Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
www.backdoornews.comwww.backdoornews.com
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Статистика на наемите в град София за есента на 2019 г.Две стаи от селска къща с тоалетна на двора в "Световрачане" на 11 км. северно от София, се предлагат за 200 лв./месец.

***

Нещо като кухня в селска къща (в Бояна), с нисък таван, размер не повече от 6 кв.м., с гардероб от 1960-те, кушетка и самоделна масичка (за повече мебели няма място), със съжителство, се предлага за 250 лв./месец.

***

Стая от панелка в "Младост 4" в съжителство (вероятно с възрастна, сенилна хазайка) се предлага за 300 лв./месец + консумативи.

***

Необзаведен 1-стаен апартамент - последен етаж от двуетажна къща, вероятно с общо стълбище с хазаите, в кв. "Димитър Миленков" (извън София) се предлага за 300 лв./месец.

***

Гараж в топ-центъра на ул. Уилям Гладстон се отдава за 360 лв./месец.

***

Стая от апартамент в Лозенец с хазайка, се предлага за наем 350 лв. за едно момиче / 400 лв. за две момичета + консумативи.
loading...
Таванско помещение в кв. "Дианабад" до метростанция "Г.М.Димитров", обзаведено, със собствен санитарен възел, с обявена площ 20 кв. м. (реалната площ вероятно е 12-13 m2) се отдава за 390 лв.

***

Необзаведена панелна боксониера (без кухня) в Коньовица (циганската махала), в близост до мол "София", се предлага за 450 лв./месец.

***

Панелна гарсониера в "Люлин-10", полуобзаведена: евтини легло и шкафове от ПДЧ, малка фурна в кухнята, но без перална и хладилник се отдава за 480 лв./месец.

***

Обзаведена панелна гарсониера в "Овча Купел-1", с евтини мебели, на шестия етаж, се предлага за 480 лв.

Copyright:www.backdoornews.com


Панелна гарсониера в кв. "Младост 1А" с евтини 20-годишни мебели и облицовка на банята от преди 30-40 години, се отдава от частно лице за 550 лв. месечен наем.

***

Боксониера (стая с умивалник в нея, антре и баня/тоалетна) в Студентски град се отдава за 550 лв. месечен наем.

***

Помещение от около 20 кв.м., наречено студио, със заградено място вътре в помещението за баня/тоалетна и умивалник в стаята (без коридор) в Студентски град се отдава за 560 лв. месечен наем.

***

Боксониера, т.е. една стая с баня/тоалетна с обявена площ 30 кв. м. (вероятно под 25 m2) с опция да се интегрира мивка в стаята, без мебели, в близост до метростанция НДК, се отдава за 600 лева месечен наем.

***

Едностаен с преходен хол, обзаведен само с хладилник, печка и перална, близо до Сточна гара се отдава за 600 лева месечен наем.

***

Двустаен панелен апартамент в ж.к. "Борово" се отдава за 650 лева месечен наем.

***

Таванско помещение, разделено на спалня и трапезаря с кухненски бокс, до Сточна гара, се отдава за 660 лева месечен наем.

***

Двустаен апартамент с преходен хол, обявен за тристаен в кв. Слатина се предлага за 700 лева месечен наем.

***

Едностаен апартамент с преходен хол и 4 кв.м. кухня, в затворен комплекс "Авалон" (ж.к. "Манастирски ливади"), с място за паркиране пред блока, се предлага за 700 лева месечен наем. Но на сателитната снимка в Google Street View, затворен комплекс "Авалон" не е Gated community. Това са няколко многоетажни блокове, близо един до друг.

***

Двустаен приземен апартамент с директен вход от улицата, състоящ се от кухня и две отделни спални, обявен за тристаен, в кв. "Кръстова вада" (на края на София, до околовръстния път), На 20 мин. пешеходно разстояние от мол Парадайз, се отдава срещу 700 лева месечен наем.

***

Гарсониера в кв. "Лагера", обявена за двустаен, се отдава срещу 700 лева месечен наем.

***

Двустаен апартамент (две спални с голяма кухня), обявен за тристаен, в ж.к. “Малинова Долина” на минута от Симеоновско шосе и околовръстен път, се отдава за 700 лева месечен наем.

***

Двустаен преходен апартамент в жк. "Гео Милев" на 8-ми етаж, строен през 1975, с мебели от същата епоха, в който входно антре липсва, а се влиза директно през кухнята (вероятно преустроена гарсониера) се отдава срещу 720 лева месечен наем.

***

Панелен тристаен (вероятно преходен) в кв. "Дружба-2" с мебели от 1980-те се отдава от частно лице за 740 лв. месечен наем.

***

Едностаен апартамент в близост до НДК/Лозенец на приземен етаж се отдава за 741 лева месечен наем.

***

Едностаен апартамент в "зона Б5", обявен за двустаен, състоящ се от две помещения: Хол с кухненски бокс и спалня, мебелиран с евтини мебели от чам, с изглед от терасата към циганските катуни, на 5 минути пеша от метростанция "Опълченска", се отдава за 750 лева месечен наем.

***

Гарсониера, в която кухнята е по-голяма от стаята, обявен за двустаен апартамент 70 кв.м., в района около "Лъвов мост" и "Женския пазар" (свърталището на бежанци и проститутки от малцинствата) се отдава за 780 лева месечен наем.

***

Гарсониера - ново строителство, обявена за двустаен апартамент, в който хол и кухня били в едно помещение, в кв. "Красно село" на половн километър от спирка на метро, се предлага за 800 лева месечен наем.

***

Двустаен апартамент с преходен хол, обявен за тристаен в ж.к. "Света Троица" (едно от гетата на София) се предлага за 800 лева месечен наем.

***

Едностаен с преходен хол, обявен за двустаен, близо до метростанция Константин Величков - зона Б19 (циганската махала) се отдава за 800 лева месечен наем.

***

Едностаен апартамент с преходен хол, обявен за тристаен, в непрестижен район на София (ул. “Св.Св.Кирил и Методий“ №34) се предлага за 800 лева месечен наем.

***

Двустаен апартамент с преходен хол, обявен за тристаен, в ж.к. "Младост-1", в непосредствена близост до метростанция, се предлага за 850 лева месечен наем.

***

Обзаведен Апартамент с две спални в ж.к. "Младост-3" се предлага за 850 лева месечен наем.

***

Обзаведен, обявен за тристаен апартамент в ж.к."Лагера", с нестандартно ниски тавани, състоящ се от две спални и трапезаря с кухненска ниша, с прилежащ подземен гараж се предлага за 890 лв. месечен наем.

***

Необзаведен двустаен апартамент (обявен за тристаен) на 6-ти етаж, между 5-те кьошета и Руски паметник, се отдава от частно лице за 900 лв. месечен наем.

***

Тристен панелен апартамент в "Надежда 1" се отдава от частно лице за 900 лв. месечен наем.

***

Двустаен с преходен хол (обявен за тристаен) в "Младост 4" до Бизнес парк се отдава за 900 лв. месечен наем.

***

Четиристаен панелен апартамент в кв. "Хаджи Димитър" се отдава за 920 лв. месечен наем.

***

Двустаен тухлен апартамент с голяма кухня (обявяват го за тристаен) в ж.к."Борово" се отдава за 950 лв. месечен наем.

***

Двустаен апартамент с преходен хол в "Красно село", който го обявяват за тристаен в кв. "Хиподрума" се отдава срещу 1000 лв. месечен наем.

***

Двустаен апартамент с преходен хол в "Манастирски Ливади", на ъгъла на бул. България и бул. Т. Каблешков, обзаведен с евтини и грозни мебели от ПДЧ, който го обявяват за тристаен, се отдава срещу 1000 лв. месечен наем.

***

Стандартен, панелен, тристаен преходен апартамент в кв. "Дианабад" на 8-ми етаж, строен през 1970-те, с мебели от същата епоха, се отдава срещу 1050 лв. месечен наем.

***

Тристаен апартамент, който го обявяват за четиристаен в кв. "Витоша" (на края на София, до околовръстно шосе), състоящ се от три стаи, две бани с тоалетни и кухня, наречена хол с трапезария и кухненски бокс се отдава срещу 1200 лв. месечен наем.

***

Едностаен апартамент в (неназован) център на София със стари мебели от ПДЧ, стар диван, покрит с одеало (да не се вижда колко е износен) се предлага от агенция за 1400 лева месечен наем.

***

Тристаен преходен апартамент в кв. "Яворов", близо до "Орлов мост" след ремонт, с нови мебели, се отдава срещу 1460 лева месечен наем.

***

Таван в топ-центъра срещу руската църква, преустроен на студио - едно помещение, с евтини нови мебели от Икеа, се предлага за 1.544 лева месечен наем.

***

Полуобзаведен тристаен апартамент в неназован център на София се отдава за 1600 лева месечен наем.

***

1-Стаен апартамент на приземен етаж в топ-центъра - площад "Райко Даскалов", с изглед към вътрешен двор, според обявата бил подходящ както за живеене, така и за офис, кантора, кабинет, козметичен център, се отдава за 2000 лева месечен наем.
Цените на имотите в София през 2019 г. са два пъти по-скъпи, от колкото по време на ипотечната криза от преди 10 години. Такава е тенденцията на цените във всички страни от евроатлантическите ценности. Също в централните райони на София цените са два пъти по-високи, от колкото в най-крайните квартали, като "Обеля-2" зад гробищата на "Бакърена фабрика" и "Дружба-2" до "Кремиковци" и аерогарата.

По какъв критерий се определят цените на имотите?

Все още има наивни хора, които си мислят, че цените на имотите трябва да се определят според заплатите им. Дори и по времето на комунизма цените не са се определяли от заплатите на хората. Но по време на комунизма, държавната политика беше да се строят бързо жилища, за да може възможно по-голяма част от населението да има покрив над главата си. За тази цел, комунистите изобретиха панелното строителство, което впоследствие се разпространи и в западните държави.

При неолиберализма се строи не за да има населението покрив над главата си, а за да печелят строителните предприемачи и подкупната държавна администрация, която има дава разрешение за строеж, възможно повече пари. Никой от тях не се интересува кой и с каква цел ще използва после жилищата.

Цените на стоки и услуги не се определят от доходите на населението, нито заплатите се определят от нуждите на трудещите се. Както цени, така и заплати се определят от съотношението между търсене и предлагане. Ако някой е готов да работи твоята работа за 200 лева на месец, работодателят ти веднага ще те уволни, без да се замисля как ще оцелее онзи, който ще работи цял месец за 200 лева.

Какви жилища се търсят?

Измекяри, които идват от провинцията на работа в София си търсят само панелки в най-крайните квартали. Минималната цена започва от 500 лв. за гарсониера/боксониера/студио, 550-600 лв., когато е с нови мебели и е близо до метростанция. 750 лв. за двустаен и 900 лв. за тристаен апартамент е абсолютният минимум. Но истински тристайни апартаменти, подходящи за трима души - всеки да има отделна стая и отделно кухнята да е обща, такива в момента не се предлагат или се обявяват като четиристайни апартаменти на цена над 1000 лева.

Скъпи апартаменти в топ-центъра на София се търсят от соросоидни фондации за офиси или от високо платени Party Girls за "живеене", но не и от компютърни програмисти, както брокерите се опитват да убедят наемодателите. В Западните държави отдавна не се търсят IT-специалисти, но пропагандата продължава да баламосва българите, колко добре платени били в IT-сектора. В България най-перспективната професия е проституцията и затова най-перспективната инвестиция в недвижимо имущество е Студентски град - "Лас Вегаса" на България.

Високо платени специалисти (ако изобщо има такива в България), мениджъри, бизнесмени и пр. ръководни кадри, които имат перспектива в България, не наемат жилища за живеене, а си купуват. Скъпи апартаменти в топ-центъра на София вече никой не отдава/наема за живеене. Само прекариатът наемат апартаменти за живеене и единствените им претенции са да е близо до спирка на метро.

Под 450 лв. апартамент трябва да е коптор без казанче в тоалетната, запушена канализация, течове от тавана и мухъл по стените, прогризани врати от плъхове, избито дюшеме и дупки в панелите, от които духа през зимата. В района около Женския пазар е пълно с необитаеми жилища с избити прозорци, в които роми си палят дърва във варели през зимата. Под 450 лв. апартамент може и да е извън София (на 15 минути пеша от последната спирка на градския транспорт).

Двустаен до 600 лв., дори и в най-крайните квартали на София, не е възможно да се намери. Ако изобщо има такава оферта, то това е гарсониера с изнесена кухня на терасата или коридорът е превърнат в кухня, за сметка на банята.

Тристаен апартамент под 900 лева, дори и в най-крайните квартали, най-често има преходни стаи. Преходните помещения в обявите ги наричат хол, дневна, всекидневна, трапезаря, родителска спалня, детска спалня. А умивалникът го наричат кухненски кът.

Цената на една панелна гарсониера в София още от времето на комунизма се равнява на половината от обичайната месечна заплата. През 2007-2008 дъното бяха гарсониери в "Дружба-2" и "Люлин" без перална за 300 лева, при обичайна заплата от 600 лв. През 2019 същите са по 500 лева, при обичайна заплата за София 1000 лева на месец. А само стая под наем през 2007-2008 г. струваше 200 лева, през 2019 г. струва 330 лв.

На днешно време стая от апартамент с общо ползване на кухня и баня с възрастна хазайка почти не се предлага, а и не се търси. В повечето случаи в обявите за стаи под наем се търсят наемателки момичета. Това са обяви на публични домове. На такива обяви дамите ходят на оглед със сутеньорите си.

Всички обяви с нереално евтини предложения (с включени консумативи) са обяви-мюрета на агенции, брокери и безработни, които се опитват да изкарат някой лев от посредничество. Във Фейсбук има множество обяви с нерелано ниски наеми, на които при допитване никой не отговаря. Очевидно фалшиви обяви, за проверка на потребителите.

Всички обяви са с преувеличена квадратура и в повечето от тях кухнята я броят за стая. И не се обявява, че има преходни стаи. Мошениците си личат по това, че подробно описват в обявата колко лъскави мебели и какви лунички на окачения таван има и колко апартаментът бил топъл и сметките му за отопление - евтини. Почти никой не публикува в обявата скица на апартамента, за да се види разпределението на стаите - кои са преходни, т.е. не се броят за отделна стая.

Единствено в България на повечето обяви, брокерите публикуват снимки на спалнята с матрак в найлон. Т.е. неразпечатан още. Един вид квартирата е девствена и ти ще си първият ѝ обитател. Измекярите, които търсят квартира естествено не се замислят кога е правена снимката. Простите хора, доили кравите на село, не могат да оценят настилка от истински паркет и мебели от масивно дърво. Тях ги кефи под от ламинат (пресован картон), шарени плочки в банята и мебели от ПДЧ (слепени стърготини), че е новичко и на село такива неща няма.

Проучването на пазара на имоти е базирано на обявените към 10.08.2019 г. имоти. Има и по-евтини имоти, които се отдават от възрастни хора. Тези наемодатели все още живеят със страха от времето на кризата, когато имаше дефлация на имотите и наемателите ги наемаха за по 1-2 месеца.

А какво значение има кварталът?

По българските форуми, като "БГ-мамма", потребители се надпреварват да си избиват комплексите за малоценност, като хвалят гетото, в което могат да си позволят да наемат или да си купят жилище. До голяма степен тези комплекси произлизат, вследствие изтласкването на обикновените хора от центъра на града. В надпреварата за маскимално високи наеми, партерните апартаменти в центъра на града ги превърнаха в магазини, а останалите - в офиси. Поради високата корупция в България, общинските служители срещу подкуп дават разрешение на всеки да изкърти стените на партерното жилище, за да го превърне в заведение или магазин.

Умствено ограничени хора по форуми и социални мрежи обсъждат плюсове и минуси на кварталите в София. В действителност кварталите не се диференцират по преимущества и недостатъци, а по цена. Високата цена означава плюсове, ниската цена - минуси. Все едно да обсъждаш какви плюсове и минуси имат красивата жена и грозната жена или богатия мъж и бедния мъж.


Още по темата:

Българският съд краде имоти на беззащитни граждани

Наемите в София пролет 2019

Новото строителство


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени