Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Кои държави изгониха американците 🚫


военната база Манас
Най-голямата и най-благодатната американска военна база в Азия е била United States Naval Base Subic Bay на Филипините, с която американците се сдобиват след успешно проведената Испано-американска война от 1898 г. За започване на войната, американците както винаги си послужват с голяма лъжа - взрив на борда на американския кораб "USS Maine".

Най-голямата и най-благодатната американска военна база в Азия
Вестник "Frankfurter Allgemeine Zeitung" пише за благодата на "Subic Bay":
„Nirgendwo sonst können selbst große Kriegsschiffe, mit Ausnahme von Flugzeugträgern, auf Trockendock gelegt werden.“
„Никъде по света не могат големи бойни кораби, с изключение на самолетоносачи, да бъдат положени на сух корабен док.“

През 1991 г. филипинският сенат прекратява договора със САЩ за военната база и американците се връщат в къщи. На 30.09.1992 г. "Subic Bay" е превърната в "Subic Bay Freeport Zone" - индустриална зона, която открива нови работни места за 70.000 филипинци.

Днешният президент на Филипините Rodrigo Duterte/Родриго Дутерте е трън в очите на САЩ и през 2017 г. в южната част на Филипините - град Marawi, Ислямска държава провежда терористични акции.

***

От 2001 г. до 2005 г. САЩ наемат военната база Карши-Ханабад/Qarshi Xonobod в Узбекистан, за която САЩ плащат на Узбекистан наем от $10 милиона на година. Но възникнали допълнителни разходи и за 2004 г. заради военната си база САЩ са олекнали със 163 милиона долара.

На 13.05.2005 год. в Андижан/Узбекистан е проведен метеж - "2005 Andijan Unrest", за което американците поискали от властите на Узбекистан независимо разследване. На 29.07.2005 год. министерството на външните работи на Узбекистан заявява, че американците трябва да се изметат от военната база в течение на 6 месеца. А в края на август 2005 узбекистанският парламент придава на това решение законна форма.

Copyright:www.backdoornews.com


На 05.10.2005 г. американският сенат внася поправка, с която забранява САЩ да погаси дълговете си към Узбекистан през 2006 г., за използването на военната база Карши-Ханабад, които възлизат на $23 млн. През същия месец тогавашният държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс/Condoleezza Rice се договаря да премести американските главорези от Узбекистан в Манас/Киргизия. На 21.11.2005 год. напуска и последният американски наемник Узбекистан.

***

През 2001 г. САЩ се договарят с Киргизстан да ползват военната база «Манас» срещу 2 милиона US$ наем на година. През 2004 г. американците поискали да изпратят в Киргизия самолети с монтиран радар - Система за Далечно радиолокационно откриване и управление (ДРЛОУ)/Airborne Early Warning and Control System (AWACS), което Киргизия отказва. През 2006 г. Киргизстан повишил наема на американците от $15 милиона на $207 милиона + $60 млн. ежегодна помощ за Киргизия + 110 млн. еднократна помощ за развитие на аерогарата и пр. През 2009 г. Русия се договаря с Киргизия за $150 млн. безвъзмездна помощ, кредит от $300 млн. с ниска лихва и още един кредит от $1,7 млрд. за построяването на водно-електроцентрала "Камбаратинская ГЭС-1".

На 03.06.2014 г. Киргизия на официална церемония закрива американската военна база, така наречения "център за транзитни превози". От тогава американците активно сътрудничат с киргизската опозиция, която опитва да организира Майдан.

(Източник: Wikipedia)


Още по темата:

Колко е наемът за военна база? 💂


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени