Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Лобизъм


Lobby
Терминът лобизъм произлиза от английски "Lobby", което първоначално означавало предверие към сградата на английския парламент. В това предверие, депутатите разговаряли с тези, които не са "избрани от народа" и нямат право да взимат участие във фарса в заседателната зала.

Лобизмът е една от формите за налагане интересите на определена клика в политиката и обществото. Чрез лобизъм група с общи интереси - така наречените лобита, налага своите интереси чрез манипулиране на законодателната и изпълнителната власт, чрез създаване на "вратички" в законите, чрез забавяне на въвеждане на нови закони.

Copyright:www.backdoornews.com


Дефиниция за лобизъм дава Hans Merkle: "Die zielgerichtete Beeinflussung von Entscheidungsträgern in Politik und Verwaltung nennt man Lobbying."

"Целенасочено влияние върху взимащите решения в политиката и държавната администрация, се нарича Лобийнг."

Лобизмът се налага като стандарт в политическото управление в момента, в който монархията излиза от употреба и се замества от република. В обществената йерархия, либистите са звеното между индустриалци и политици. Лобистите са пряко подчинени на индустриалците, а политиците са финансово зависими от лобистите.

Освен в законодателната власт, лобистите налагат интересите си и в медиите, развлекателната индустрия, образованието и възпитението на децата. Така например в Германия във всички магазини за детски играчки, се продават коли-играчки само на немски производители BMW, Mercedes-Benz, Audi, Volkswagen. Във Франция на френски производители - Citroën, Peugeot, Renault, в Италия на Fiat, Alfa Romeo, Lancia и и т.н.

Лобисти финансират производството на филми за деца и възрастни, определят тенденциите в модата, "научни открития" в медицината, направленията в масовата култура, често прикрити под маската на фенове. Лобисти на военно-промишления комплекс решават в коя държава има нарушение на човешките права и населението ѝ трябва да бъде "освободено" от диктатора, който е избрало чрез демократични избори. Лобисти формулират директивите в епидемиологията, фармакологията и медицината, формулират "обществено полезни" диагнози, като мозъчна смърт и сърдечна смърт. Лобисти на фармакологичната индустрия обявяват епидемии и пандемии.

Лобисти на производители и търговци на мебели, се обаждат на обяви за отдаване жилища под наем и се представят за потенциални наематели, които търсят да наемат жилище само с луксозно обзавеждане. Лобисти на производители и монтажисти на PVC и алуминиева дограма, се обаждат на обяви за отдаване жилища под наем и се представят за потенциални наематели, които търсят да наемат жилище само с PVC/алуминиева дограма.

Лобисти на ресторанти, нощни клубове, магазини за бижута, дрехи и женски аксесоари, финансират статии във вестници, телевизионни предавания, филми и сериали по телевизия, които насаждат стереотип за любовни отношения, базиран на черпене и купуване на подаръци.

В Западните демокрации големи университети предлагат образование по специалност лобизъм - Government Relations.

Методите на лобистите се простират от лични контакти с политици, финансиране на политици в предизборни кампании, финансиране и манипулиране на средствата за масова информация, социалните мрежи и форуми в интернет, образованието и развлекателната индустрия, до подкупи и корумпиране на полицията, съдебната власт, агенциите за трансплантация на органи и др.


Още по темата:

Разрешен ли е лобизмът

Лобисти в Евросъюза

Примери за лобизъм

Лобизъм в България

98% от отзивите от клиенти в интернет са фалшиви

Лъжите на Запада


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени