Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини от чужбина www.backdoornews.com
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Русия създава резервен интернет


независим от World Wide Web интернет
От днес 01.11.2019 г. в Русия влиза в сила закон за независим от World Wide Web интернет, съобщава първа програма на германската държавна телевизия ARD: Umstrittenes Gesetz: Putin schottet Russlands Web ab. 1. November 2019 - 8:13 Uhr

Според властите така се осигурява защита на руската икономика, в случай на кибер-атака чрез световната мрежа. Според соросоиди обаче, така управляващите си гарантират пълен контрол над интернет-пространството.

Copyright:www.backdoornews.com


Законът предвижда създаването на инфраструктура, която да осигури работата на руските интернет ресурси, в случай че руските оператори изгубят възможността да се свързват с интернет сървърите в чужбина, един вид интранет. Освен това занапред руските интернет доставчици ще трябва да се уверят, че на мрежите им са инсталирани "технически средства", осигуряващи "централизиран контрол върху трафика", за да се парират евентуални заплахи. Законът е масивно критикуван като опит за контрол на интернет съдържанието и свободата на мнението и дори за постепенно изолиране на Русия от световната мрежа - едно от последните гарантирани (от САЩ) пространства за подривна дейност на критиците на властта в непослушните държави. "Сега правителството може пряко да цензурира съдържанието или дори да превърне руския интернет в затворена система, без да осведоми хората какво прави и защо го прави", заяви в комюнике "Хюман райтс уоч".

Според правозащитната организация законът, предизвикал протестни демонстрации през март, "поставя в опасност правото на свобода на словото и правото на онлайн информация на хората в Русия" и отваря път към "масово следене". За сега масовото следене чрез World Wide Web официално се практикува само от САЩ.

Редица правозащитни (соросоидни) организации заявиха през април 2019 в общо комюнике, че се страхуват от нови ограничения, засягащи бездруго ограничаваните медии и интернет в Русия. Кремъл обаче заявява, че няма намерение да изключи Русия от световния интернет - да изгради в Русия местно подобие на китайската "Велика информационна стена" и че желанието му, напротив, е да създаде руски резервен интернет, в случай, че Запада изключи Русия от World Wide Web.

Законът бе критикуван и с оглед очакваните големи разходи, които ще наложи на руските интернет оператори, а някои може и да фалират.

Руснаците най-после разбраха, че интернет е оръжие, създадено за водене на психологическа война (освен за събиране на лични данни). И през последните години руските власти постоянно затягат контрола върху националния сектор от интернет, като блокират съдържание и цели сайтове, свързани с подривна дейност, както и ресурси, отказали да им сътрудничат - например видеоплатформата "Дейлимоушън", социалната мрежа "Линктин" и комуникационното приложение "Телеграм", създадено от световния задкулисен лихварски елит.


Още по темата:

Китай блокира Twitter, Facebook, YouTube, Google, WhatsApp и няколко стотин страници от Wikipedia

Русия изгони Сорос от територията си


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени