Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Quid pro quoQuid pro quo е фразеологизм, латински термин, който означава това за онова/танто за кукуригу. Quid pro quo е икономическа законова сделка, при която единият участник нещо отдава, а в замяна нещо адекватено получава. Подобно понятие е "do ut des", което означава двустранен договор - аз ти давам, за да ми дадеш и ти.

Copyright:www.backdoornews.com


Quid pro quo в социологията и теория на игрите характеризира принципа на коопериране между равностойни партньори. Например икономическите отношения между държавите от Източна Европа по време на комунизма бяха на принципа Quid pro quo. В СИВ България продаваше селскостопанска продукция, СССР продаваше нефт.

Quid pro quo е търговска сделка, при която всеки получава нещо в замяна, за разлика от едностранни сделки между господар и негов васал, при което васала отдава на господаря си без да получава нещо в замяна. Например сделките по приватизацията на България. България отдаде националните си блага, построени по времето на социализма, на американски корпорации и техни подставени западни фирми, а в замяна получи подигравки от Запада, че била най-бедната и най-коруптната държава на Европа.
loading...

Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени