Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

В кои държави чужденците нямат право да купуват имоти


В кои държави чужденците нямат право да купуват имоти
През 2018 г. премиерминистърката на Нова Зеландия въвежда ограничение за придобиване на недвижимо имущество на територията на Нова Зеландия от чужденци. Причината е, че в последните години броят на милиардерите в целия свят непрекъснато нараства, паралелно нараства и вероятността от социални сътресения и войни. И богаташите купуват къщи в Нова Зеландия, да има къде да се скрият, докато повечето новозеландци не могат да си позволят да имат собствен дом.

Copyright:www.backdoornews.com


В Нова Зеландия все повече граждани живеят в коли, в гаражи и под мостовете, защото недвижимото имущество в Нова Зеландия е най-скъпо в целия свят. Цените в последното десетилетие са се повишили средно с 60%, а в столицата Auckland цените на имотите са скочили двойно. През 1990-те половината от населението на Нова Зеландия са имали собствено жилище, на днешно време само 1/4 от населението. В Швейцария „Lex Koller“ (Arnold Koller) от 1985 г. насам ограничава купуването на недвижимо имущество в Швейцария от чужденци. Изисква се разрешение от съответния кантон. Но е забранено чужденци да купуват недвижимо имущество в Швейцария, с цел да го отдават под наем.

В Дания не се разрешава на чужденци да си купуват жилище или вила, освен ако не са живели, работили и плащали данъци в Дания минимум 5 години.

Във Финландия чужденци могат да купуват недвижимо имущество, с изключение на островите Åland.

В Австрия провинциите Vorarlberg, Tirol, Salzburg и части от Oberösterreich не разрешават купуване на недвижимо имущество от чужденци.

В Нидерландия след 2015 г. почти няма ограничения за купуване на недвижими имоти от чужденци. Но на някои курортни места, като Zeeland, съществува изискването имотът да е основно жилище на владелеца. А вилите не трябва да бъдат обитавани перманентно.

В Русия няма ограничение за чужденци да купуват жилища. Единствено има ограничение за купуване на ниви, земите в пограничните райони, местностите богати на нефт и газ, както и военните обекти, вододайни зони и така наречените "затворени градове", в които и не всички руснаци имат право да купуват имоти. Но придобиването на имот в Русия не изменя статуса на чужденеца, т.е. чрез купуване на недвижимо имущество той не придобива право на пребиваване на територията на Русия.

В Тайланд след промяна в законодателството през 2008 г., 49% от жилищата във всяка постройка могат да бъдат изкупени от чужденци. Но чужденци нямат право да купуват земя.

В Полша още от 1920 г. и до ден днешен чужденците могат да купуват имоти само със специално разрешение от министерството на вътрешните работи на Полша.

В Унгария чужденци от ЕС могат да купуват недвижими имоти, с изключение на обработваема земя.

В повечето държави за закупуване на жилище от чужденец се изисква той да живее постоянно в тази страна или да е женен/омъжен за местен. В договора за Евросъюза теоретически съществува задължение гражданите на ЕС да могат не само да работят, но и да купуват недвижимо имущество в държавите членки на ЕС. Но това задължение го изпълнява единствено България. Единствено в България чужденци могат да приватизират и купят каквото си пожелаят: От жилища и вили до водоснабдяване и златодобив, та чак до самия премиер министър. В България всичко се купува и продава.

(Източник - Handelsblatt: Einheimische bevorzugt – in welchen Ländern sich internationale Hauskäufer schwer tun.)


Още по темата:

Най-евтините жилища в София

Имотите на любимците на държавата 🏡

Подготвят отчуждаване на жилища

Имотите драстично поскъпват


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени