се и паразити. В древна Индия отделните прослойки от обществото са се наричали касти. В практиката социалният статус е инструмент за господство и потискане, който гарантира социалното неравенство в човешкото общество и привилегиите на едни, за сметка на други.

Copyright:www.backdoornews.com


Критериите, които са определящи за социалния статус са власт, (обществено) влияние, доходи, финансово състояние, престиж. Структурирани по тези критерии, отделните групи хора, също наричани социални класи, изграждат системата от социални прослойки на едно общество. Основната функция на държавата е да съхрани социалното неравенство по възможност за по-дълъг период, но рано или късно назрява революция, която води до разместване на социалните прослойки и понякога до обезпаразитяване на обществото.

Социалният статус е пряко свързан с епохата и нивото на развитие на обществото. През минали епохи, парите не са играели единствена и решаваща роля в човешкото общество, затова ранговете са били определяни с титли на аристократи: Княз, херцог, граф, барон, цар.

През феодализма единствената възможност за просперитет за онези, които не са се родили графове или барони, е била кариера в църквата. От там произлиза и забраната на свещеници да имат семейство и деца, тъй като придобит социален статус, чрез знания и талант, не трябва да се предава по наследство. В Османската Империя перспектива за професионална кариера и разтеж в йерархията, са имали само евнуси. В Османската Империя не е имало статус символи, като iPhone, Bentley и Rolex, по които жените да се ориентират и се е налагало мъжете-конкуренти, да бъдат кастрирани. На днешно време е достатъчна финансовата кастрация и половия отбор си идва от само себе си.

Социалният статус не зависи единствено от финансовото състояние на индивида. Например хора, които разполагат с недвижимо имущество, от което получават високи наеми, но нямат влияние. И техният социален статус е по-нисък, от колкото социалният статус на управител на кафене, от когото зависи коя жена ще бъде назначена за сервитутка. При шуробаджанашкия принцип сделките се уреждат не с пари, а влиятелни хора си правят услуга един на друг. Този, на когото днес са помогнали, в бъдеще той ще помогне на другите.

Социалният статус е нещо, което трудно може да се прикрие. Дори и животните усещат социалния статус на хората. Например ако беден човек прави джогинг в парка на луксозен квартал, то кучетата, които разхождат богаташите в този парк, веднага нападат точащия беден човек. Кучетата усещат, че той е чужд. Ако същият беден човек прави джогинг в парка на работнически квартал, то кучета в парка не го нападат.


Още по темата:

Социалният статус в любовта

Социалният статус в Западните държави се унаследява от прародителите

Социален статус и продължителност на живота

Социален статус и биологично остаряване


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени