Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Овулация


Овулация
Овулация e физиологичен процес на разпукване на доминантен фоликул и освобождаване на яйцеклетка от него. Единствено в момента а овулация яйцеклетката може да бъде оплодена. Ако след напускане на яйчниците и по време на овулацията яйцеклетката не бъде оплодена, тя се разпада и абсорбира от лигавицата на матката.

Продължителността на овулацията при кучетата е минути, поради което при кучетата често се стига до приклещване по време на полов акт. В процеса на еволюция на организмите на Земята, мъжките кучета развиват способността, да получават оток, който пречи самката веднага след половия акт да отиде при друг самец и да забременее от няколко самци.

Copyright:www.backdoornews.com


Проължителността на овулацията при хората все още не се знае. Не се знае и броят на кукувичите деца при хората. Самките при моногамните примати например чувстват овулацията си и за кратко време - няколко часа, напускат фаворита си, за да му изневерят и забременеят от друг самец. При хората около 20% от жените усещат овулацията си като болка ниско в корема, от страната на овулацията - така наречения 'Mittelschmerz' или овулационен синдром. Но няма статистика относно това дали в този момент изпитват по-силно желание да изневерят на съпрузите си. Mittelschmerz не е подходящ метод за определяне вероятността от забременяване.

Овулацията може да настъпи, дори и ако менструацията не е дошла през даден месечен цикъл. Същото важи и за менструацията - тя може да дойде дори и да не е настъпила овулация.

Според национално проучване (2012) направено от агенция за маркетингови проучвания "Прагматика", по поръчка на Oview сред жени между 20 и 40 г., над 80% от българките във фертилна възраст не са наясно какво представлява овулацията, а 41% от българките вярват, че могат да забременеят извън периода на овулация.


Още по темата:

Сексология


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени