Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Патриархат


Патриархат
Патриархат (от старогръцки πατριάρχης) е термин използван в антропологията, политологията, социологията, социалната психология и най-вече феминизма и джендър теорията. В основата на феминистките психологически теории, патриархалната социална система е основана на властта на мъжа и потискане и експлоатация на жените. Мъжът доминира политически, определя обществения морал има социални привилегии и контролира собствеността върху благата. Синоними на патриархат са фалокрация и андрокрация.

Copyright:www.backdoornews.com


Характерно за патриархалното общество е, че управлението на общността се упражнява от възрастни мъже - затова в традиционните общности младоженката отива в семейството на младоженеца, а не обратното и "родовото име" - фамилията - се предава по мъжка линия.

В патриархалното общество съществува строга йерархия в отношенията между мъжете, които се делят на главни мъже и подчинени мъже, жените и децата. Управлението се основава на заплаха от насилие - поведението на жените, децата и по-слабите мъже се контролира чрез насилие и заплаха от насилие.

В патриархалното общество мъжете определят какво е "добро" и какво "лошо", кое е "позволено" и кое "непозволено", кое е "морално" и кое "неморално", какво е "мъж", какво е "жена", какво е "дете", какво е "светът", какво е "Бог" и т.н.

Патриархалното общество не е резултат от мъжки желания, а е основано на биологическите различия между мъжете и жените. Мъжете могат да имат стотици и дори хиляди деца, докато броя на децата, които една жена може да роди е силно ограничен. Богатият мъж може да има деца от всичките си любовници, докато една богата жена не може да ражда десетки и стотици деца от различни мъже.

Всички общества на земното кълбо са патриархални, защото всички общества са йерархични, съставени от бедни и богати. В мюсюлманския свят патриархатът е по-близък до абсолютната си проява, а северноамериканския, европейския, източно азиатския, австралийския и новозеландския патриархати са по-гъвкави и "прогресивни". В тези общества жените и децата имат относително повече права и защита от домашно насилие, но това се отнася само за бедната прослойка от тези общества. Само съпругите на бедните мъже имат повече права. Само бедните мъже след развода плащат издръжка на бившата си съпруга.

На днешно време новите равноправни граждани - жените - не се възползват от новите си свободи за да избират на емоционално ниво сексуалните си партньори, напротив - жените днес все-повече се стараят да удовлетворяват мъжките вкусове за "жена" и "женско поведение". Само така те могат без талант и труд да прогресират в професията си, да се доберат до материални блага, да повишат социалния си статус. Патриархалните порядки бяха най-слабо изразени в комунистическите общества от 20-ти век, тъй като при социализма 90% от населението бяха средна прослойка с приблизително еднакви доходи. За да се ограничи господството на мъжа, необходимо е да се ограничи забогатяването на едни за сметка на обедняването на други.

Общество, в което всички имат еднакви права върху благата, е общество свободно от патриархат. Според Фридрих Енгелс, първобитното общество е било безкласово общество - Urkommunismus (първобитен комунизъм). В това общество не е имало разделение на труда и всички негови членове са имали равен достъп до благата. Не е имало семейство и патриархат.


Още по темата:

Сексизъм

Домашно насилие

Сексология


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени