Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Коварният Skype

Скайп
Skype/Скайп е безплатен Instant-Messaging, приложен софтуер за чат, VOIP телефония и видеовръзка създаден през 2003 г., който от 2011 г. официално принадлежи на Microsoft. Според едни източници скайп е творение на шведски предприемач Niklas Zennström и датски бизнесмен Janus Friis, според други източници творците са естонците Ахти Хенла, Прийт Касесалу и Яан Талин.

Copyright:www.backdoornews.com


Още преди Скайп официално да стане собственост на Майкрософт, в Уикипедия на западните езици пишеше, че Skype е дясната ръка на CIA/ЦРУ. Също както преди лакеят на Ротшилд - Еманюел Макрон, да бъде избран за президент на Франция, в Wikipedia пишеше, че банките на Rothschild на днешно време не съществуват. В Wikipedia пишеше и че Сергей Брин - основателят на Гугъл бил руснак, завършил информатика в Москва. Всичко това на днешно време е изтрито от Wikipedia.

Skype използва технологиите peer to peer и генерира постоянен мрежов трафик, дори когато потребителят не я използва. Какви данни Skype събира от потребителите, за да ги предава постоянно на американците, официално не се съобщава. Изходният код и мрежовият протокол на Skype са тайна, т.е. не са свободни, както останалите програми за интернет телефония VoIP.

В противоположност на Viber на израелското разузнаване, Skype не издава геолокацията на участниците, както и номера на телефона им, поради което е отбягван от жените, които се запознават с мъже по интернет. Жените не могат да верифицират социалния статус на кавалерите, не могат да ги подложат на така наречения "Shit-Test". Viber и WhatsApp се ползват с по-голям успех и между простите хора, за които е твърде сложно да регистрират отпърво Email, а след това профил във Skype. За простите хора анонимността в интернет е без значение. Те казват: "Аз нямам какво да крия." През 2007 година става известно, че Skype без знанието и съгласието на потребителите, при стартиране запуска активен файл под името "1.com" в папка временни файлове/Temporary file (.TMP), който събира информация за BIOS на компютъра, с цел да идентифицира устройството, с което потребителите се включват в интернет. При това Skype се опитва да попречи на потребителите, да прочетат какво има в този файл.

През 2013 г. германската медийна група "Verlag Heinz Heise GmbH & Co. KG", по сигнали на потребители разкрива, че Skype не само се сдобиват със съгласието на потребителите да четат и използват кореспонденцията им, когато се съгласяват с общите условия за ползване. Skype копира, сканира и използва цялата кореспонденция, телефонни разговори и видео-чатове на потребителите. За да ги сгащят, германците ползват специално за целта програмиран HTTPS-URLs с Логин, с което засичат, как от IP-address на Microsoft се включват автоматично с откраднатата парола на потребителите.

„Wer Skype benutzt, muss sich nicht nur damit einverstanden erklären, dass Microsoft alle übertragenen Daten quasi nach Belieben nutzt. Er muss davon ausgehen, dass dies tatsächlich geschieht und der Konzern auch nicht verrät, was genau er mit diesen Daten anstellt.“

"Който ползва Skype, не трябва само да се съгласи, че Microsoft ще използва всички негови данни и кореспонденцията му по осмотрение на Microsoft. Потребителят трябва да приеме, че това в действителност се случва и американците никога няма да разкрият какво точно правят с личните му данни."
(Източник - Heise: "Vorsicht beim Skypen - Microsoft liest mit")

"Wie das Unternehmen durch einen Sprecher beteuerte, werden Nachrichten gescannt, um Links zu Spam- und Phishing-Seiten zu filtern. Die Fakten sprechen aber gegen diese Erklärung. Spam- und Phishing-Seiten lauern normalerweise nicht auf https-Seiten. Die eher betroffenen http-URLs ohne Eigentümerinformationen fasste Skype hingegen nicht an. Außerdem verschickt Skype Head-Requests, die lediglich Verwaltungsinformationen des Servers abrufen. Um Webseiten auf Spam oder Phishing zu untersuchen, müsste Skype jedoch die Inhalte der Seiten überprüfen."

"При подадено оплакване до Microsoft, че краде конфиденциална информация, Skype отговарят, цитирайки пасаж от общите условия за ползване личните данни на потребителите. Там се указва, че Skype сканира кореспонденцията на потребителите за Spam и Phishing. В действителност Спам и Фишинг не се разпространяват чрез https. Анонимни уебстраници с http-URLs, които изглеждат на заразени със Спам и Фишинг, Skype не ги проверява. Skype изпраща Head-Requests, за да събере информация за сървъра, а не се интересува от съдържанието на страниците, което може да съдържа Spam и Phishing."

Също както американците, по собствени изявления, убиват хора само по мета-данни, без дори да знаят кои са.

На 30-тия конгрес на комютърните хакери - Chaos Communication Congress в Хамбург декември 2013, Julian Assange заедно с други активисти като Jacob Appelbaum и Sarah Harrison (която придружава Edward Snowden в бягството му до Москва), взима участие чрез Skype. Въпреки че връзката чрез скайп многократно бива прекъсвана, според активистите от тайните служби на САЩ, Джулиан Асандж апелира към всички компютърни администратори по света, да инфилтрират тайните служби и да ги разобличават пред обществото.

Подслушване на Скайп

През Октомври 2011 се разразява скандал в Германия - Държавата поръчва на фирмата DigiTask, така наречения държавен троянец - Staatstrojaner W32/R2D2.A. WikiLeaks публикува ценоразписа за троянския кон, в писмото от фирмата DigiTask, към немското правителство:

1. Месечен наем на Skype-Capture-Unit (който записва телефонните разговори преди криптирането): EUR 3.500
2. Еднократна такса за инсталиране: EUR 2.500
3. Месечен наем за взлом на SSL: EUR 2.500
4. Месечен наем за два прокси сървъри, за замаскиране на собствения IP-адрес: цена неупомената.

Според официалните правомощия, полицията в Германия има право да записва кореспонденцията и телефонните разговори, например чрез Skype, на граждани, заподозряни в тежки престъпления, след разрешение от съда. Но разрешение от съда е нужно само за полицията. И смисълът на това разрешение е, впоследствие събраната информация от подслушването, да послужи като доказателствен материал в обвинението. На тайните служби - "Verfassungsschutz", "Militärischen Abschirmdienst" или "Bundesnachrichtendienst", не им трябва разрешение от съда, защото тайните служби са освободени от ограниченията на законодателството.

Блокиран скайп-акаунт

Процедурата по блокиране на скайп-акаунт е подобна, както блокиране на фейсбук-профил. И потърпевшите са същите - хора с изявена гражданска позиция, която не пасва на американската пропаганда. Skype израща съобщение, че акаунта е затворен от съображения за сигурността и потребителят трябва да отдаде номера на мобилния си телефон, за да му бъде изпратен код за разблокиране. Но често дори и потребителят да се хване на въдицата, Skype отговаря, че от неговия профил се изпраща Спам.

Освен на потребители с неудобни политически възгледи, Skype блокира профилите и на потребители, които укриват самоличността си, чиято кореспонденция не е интересна за американското разузнаване. Например Pickup Artist , който използва Skype за запознанства с жени. Той ги лъже за името си, разказва им че бил богат бизнесмен и карал супер спортна лека кола. Жените го лъжат колко били морални и как никога не изневерявали на любовниците си, защото били моногамни.

Форумите в интернет на английски, на немски (но не и на български) език, са пълни с оплаквания на потребители, чиито профили от Skype са били блокирани без предупреждение.

"Тиранинът постоянно се стреми да узнае,
какво подчинените му говорят или вършат;
тиранинът поддържа наблюдатели, (...)
навсякъде, където има срещи или събрания,
на тях хората не говорят свободно, защото
се страхуват от тези наблюдатели, защото
ако говорят свободно, веднага се разбира."

Аристотел 384 г. пр.н.е. - 322 г. пр.н.е.

Ако потребителят реши да се отърве от американските "безплатни" услуги и да деинсталира Скайп, трябва освен стандартната процедура, да изтрие и всички записи на Skype в Windows Registry. Алтернативи на Скайп, които не изискват регистрация с отдаване на телефонния номер:
Kik
Wire
Hoccer
Threema
Hangouts
Facebook Messenger


Още по темата:

Кой е собственик на ViberКой е собственик на Viber 🐙

Русия блокира интернет чата "Telegram"


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени