Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Саботаж 👡


Сабо
Саботаж е преднамерено подривно действие на лице, група лица или цели държави, по време на война или в мирно време, с цел да се нанесат вреди на съоръжение, машини, заводи, определена индустрия, средства за масова информация или цели държави. При военни действия и терористични акции, често се използва и сродното понятие диверсия.

Copyright:www.backdoornews.com


За първи път за саботаж започва да се говори през 19-ти век, по време на Индустриалната революция, като форма на класова борба. Във Франция започват да стават множество аварии на новите механични станове, които изместват ръчното тъкане. Тъй като механичните станове произвеждат много повече продукция, с по-малко работници, често недоволните работници хвърляли своите груби дървени обувки – сабо/налъми (на френски: sabots), в движещите механизми на машините, за да ги повредят. От там идва и символът за саботаж - дървена обувка.

Извън класовата борба, саботажни действия се прилагат от корпорации или цели държави, за разоряване на други държави и изкупуване на индустрията им на символична цена от така наречните лешоядни фондове. Пример за това е така нареченият Прехода към пазарна икономика, при който масово в България се приватизира държавното имущество и срещу комисионни за една клика се предлага на безценица на американски корпорации и техни подставени фирми.

В областта на медиите, саботажни действия се провеждат спрямо независими медии, които публикуват нелицеприятни факти за господарите. Публикациите на нежеланите медии биват откраднати и копирани 1:1 от анонимни медии, известни с публикациите си на фалшиви новини. Целта е публиката на независимите медии да бъде преориентирана към медиите за фалшиви новини.


Още по темата:

Саботират БДЖ и Български пощи


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени