Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Морал


Всички хора са морални, особено когато става въпрос за пари.
Какво е морал? Морал е онова нещо,
което кара жената да избере между
двама мъже по-бедния.


Думата морал, произлиза от латински mos, mores, което означава нрав, нрави. Терминът морал е въведен от Цицерон. Моралът характеризира фактическата схема на поведение, правила, конвенции или принципи на отделен индивид, група или културна общност. Категориите морал, етика и нрави имат еднакво значение. Моралът е синоним на "доброта" и "правота". Един от сновните въпроси в правната философия е съотношението между право и морал. В много случаи моралът и правото се застъпват - например забрана за убийство, кражба.

Copyright:www.backdoornews.com


Неморалността е антоним на морала (т.е. обратното на това, което е добро и правилно). Под неморалност се разбира действие, което даден индивид, група или културна общност извършва с ясното съзнание, че е неморално, за да извлече материална изгода или за развлечение в ущърб на останалите. Т.е. предпоставка за неморалност е осъзнат морал. Неморалният проповядва морал, а неговите неморални действия пази в тайна. Т.е. другите трябва да са морални към него, но той не към тях.

За разлика от неморалността, аморалността е непознаване на морала, безразличие към морала и неверие във всеки набор от морални норми и принципи. Определяне на дадено действие като морално или неморално не описва действието, а оценката за него. Т.е. ако действието се харесва на оценяващия, той ръкопляска, в случай че не се хареса - го освирква.

Моралът на едно общество зависи от неговата икономическа и политическа форма на управление. По време на социализма в Източна Европа, проституцията се счита за неморална, тъй като според социалистическия морал, всички хора са равни и всички жени имат еднакво право да имат семейство, а не една част от жените да служат само за развлечение. При капитализма и при фашизма напротив, хората от ранно детство се възпитават чрез средствата за масова информация и образованието, че не са равни и не трябва да разчитат на еднакви перспективи за просперитет. Вариант на морал е политическата коректност.

Въпреки, че морал обхваща всички сфери на социално поведение, най-често понятието морал се използва за обозначаване на сексуалното поведение на индивида. Сексуалната етика, обобщена като морал най-често се интерпретира като двойни стандарти, тъй като изпълнява функцията на защита на мъжете от отглеждане на кукувичи деца. В този дух изневяра от страна на мъжа се възприема като търпима, докато изневяра от страна на жената, се възприема като тежко провинение. Морален е моногамния, неморален - промискуитетния.

Понятието "морално остаряване" няма връзка с термина морал, а с техническия прогрес, който обезценява дадена стока. Понятието "пошлост" е заимствано от руския език и съчетава както етическа, така и естетическа оценка. Пошли са порнографските филми, които са лишени както от естетически, така и от етически ценности и оригиналност. Пошлост е долнопробност, вулгарност, тривиалност. Опошляване е пропаганден метод за дискредитиране на нелюбима група хора с определена политическа ориентация. Аналогично понятие е "Кич" - което характеризира безвкусица и псевдоизкуство. Други термини, свързани с морала, са стереотип на поведение, религия и ценностна система.

Любов, морал, доверие, ценности

Кой говори за любов, за морал, за доверие и ценности? Меркантилната жена говори за любов, неморалният човек говори за морал, измамникът говори за доверие, а безскрупулният говори за ценности. Както меркантилните жени говорят на мъжете, от които имат изгода - "обичам те", така и афиширане на морал и ценности е характерно за неморални, лицемерни и безскрупулни личности и правителства.

САЩ в началото на 1990-те поучава държави като България, че било неморално да произвеждат и експортират оръжия. България закрива военните си заводи. В същото време САЩ увеличават печалбите от търговия с оръжия, поради липса на конкуренция. В периода 1994 - 1998 година, Русия печели от експорт на конвенционални оръжия 12,3 милиарда US$, САЩ - 53,9 милиарда US$.

По време на протестите в България през 2013 г., западните медии окачествяваха протестите през февруари 2013 г. като простести на гладните, а след като бе избрано правителство (на Пламен Орешарски), от което Запада се опасяваше, че ще бъде недостатъчно лоялно към западните корпорации, протестите на платените от Запада соросоиди, започнали през лятото на 2013 г. срещу правителството, западните медии окачествиха като протести за ценности.


Още по темата:

Деморализация


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени