Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Cui bono


Марк Тулий Цицерон
Cui bono? / Qui bono? - от латински: "В полза на кого?" е крилата мисъл, с която се изразява, че при едно престъпление, съмнението пада най-често върху онзи, който има най-голяма изгода от това.

Copyright:www.backdoornews.com


За първи път е доказано, "Cui bono" да е била изречена от римския оратор и държавник Марк Тулий Цицерон, при защитната му реч "Pro Roscio Amerino" по време на процеса на Секст Росций от Америно през 80 г. пр.н.е. Тогава Цицерон казва, че тази мисъл е взел от консула от 127 пр.н.е. Луций Касий Лонгин Равила. Луций Аней Сенека използва израза леко модифициран, в своята трагедия Медея: "Cui prodest scelus, is fecit" - "Извършителят на престъплението е онзи, за когото то е изгодно".

Cui-bono-принцип за обясняване на събитията, в повечето случаи е най-удачният принцип. Но съществуват случаи, при които има повече от една заинтересована страна. Съществуват случаи и на логическа грешка - Cum hoc ergo propter hoc, когато се приема, че ако между две променливи съществува корелация, то задължително е налице причинно-следствена връзка между тях.

Според публикации на United States Department of Justice, проститутките работещи в публичните домове в началото на 20-ти век, имали годишен доход 76.000 US-Dollar (приравнен с днешните цени). На днешно време една улична проститутка в Чикаго изкарва средно по 18.000 US-Dollar. Според авторите на публикацията причината е сексуалната революция и предлагането на безплатен, неангажиращ секс на днешно време.

В действителност падане цените на проститутките е свързано не само с предлагането на безплатен секс, а и с увеличаване числеността на жените, желаещи да проституират, характерно за Celebrity Culture. Падане цените на проститутките в САЩ е свързано и с увеличаване броя на жените - имигрантки, чиято цел е брак с местни мъже, породи затягане на законите за емигрантите. Когато миграцията бива ограничавана - увеличават се фиктивните бракове.


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени