Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

ПрекариатПрекариат (от латински precarius) е неологизъм от свързването на прекаритет с пролетариат. В социологията и икономиката, прекариат е социална прослойка на безимуществени, нискообразовани или с нетърсени на пазара професии хора, които прекарват живота си като наемоработници с по-кратки или по-продължителни периоди на безработица, в САЩ обитават Trailer Parks - така наречените Redneck.

Copyright:www.backdoornews.com


Прекариат са работниците с временна работа или на частично работно време, което продължава през целия им живот. Прекариата не може да планира бъдещето си, защото е практически лишен от социална защита, има нестабилни доходи. Тродовите отношения между прекариата и работодателите се нарича прекаризация.
Прекариат е социална класа, характерна за неолиберализма, при който производството бързо се премества зад граница, където работната ръка е по-евтина и данъците са по-благоприятни. Освен това при неолиберализма, трудовите договори вече не са защитени от закони, а капиталиста може по всяко време да съкрати персонала и да понижи заплатите им.

Според италианския политолог Alex Foti, прекариат в постиндустриалната епоха е това, което е бил пролетариата в индустриалното общество. Предшестващ термин е лумпен-пролетариат, въведен от Карл Маркс. Според Маркс лумпени са хора от различни класи, но най-вече пролетариат, които не притежават собственост, преживяват от случайни доходи и са на дъното на капиталистическото общество.

Политически, според Карл Маркс, лумпените са неблагонадежни, пасивни и реакционери, тъй като най-често са необразовани, неинформирани, с ограничено мислене. В духа на славянофобията на Хегел, в ранните си статии Маркс разделял виенския пролетариат от лумпенпролетариата на югославяните, като твърдял, че само западния, градския, индустриален пролетариат, притежава революционен потенциал.

Според други автори, прекариатът осъзнава своето безизходно положение в обществото и или се смирява със съдбата си или се опитва активно да противодейства, например антиглобалистките протести при G20 или се криминализира.

В българското общество, понятието лумпен най-често се използва за обозначаване на соросоиди - хора, които биват наемани от неправителствените организации, да протестират срещу правителства, неудобни за западните корпорации.

Жанр в киното, който тематизира живота на прекариата в Западните индустриални държави, е социален реализъм.
loading...

Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени