Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Приватизацията на Студия за игрални филми 'Бояна', известно като 'Киноцентър Бояна' - държавно предприятие за производство на филми, построено по времето на комунизма


Film Studios
Nu Boyana Film Studios (произношение: Ню Бояна Филм Стюдиос) е един от трофеите, които Запада получава от колаборационисткото българско правителство, в рамките на прехода към американско владичество пардон прехода към демокрация след 1990 г.

Copyright:www.backdoornews.com


Дружеството е създадено по време на комунизма през 1962 г. под името Студия за игрални филми „Бояна“, известно като "Киноцентър Бояна", като държавно предприятие за производство на филми. След Перестройка през 1989 г. студията се преименуват под различни заглавия. С акт за преобразуване на СИФ „Бояна“, Студия за анимационни филми (САФ) „София“ и ДП „Обработка на филми“ се образува търговско дружество „Бояна филм“ ЕАД, София, регистрирано като еднолично акционерно дружество със 100% държавна собственост от 1994 г. Правата на собственост се упражняват от Министерския съвет чрез министъра на културата.

През 2001 г. започва процедура по приватизация на дружеството, след което българското правителство го продава на американската фирма "Ню имидж", със собственик Дейвид Варод/David Varod - американец от еврейски произход, продюсър-бизнесмен на три филма: "300: Rise of an Empire" (2014), "The Expendables 3" (2014), "Black Dahlia2 (2006).

Според независими експерти, реалната цена само на парцела и постройките върху него на Студия за игрални филми Бояна е над 40 милиона евро, но нали при демокрацията филантропите с лицемерните усмивки са намерили в България къща без куче - официалната продажна цена на "Бояна филм" е 6,25 милиона евро. Не се съобщава за размера на комисионните, за участвалите в сделката български политици.

За сравнение: Борсовата цена на "Luc Bessons Filmstudio EuropaCorp" във Франция е 79 милиона евро. През април 2018 г. световните медии съобщават, че Netflix води преговори да купи френското студио, за да погаси загубите от 285 милиона евро, след касовия провал на Валериан и градът на хилядите планети.

До 1989 г. „Бояна филм“ е била най-голямата филмова продуцентска къща на Балканския полуостров, с 20 игрални филми, 25 телевизионни филми и 50 анимационни филми на година. По време на шоковата терапия в България през 1990-те, се произвеждат от 2 до 5 филма годишно.

На днешно време в "Киноцентъра Бояна" се снимат нискобюджетни филми, предимно B-Movie, в екипа на които българи рядко упражняват творчески професии.


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени