Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

ЛобизъмLobby
Терминът лобизъм произлиза от английски "Lobby", което първоначално означавало предверие към сградата на английския парламент. В това предверие, депутатите разговаряли с тези, които не са "избрани от народа" и нямат право да взимат участие във фарса в заседателната зала.

Лобизмът е една от формите за налагане интересите на определена клика в политиката и обществото. Чрез лобизъм група с общи интереси - така наречените лобита, налага своите интереси чрез манипулиране на законодателната и изпълнителната власт, чрез създаване на "вратички" в законите, чрез забавяне на въвеждане на нови закони.

Copyright:www.backdoornews.com


Дефиниция за лобизъм дава Hans Merkle: "Die zielgerichtete Beeinflussung von Entscheidungsträgern in Politik und Verwaltung nennt man Lobbying."

"Целенасочено влияние върху взимащите решения в политиката и държавната администрация, се нарича Лобийнг."

Лобизмът се налага като стандарт в политическото управление в момента, в който монархията излиза от употреба и се замества от република. В обществената йерархия, либистите са звеното между индустриалци и политици. Лобистите са пряко подчинени на индустриалците, а политиците са финансово зависими от лобистите.

Освен в законодателната власт, лобистите налагат интересите си и в медиите, развлекателната индустрия, образованието и възпитението на децата. Така например в Германия във всички магазини за детски играчки, се продават коли-играчки само на немски производители BMW, Mercedes-Benz, Audi, Volkswagen. Във Франция на френски производители - Citroën, Peugeot, Renault, в Италия на Fiat, Alfa Romeo, Lancia и и т.н.

Лобисти финансират производството на филми за деца и възрастни, определят тенденциите в модата, "научни открития" в медицината, направленията в масовата култура, често прикрити под маската на фенове. Лобисти на военно-промишления комплекс решават в коя държава има нарушение на човешките права и населението ѝ трябва да бъде "освободено" от диктатора, който е избрало чрез демократични избори. Лобисти формулират директивите в епидемиологията, фармакологията и медицината, формулират "обществено полезни" диагнози, като мозъчна смърт и сърдечна смърт. Лобисти на фармакологичната индустрия обявяват епидемии и пандемии.

Лобисти на производители и търговци на мебели, се обаждат на обяви за отдаване жилища под наем и се представят за потенциални наематели, които търсят да наемат жилище само с луксозно обзавеждане. Лобисти на производители и монтажисти на PVC и алуминиева дограма, се обаждат на обяви за отдаване жилища под наем и се представят за потенциални наематели, които търсят да наемат жилище само с PVC/алуминиева дограма.

Лобисти на ресторанти, нощни клубове, магазини за бижута, дрехи и женски аксесоари, финансират статии във вестници, телевизионни предавания, филми и сериали по телевизия, които насаждат стереотип за любовни отношения, базиран на черпене и купуване на подаръци.

В Западните демокрации големи университети предлагат образование по специалност лобизъм - Government Relations.

Методите на лобистите се простират от лични контакти с политици, финансиране на политици в предизборни кампании, финансиране и манипулиране на средствата за масова информация, социалните мрежи и форуми в интернет, образованието и развлекателната индустрия, до подкупи и корумпиране на полицията, съдебната власт, агенциите за трансплантация на органи и др.


Още по темата:

Разрешен ли е лобизмът

Лобисти в Евросъюза

Примери за лобизъм

Лобизъм в България

98% от отзивите от клиенти в интернет са фалшиви

Лъжите на Запада
loading...

Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени