Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

ПостапокалиптикаApocalyptic, post-apocalyptic fiction. Постапокалиптичен период е епоха след някакво събитие - глобална катастрофа, падане на астероид, природно бедствие, климатическа катастрофа, пандемия, ядрена война, политическа или икономическа рецесия, което събитие е довело до измиране на голяма част от населението и построената цивилизация.

Copyright:www.backdoornews.com


В постапокалиптичното общество не важат утвърдените принципи, на които е основано обществото. Не важат ценностите, както и цените на предметите. Най-скъпото нещо е водата, най-евтиното - златото ("Le temps du loup" 2003). Търговията е разменна. Контактите между хората са основани единствено на пряка материална изгода и цари архаична обществена система с доминиране на силния.

Семейството, като една от основните структури на обществото, не съществува в класическия си вид, тъй като хората се концентрират физически да оцелеят , както през праисторическо време и при прехода към демокрация в България. Обществото е социално деградирало и хората не сключват брак а живеят на двойки. В постапокалиптичното общество жените не получават издръжка за децата след развода, тъй като държавата практически не функционира и няма закони, които да регулират издръжка за дете.

В постапокалиптичното общество мъжете издържат децата само на жената, с която имат секс. А ако те самите имат деца от жена, с която са се разделили, издръжката на тези деца респективно се поема от мъжа, който има секс с майка им. Тези квази-семейства или както е по-модерно да се наричат - "двойки", често се издържат от случайни мъже, на които жената оказва секс-услуги, а при задълбочаване на бедността в обществото и намаляване на желаещите да платят за секс, двойките се издържат с кражби, измами, поръчкови убийства.

Постапокалиптичното общество може да предшества или да бъде причина за дистопично общество, както и екстремна форма на дистопично общество, може да прерастне в постапокалиптично общество. Но пастапокалипсиса е винаги следствие от някаква глобална катастрофа, докато антиутопия възниква най-често вследствие липса на алтернативна форма на управление на обществото. Общото между постапокалиптичното и дистопичното общество е, че и при двете форми липсва контрол и регулиране от страна на държавата. Основната разлика е, че при постапокалиптичното общество парите са изгубили своята стойност, докато при антиутопията напротив - парите управляват света.

Постапокалиптика е поджанр в научно-фантастичната литература и кино, който се появява с навлизането на капитализма в края на 19-ти и началото на 20-ти век.

Компютърни игри в постапокалиптичен жанр:
"Планетата на маймуните" (UbiSoft/Fox Interactive's 'Planet of the Apes')
"Freedom: First Resistance" по романа на Anne McCaffrey
"Revolution" - Fun Labs/Activision Value
"Half-Life 2" - Valve Corporation

Постапокалиптични филми:
"Los últimos días" 2013, режисьор David Pastor и Àlex Pastor
"The Colony" 2013, режисьор Jeff Renfroe
"Oblivion" на режисьора Joseph Kosinski от 2013 г.
"АД"/"Hell" на режисьора Tim Fehlbaum от 2011 г.
"Разделителната линия" / "The Divide" - нискобюджетен филм от 2011 г.
"Книгата на Илай"/"The Book of Eli" от 2010 г.
"Пътят"/"The Road" от 2009 г.
"Чудовищно"/"Cloverfield" от 2008 г.
"Blindness"/"Слепота" (2008), режисьор Fernando Meirelles
"Аз съм легенда" / "I Am Legend" на режисьора Франсис Лорънс от 2008 г.
"Нова земя"/"Новая земля" , режисьор Александър Мелник от 2008 г.
"Децата на хората"/"Children Of Men", режисьор Алфонсо Куарон от 2006 г.
"Le temps du loup" 2003, режисьор Michael Haneke.
"Письма мёртвого человека" (1986), режисьор Константин Лопушанский
"Сексмисия"/"Seksmisja" на режисьора Juliusz Machulski от 1984 г.
"Планетата на маймуните" (на английски: "Planet of the Apes") от 1968 г. на режисьор Franklin J. Schaffner
loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени