Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Сапунка / soap opera
Сапунка / soap opera или сапунена опера е един от жанровете телевизионни сериали, предназначени за прости хора и сенилни старци. Типично за сапунените сериали е, че се концентрират върху личния живот на героите. Действието се върти около махленски интриги и битовизми. Сапунените опери нямат ясно начало и не се предвижда край, в противоположност на телевизионните новели.

Copyright:www.backdoornews.com


По правило сапунките се излъчват един път седмично или всеки работен ден - „Daily Soap“, поради което поддържат изключително бавен темп на развитие. По този начин е възможно за зрителите да продължат да следят сериала, в случай че са пропуснали няколко епизода или не са започнали да го гледат от самото начало.

Сценарият обикновено е готов малко преди заснемането и се написва от група сценаристи и диалогисти. Актьор, който играе в сериала може да смени няколко персонажа. Също е възможно възкръсване на загинал герой, с цел повдигане рейтинга на филма. Снимачният период е приблизително с 6 до 8 седмици буфер, преди излъчване в ефир, т.е. това, което се излъчва е било заснето преди 6 до 8 седмици, което дава възможност да третира съвсем актуални теми от политическия живот.

Драматургически сапунките са построени върху няколко, най-често 3 до 5 щранга - така наречените Storylines, които с еднаква тежест, паралелно се представят на зрителя. Тези Storylines се раздробяват на къси секвенции с приблизително еднаква дължина и се сменят една след друга, за да заинтригуват простите хора, които не могат да се концентрират за продължително време върху една тема.

Всеки от тези Storylines се намира на различно ниво на развитие, по отношение на останалите, като в края на всеки епизод минимум една от историите остава незавършена в кулминационната си точка - така наречения Cliffhanger, с цел да се съблазни зрителя да гледа следващия епизод. Най-често за Cliffhanger, се представя един от протагонистите в безизходна ситуация. Зрителите са нетърпеливи да узнаят как героя излиза от нея и гледат следващия епизод от сериала.


Известни сапунени сериали:

"Забранена любов" - Нова Телевизия - българска сапунка (Sons and Daughters - Australia). Инструментализира мотива за Ромео и Жулиета, който в съвременното неолиберално общество е модифициран като любов между беден мъж и богата жена.

"Дързост и красота" - БНТ (The Bold and the Beautiful - CBS)

"California Clan" - NBC

"The Young and The Restless" - CBS
loading...

Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени