Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Затлъстяване


Затлъстяване
Затлъстяването е болестно състояние - резултат от нарушено равновесие между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида. В някои случаи затлъстяване се причинява от гени, ендокринни заболявания, лекарства или психиатрично заболяване. Честа причина за затлъстяване е свръххраненето, т.е. прием на повече от необходимата за основната обмяна и за двигателната активност енергия, както и неправилното хранене и приемане на нездравословна, най-често евтина храна (закусвални за бързо хранене).

Copyright:www.backdoornews.com


Свръххраненето от своя страна, най-често е следствие от монотонен, скучен и безперспективен живот. Когато човек се занимава с интересни за него неща, например с хобито си, той не усеща глад и забравя да обядва. Но когато на човек му е скучно в къщи и не знае какво да прави - отваря хладилника. Когато човек е подтиснат от проблеми, яде нещо сладко за да се успокои. Характерен пример за затлъстяване, вследствие скучен и безперспективен живот, са американците: Американските лихвари са слаби до кльощави, докато по-голямата част от населението на САЩ страдат от патологично затлъстяване.

"Ох! Денят там (в Лас Вегас бел. ред.) е страшно скучен. Не както тук, разтегля се от 24 часа на 124 например. Там нещата са строго определени - отиваш на работа. Изкарваш деня. Връщаш се. Оттам нататък денят си е твой - да ходиш в градския парк с кучето. Или без него. Както желаеш. Има и друг вариант - да стоиш вкъщи и да гледаш в една точка. Няма изненади. Това е."
Актрисата Ваня Цветкова („Бариерата“, „Лавина“, „Комбина“, „Служебно положение – ординарец“, „Адио, Рио“), за живота в САЩ.

В западните страни и особено САЩ, селскостопанската продукция и производството на храни се субсидира от държавата. Целта е храната да е достъпна за всеки и да има социална търпимост, населението да не мисли за революция. Ефектът от тази политика е прогресивно затлъстяване на най-бедната прослойка от населението. Където хората са най-бедни, там са и най-затлъстели.

Затлъстяването е патологично състояние, при което телесната мазнина е натрупана до такава степен, че би могла да има отрицателен ефект върху здравето. Телесната мазнина се определя чрез т.нар. Индекс на телесната маса (ИТМ), а посредством него и съотношението талия/ханш може да се оценят и сърдечно-съдовите рискови фактори. Затлъстяването увеличава риска от различни болести, като сърдечни болести, диабет тип 2, обструктивна сънна апнея, някои видове рак, остеоартрит, астма.


Още по темата:

Отслабване без гладуване

Идеалната талия

Целулит

Идеалните 
мъжки пропорцииИдеалните мъжки пропорции


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени