Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Стипендия


Стипендия
Стипендия (от латински stipendium) е изплащане на парична сума, възнаграждение или финансова помощ за спортисти, артисти, ученици, студенти или начинаещи научни работници, с официална цел поощряване на таланти.

Copyright:www.backdoornews.com


Стипендии се отпускат по политически или социални съображения или за особено висок успех, като последната опция е изключително рядко явление. В Германия например Bundesministerium für Bildung und Forschung отпуска стипендии (Deutschland-Stipendium) на германски граждани за особено висок успех, в размер на 300 евро на месец (сума, недостатъчна дори за наема на боксониера).

Повечето фондации, които отпускат стипендии, имат политическа ориентация и са неразривно свързани с така наречените мозъчни тръстове: "Отворено общество" на Джордж Сорос, "Харвардския университет", "Института на Алберт Айнщайн", "Международния републикански институт и Националния демократически институт" (САЩ), "Международния институт за стратегически изследвания в Лондон".

Например фондациите "Konrad-Adenauer-Stiftung", "Friedrich-Ebert-Stiftung", "Friedrich-Naumann-Stiftung", "Hanns-Seidel-Stiftung" и "Heinrich-Böll-Stiftung" заедно декларират финансирането си от политически партии. Всички те кооперират със Stockholm Network - неолиберална   think-tanks-организация, ангажирана в европейската политика.

В случай че кандидата за стипендия е пълен отличник, но не е член на политическата партия, под чийто патронаж е фондацията или най-малкото не показва готовност за сътрудничество с "партията-майка", фондацията не му отпуска стипендия. Времената в които херцога е отпускал стипендии на гении като Carl Friedrich Gauß, отдавна са минали. На днешно време стипендии се отпускат на терористи като Джохар Царнаев и брат му Тамерлан Царнаев. Нобелова награда се дава на автори, които очернят руската култура - Светлана Алексиевич, конкурса на Евровизия спечелва Джамала с антиславянска песен, Русия я изключват от олимпийските игри, защото попречи на САЩ да проведе Цветна революция в Сирия, а Мис-България става най-мъжествената българка.

Според публикувано в интернет CV, на не безизвестната Мартина Балева, която отрича Баташкото клане, кариерата ѝ на Запад е била финансирана от Неправителствени организации както следва: През 2006 г. от "Alfred Toepfer Stiftung F.V.S.", "Fritz und Helga Exner-Stiftung". От 2006 до 2008 г. от "Erinnerung, Verantwortung und Zukunft", "Robert-Bosch-Stiftung". От 2006 до 2008 г. от "Friedrich-Naumann-Stiftung für die Freiheit" - същата неправителствена организация, която подкрепя "протестите на ранобудните" през 2013 г. и финансира учредяването на Европейски институт "Помак" в Швеция. От 2011 г. Мартина Балева се финансира от "Fritz und Helga Exner-Stiftung" 2011–2012 г. от "Fellowship des Imre Kertész Kollegs".

Стипендиантите естествено имат задължения към този, който ги е финансирал. "Wes' Wein ich trink, des' Lied ich sing." / "Чието вино пия, неговата песен пея." Като "благодарност" за отпуснатата стипендия, фондациите задължават стипендианта да участва в семинари на фондацията, срещи с други стипендианти в организирани групи, както и изготвяне на годишен отчет. В повечето случаи задълженията на стипендианта важат и за периода след завършване на образованието.

Стипендии по време на комунизма

По време на комунистическата диктатура в България, получаването на стипендия се определяше от дохода на родителите и успеха на студента/студентката. По правило студенти с особено нисък успех не получаваха стипендии по време на комунизма. На практика повече от 50% от студентите по време на комунизма получаваха стипендия, равняваща се на 70% от минималната заплата, от където идва погрешната представа, че и на Запад студентите получават стипендии. Към това се прибавя и дезинформацията от соросоиди, разпространявана по форуми и социални мрежи, че на децата им били отпуснали стипендия да следват на Запад.


Още по темата:

Студентски кредити в Англия 💰‍🎓


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени