Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Болести предавани по полов път


римската богиня на любовта Венера
Венерически болести (по името на римската богиня на любовта Венера), болести предавани по полов път (БПП), сексуално предавани болести (СПБ) или срамни болести, са заразни болести, които се предават между партньорите посредством някаква форма на сексуален контакт, най-често при вагинален или анален секс, по-рядко при орален секс. В редки случаи хората могат да се заразят от венерически болести и без полов контакт. В по-старата литература съществуваше диференциране на болести предавани по полов път, от които човек може да се зарази и не по полов път, както и специфичните венерически болести като сифилис и гонорея.

Съществува мнението, че болните лица могат да бъдат заразени и могат да заразяват други без да проявяват симптоми на заболяване, а също и че някои от инфекциите може да се разпространяват чрез използвани медицински игли, както и при раждане или кърмене. Най-често такива случаи са изключение и твърденията на хората служат за оправдание на постъпките им.

Copyright:www.backdoornews.com


Болестите, предавани по полов път засягат лица в активна полова възраст и оставени без лечение могат да предизвикат сериозни последици в човешкия организъм, обществото и поколението. Те се разпространяват спорадично, епидемично, а при някои от тях се наблюдават и пандемии. Така например в момента човечеството се намира в състояние на трета пандемия от вирусни хепатити и първа пандемия от СПИН.

Много болести могат да се предават и при полов контакт, но това не е основният начин на заразяване. Такива са салмонелоза, амебиаза, грип, глисти, различни причинители на менингит и пневмония. Въпреки това че се предават и при полов път, този начин не е основен и почти няма отношение в процеса на предаването на инфекцията. Поради това и самите заболявания не са включени в групата на болестите предавани по полов път.

Първата известна епидемия на болест предавана по полов път е настъпилия бум на сифилис сред френските войски, обсадили Неапол през 1494 г. От тук заболяването мълниеносно се разпространява из цяла Европа.

"Плачете за Париж, столицата на разврата, на цивилизацията,
школата на шпионството и робството; плачете, филантропи,
за палатите на страшните вампири, на великите тирани - за
паметниците на глупостта, на варварството, изградени с
отсечените глави на толкова Предтечи, на толкова велики
мислители и поети, с оглозганите кости на толкова мъченици
за насущния хляб, - плачете!"
Христо Ботев - „Смешен плач“

Сифилисът поразявал хората като цялото им тяло се покривало с пустули, стигало се дори до „окапване“ на лицата и след няколко месеца водело до фатален край, тъй като по онова време хората все още не са разполагали с антибиотици. В епидемията от 1546 г. сифилисът се проявявал с характерни признаци, които и днес се описват в учебниците по медицина. Сифилисът бил причина за смъртта на милиони в Европа в продължение на няколко столетия.

Първата сециализирана болница за лечение на венерически болести е основана през 1746 г. в Лондон. През втората половина на 19-ти век, Законът за заразните болести във Великобритания позволявал да бъдат арестувани проститутки.

Утвърдените на 1 февруари 1879 г. от княз Дондуков-Корсаков „Временни правила за устройството на медицинската част в България“ първи поставят въпроса за лечението и профилактиката на венерическите болести. Това е първият официален здравен документ, съставен след Освобождението на България от Османско владичество, съобразно руското здравно законодателство по онова време и имащ силата на закон. През 1880 г. за лечение в българските държавни болници са приети 1739 болни от сифилис. Това представлявало 14% от всички настанени за лечение през същата година, по данни на областния диспансер за кожно-венерически заболявания в София.

Първото кожно-венерическо отделение в България е открито през 1893 г. в София. Създадено е в Александровската болница, а негов ръководител е бил д-р Стоянович с ординатор – д-р Богомил Берон. След основаването на Медицински факултет към Софийски университет през 1918 г. се създава и първата в страната Катедра по кожни и венерически болести. Неин ръководител е проф. Богомил Берон, който в периода 1926 – 1927 г. става и декан на Медицинския факултет. В годините 1924 – 1925 г. проф. Берон разкрива, организира и ръководи първия диспансер за венерически заболявания в България. През 1936 г. той дарява собствени средства и организира построяването на самостоятелно сграда за диспансера. Сградата днес представлява Клиника по кожни и венерически болести към Александровска болница. С решение на МНСЗГ от 25 април 1951 година се одобряват общите положения за кожно-венерологичните диспансери. Съгласно Наредбата на министерството се създават 12 окръжни кожно-венерологични диспансера и един градски в София.

През 1902 г. е проведен Международен конгрес за борба с венерическите болести, на който е взето решение да се препоръча организирането на противовенерични диспансери с цел контрол на болестите, предавани по полов път. Първото ефективно лекарство за лечение на сифилис е открития през 1906 г. арсфенамин. С откриването на антибиотиците голям брой от полово предаваните болести стават лечими. През 1960-те и 1970-те болестите предавани по полов път престават да бъдат сериозна заплаха за човечеството.

За лечението е много важно да се изследват за заболяване и партньорите на лекувания пациент. Обикновено това е трудно, по-лесно е заразилият се да прекъсне завинаги контакт с източника на зараза.

През 1980-те две заболявания се превръщат в сериозен бич за човечеството. Това са гениталния херпес и СПИН. Сред публичното съзнание тези две болести са известни като предавани по полов път, които не могат да бъдат излекувани от съвременната медицина. Сред тях СПИН има дълъг инкубационен период, в който не се проявят клинични симптоми. През това време обаче заразеният може да предава болестта на своите партньори.


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени