Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Новото строителство


новото строителство
Когато се мисли за покупка или наемане на недвижим имот, неизбежно възниква въпросът дали да е старо строителство или в някоя от ново-построените красиви сгради. Изборът, който трябва да се направи е труден, тъй като зависи от много критерии – бюджета, с който разполагаме, бъдещото развитие на квартала, строителни обекти в близост, които създават постоянен шум и замърсяване, изградена или тепърва изграждаща се инфраструктура, наличие на удобен градски транспорт и възможност за паркиране, че нали леката кола е гордостта на много българи.

Copyright:www.backdoornews.com


На първо място новото строителство има по-малък потенциал при последваща продажба или отдаване под наем, тъй като се купува на максимална цена. Новото строителство е като новата лека кола. В момента в който напусне магазина, цената ѝ веднага пада с 20%. Това важи с още по-голяма сила за имоти в крайните квартали на София. Строителството в новите жилищни комплекси се разширява, докато центърът си остава неизменен и цената в центъра все повече ще расте.

"Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Витоша", "Гоце Делчев" и пр. тепърва ще бъдат застроявани и прекрасният изглед от балкона към Витоша, може скоро да се замени с изглед към строителен обект и последвал близко стоящ многоетажен блок.

При новото строителство външно сградата е с модерна архитектура, но почти всички апартаменти - ново строителство са с преходни помещения, което в обявите за продажба и особено за отдаване под наем, по правило не се съобщава. Скица на имота почти никой не публикува, а дори и да публикува, голяма част от българите са функционално неграмотни и не разбират от карти, схеми, диаграми и скици. Новото строителство при неолиберализма не е съобразено с функционалността на жилищата, а единствено със стремежа на строителните предприемачи към бърза и лесна печалба. Освен модерната архитектура и визия на сградите, действащите нормативи формално изискват вложените строителни материали да отговарят на определени изисквания за качество. Това на практика не се прилага, тъй като служителите в отговорните държавни органи, както и всички управляващи, са рушветчии. България стои на първо място в Европа по корупция и организирана престъпност и сдобиване с лицензия и разрешение за строеж е една рутинна процедура, която изисква единствено да се подкупят държавните служители.

В София в кв. "Витоша", "Младост", "Манастирски ливади", "Овча Купел", в центъра на гр. Варна и др. атрактивни градове се строи върху подпочвени реки и свлачища и постоянно избива мухъл по стените на жилищата. В кв. "Кръстова вада" и кв. "Витоша" всичко е застроено с жилищни блокове, но не е помислено за училища, детски площадки, паркове, места за отдих, болници и пр. След 1990 г. в ж.к. "Младост-3" и "Младост-4" се строи върху карстова фуния. Например блоковете по ул."Свети Киприян" в "Младост-2" се строят върху активно свлачище.

Не е за пренебрегване и фактът, че за новите сгради, построени през последните години е задължителна външната топлоизолация на сградата. Това не гарантира по-голям комфорт на обитателите, нито по-ниски сметки за отопление. По мнение на служители от фирмите за топлинно счетоводство, сметките за отопление на сградите преди и след саниране, остават едни и същи. Топлоизолацията със стиропор и подобни материали повишава значително риска от пожар. Grenfell Tower в Лондон изгоря на 14.06.2017 и отне много човешки жертви, благодарение на външното саниране на сградата през 2015/2016 г. Един от големите рискове на новото строителство е когато имотът е закупен преди да се издаде Разрешение за ползване и по някаква причина строителят няма възможност да завърши и предаде сградата.

Предимство на новото строителство

Ценовите нива на новото строителство, в зависимост от района, са по-високи от тези на старото строителство. В центъра на София имотите през 2018/2019 г. достигат над 3000€ на кв.м. Защото при новото строителство се купува от строителя и няма риск в бъдеще да "изникнат" нови наследници на имота. В Западна Европа предявяване на иск за наследство по завещание губи давност след три години от момента на завещанието, не на смъртта на наследодателя! В законодателството на България умишлено завещание и иск за наследство никога не губи по давност. Това ще рече, че и след 300 години могат да се появят наследници - на наследниците - на наследниците ..., най-често с фалшифицирано тайно завещание. А след 300 години няма да е възможно да се намерят ръкописи, с които да се сравни почерка на наследодателя.

Съгласно Закона за собствеността чл. 69 ЗС, правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години. Но законът установява оборимата презумпция, че владелецът държи вещта като своя, докато не се докаже, че я държи за другиго. Освен това непрекъснатото владение се прекъсва, ако не го упражняваш повече от 6 месеца, което с лъжесвидетели лесно ще се "докаже". Също както лесно ще бъде признато за действително - фалшиво, ръкописно завещание, стига да намериш точните вещи лица.

Имотната мафия в България има лобисти в парламента и българското законодателство е оптимирано не да гарантира собствеността на хората, а да отваря вратички, имотите им да ги присвоява жилищната мафия.


Още по темата:

Ще забраняват Airbnb, Booking & Co.

Джентрификация

Наемите в София есен 2019

PVC-дограма или дървена дограма

Шаби шик


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени