Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини от Българияwww.backdoornews.com
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Всеки трети българин е (компютърно) неграмотен


Smartphone
На 14.06.2019 г. българските казионни медии съобщиха, че 27% от населението на България никога не са използвали интернет. Приблизително толкова са и българите, които всеки път гласуват за ГЕРБ.

Според проучването България е на последно място в ЕС по ползване на интернет. Това сочи нов доклад на Европейската комисия, който следи индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) от 2015 година насам.

Copyright:www.backdoornews.com


Въпреки че се наблюдава подобрение в сравнение с предходините години, когато процентът на хората, които не са присъствали в мрежата е бил над 30, все още сме далеч от средните стойности за ЕС - около 11%. Данните показват сериозно изоставане на страната ни в повечето категории от панела "Използване на интернет услуги", в сравнение с другите страни членки на Европейския съюз. България има най-малко активни потребители на интернет, най-малко участия на хората в онлайн курсове за подобрение на квалификацията и използваме най-малко социалните мрежи с професионално предназначение. Повечето българи използват социалните мрежи за допълнителен доход - халтурят като тролове, доносници, разпалват рософобска истерия по форумите, донасят на американците кой ги критикува.

Българите изостават сериозно от средните показатели за ЕС и в категориите "Музика, видеозаписи и игри", "Онлайн Банкиране" и "Пазаруване". Българите обаче са на първо място в използването на интернет за видеоразговори, най-много от всички други страни в ЕС. Данните показват, че над 80% от сънародниците ни предпочитат да комуникират по този начин. Причината за този "успех" на българите е, че българите живеят в информационно затъмнение. Според "Press Freedom Index", определяна ежегодно от "Репортери без граници", България през 2017 г. е на 109-о място (индекс 35,01) по свобода на пресата от общо 180 страни, с което България е най-ниско класираната европейска държава.

Простите хора не се замислят кой и с каква цел финансира Viber, WhatsApp, Skype, Snapchat, Facebook, също както свинете в кочината не се замислят защо хората им носят храна. В Западните индустриални държави по магазините пуснаха лепенки, с които потребителите да облепват уебкамерите на лептопите си, още преди смартфоните да излезнат на пазара. Но за българите е важно купона да тече, те нямат какво да крият и с двете ръце загребват от изобилието на техническия прогрес.

Изключително висок е процентът и на българите, които използват социалните мрежи - 79%, което ни нарежда на 7-мо място в ЕС, където средния показател е от около 65%. Голяма част от българите използват facebook само за запознанства. А и повечето българи нямат компютър, а влизат в интернет само със смартфон. На тях дори и да им подарят компютър, те не знаят какво биха могли да правят с него.

Около средното равнище за ЕС обаче се движим, що се отнася до четенето на новини онлайн. Над 74% от българиските ползватели на интернет предпочитат този начин за набавяне на актуална информация.


Още по темата:

Повечето българи не ходят на почивка

Евроснахата Мария Габриел ще бори информативните медии

От какво се финансира България?

Издирване на лице в интернет


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени