Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Психологическа война


Психологическа война
Психологическа война или психологическа операция, е въздействие върху вражеска войска и население по време на война, както и върху васално население през мирно време, с цел тяхната деморализация, дезориентация, оглупяване и прекратяване на съпротивата им и гарантиране на господство в колонии и протекторати. В широкия смисъл класовата борба е също психологическа война в една и съща държава. Богатите се сремят да дезинформират и манипулират бедните, за да потушат съпротивата им.

Психологически военни действия на езика на НАТО се наричат PSYOP - Psychological Operations, медийни кампании се наричат MEDIAOPS - Media Operations, в цивилния живот се наричат Public Relations - ПиАр. PSYOP и MEDIAOPS са подраздели на INFOOPS - Informational Operations. По времето на комунизма, психологическата война се наричаше "спецпропаганда". На немски език се нарича Operative Information. Трябва да се разбира разпространяване на полуинформация, тъй като официално Бундесвера няма право да разпространява дезинформация.

"Ние трябва да казваме истината,
истината и само истината. Но - не
цялата истина."

Йозеф Гьобелс
- министър на пропагандата
на Нацистка Германия

Copyright:www.backdoornews.com


От праисторическо време до ден днешен основната цел на войната е отнемане жените на врага. Поради това психологическата война включва подривни мероприятия за осмиване и унижаване мъжете на вражеската държава. На днешно време тази дейност се поема от феминистки организации, организации за защита правата на жените както и развлекателната индустрия: "Вяра, любов и уиски", "Левиафан" (2014), "Географ глобус пропил" (2013).

Методите, с които си служи психологическата война са изпитани методи от рекламата, журналистиката, технологии на обществени комуникации: Word-of-mouth marketing/устна пропаганда, Viral marketing/вирусен маркетинг, Marketing buzz, Seeding agency, E-marketing/интернет маркетинг и не на последно място развлекателната индустрия.

По време на официално обявена война, психологическата война ползва булевардните издания, плакати, позиви, които от далече изглеждат като местната валута, а в по-ново време форумите в интернет, социалните мрежи, търсачките в интернет, сайтовете за запознанства, E-Mails, SMS, Face-to-Face Communications/провеждане на разговори "лице в лице" на обществени места - фитнес-зали, плувни басейни, болници, санаториуми, кафенета, дискотеки, нощни клубове и пр.

Към психологическата война се причислява и разпространяване на слухове и конспиративни теории за превъзходството на агресорите, под формата на критика и възмущение, като например психотронно оръжие, Chemtrails, HAARP, проециране на триизмерни холограмни изображения, микровълново облъчване на вражеската армия и заразяване на вражески компютри с вируси по ефир - познати от Science-Fiction жанра. Всички те не почиват на реални факти и целят единствено сплашване и внушаване на чувство за безпомощност у населението във васалните държави.

Разпространяване на слухове с цел дискредитиране на политически ръководители, съществува още от древността. В България през 1960-те се разпространяваха от дисиденти слухове, че на Тодор Живков му преливали кръв от млади мъже. 50 години по-късно американски мекерета разпространяват слухове за Ким Ир Сен (бившия вожд на Северна Корея) от някаква си доктор Ким Со Йон, която през последните години прави кариера в Южна Корея и пише книги, че Ким Ир Сен се бил подмладявал с преливане на кръв от млади мъже. И в покоите си канел комедианти, които да го разсмиват - подобно на придворните шутове и джуджета в харемите на Османската империя.

В средата на 1980-те САЩ разлепиха на витрината на американското посолство в София списък на милионерите в България, начело с Тодор Живков, без каквито и да били доказателства за твърдението. А американската диверсионна медия "Радио Свободна Европа" през 1989 г. твърдеше, че една вечер Владимир Живков бил проиграл един милион долара в казино в Монте Карло - също голо твърдение, без каквито и да били доказателства и без посочени източници за информацията. Същото Радио Свободна Европа през 1990 г. разпространяваше лъжи, че САЩ ще приемат българи-емигранти.


Още по темата:

Психологическа война - форма на класова борба

История на психологическата война

Правила за водене на психологическата война

Списък на Фейсбук-групи за дезинформация 💩

Фалшиви новини 🤥


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени