Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

ПромискуитетДумата промискуитет произлиза от латински promiscuus "общ" и promiscēre "смесване преди това". Прилагателното промискуитетен има значението на сексуално разкрепостен, похотлив, развратен. Антоним на промискуитетен е моногамен.

Copyright:www.backdoornews.com


При животните промискуитет означава, че мъжките и женските по време на един сезон се съвокупляват с повече от един партньор. При хората промискуитет може да бъде елемент от симптоматиката на психично заболяване - Borderline-Syndrom, биполярно разстройство, хиперсексуалност, психопатия.

Исторически терминът промискуитет е бил въведен през XIX век, за обозначаване на предполагаема форма на честа и произволна смяна на сексуални партньори в първобитното общество, предшестваща възникването на брака и семейството. В сексологията терминът промискуитет се употребява за обозначение на безразборни полови контакти с многобройни партньори. Промискуитетните личности не са способни за продължителна връзка със сексуален партньор, за тях единствено има смисъл секс за една нощ. Поради непригодността на промискуитетните личности да създадат семейство и да отглеждат деца, пропагандата на "Новия световен ред" директно или индиректно възхвалява промискуитета.

Биологически обусловено при всички хора, независимо от пола, е омръзване на партньора и желание за разнообразие в секса. Желанието за разнообразие чрез смяна на партньора, съществува при мъже и при жени еднакво. Разликата е във възможностите и в лицемерието, това да не си го признават.

Промискуитетът най-често е съпроводен от сексуални парафилии. Т.е. извратените хора са почти винаги промискуитетни. Връзката между промискуитета и сексуалните девиации е оспорвана от трубадурите на Новия световен ред, за да бъдат узаконени еднополовите бракове, и хомосексуализма да се възприема от обществото не като излкючение, а като правило.

Промискуитетът се диференцира от серийната моногамия/serial monogamy, както и от сексуалната моногамия/Sexual monogamy в това, че промискуитетът цели еднократна полова връзка и максимален брой сексуални партньори - бройки. Стремеж към самодоказване при мъжете чрез "колекциониране" на секс-партньорки съществува при пикап-артисти. При жената "колекциониране" на секс-партньори се нарича нимфомания. Серийната моногамия и сексуалната моногамия, представляват моногамна връзка с брак или без брак, за относително продължителен период, през който период хората изпитват чувство на любов или влюбване. Промискуитетът не включва любовни чувства и вероятно е породен от неспособността на някои индивиди (най-често психопати) да изпитват чувства.

Според проучвания на сексолози в САЩ от 1994 г. (Seidman SN, Rieder RO. A review of sexual behavior in the United States. Am J Psychiatry 1994;151:330-341) 20% от хетеросексуалните мъже в САЩ имат само една сексуална партньорка през целия си живот, 55% имат между 2 и 20 партньорки и само 25% (според други американски статистики само 9%) от мъжете в САЩ имат повече от двайсет секс-партньорки през целия си живот. Според проучвания на сексолози в САЩ от 2002 г. (Atwood, Joan D.; Limor Schwartz (2002). "Cyber-Sex The New Affair Treatment Considerations". Journal of Couple & Relationship Therapy: Innovations in Clinical and Educational Interventions) 45% до 55% от омъжените жени си признават, че имат сексуални връзки извън семейството.

Промискуитет се среща еднакво често както при мъжете, така и при жените, при всички сексуални ориентации - около 4%-6% от населението. Единствената разлика е, че промискуитетните мъже инвестират пари за секс, а промискуитетните жени получават от секс пари.


Още по темата:

Омръзване на партньорите
loading...

Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени