Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Издирване на лице в интернет


Яндекс
Западът отдавна мечтае да създаде софтуери за идентифициране на човешко лице. По собствени изявления, всички опити на западните държави, да създадат поискова система в интернет, която да разпознава съдържанието на снимки, до този момент са се провалили.

Copyright:www.backdoornews.com


Основаната още в зората на интернет през 1995 г. в САЩ търсачка "Yahoo!" не предлага опция за търсене на подобни или еднакви снимки в интернет. Търсачката на Microsoft "Bing/Бинг" предлага такава опция, но не намира нищо. Най-популярната търсачка в интернет - Гугъл, при подадена снимка намира подобни по тематика и цветен отенък снимки в интернет или снимки, които изцяло или частично съвпадат с изображенето на подадената от потребителите за анализ снимка. Google понякога разпознава тематиката на снимката, дали на нея е изобразена жена, мъж, цвят на косата им, дали е изобразена лека кола, алкохол, водопад, голо човешко тяло и пр. Но Google не е в състяние при подадена портретна снимка да намери снимки на същия човек в интернет, ако той е сниман в друг ракурс и с друго осветление.

Най-често загорели българи използват тази функция на Гугъл, за да се информират за женските профили във Фейсбук, дали снимките на жените в тях са уникални или са качени от интернет. Голяма част от невежите българи се опитват да се запознават с жени в социалната мрежа.

В новините на германските медии неотдавна съобщиха, че немската полиция експериментално е провела тестиране на Facial recognition system, при което в 70% от случаите, програмата за разпознаване на човешко лице Super-Recogniser е посочила личните данни на пробантите. (Източник: Süddeutsche Zeitung, 24. Januar 2019, 18:52 Uhr, Polizei: "Super-Recogniser" helfen bei 200 Fällen. Die "Super-Recogniser" der Münchner Polizei haben seit dem Sommer 2018 bei der Aufklärung von rund 200 Fällen geholfen. "Für uns ist das im Moment wirklich ein ganz besonderer Ansatz", sagte Polizeipräsident Hubertus Andrä am Donnerstag im Presseclub. 35 Kollegen seien derzeit als Gesichts-Experten im Einsatz.) Доколко немската програма за разпознаване на човешко лице функционира, е под въпрос. Германците често в новините хвалят успехите на полицията си, за да сплашват немските граждани.

Русия в настоящия момент продава програми за идентифициране на хора, като например "FindFace" на NTech Lab Ltd, която според Kaspersky разпознава в 90% от случаите. Програмата FindFace доби популярност, когато през 2016 г. потребители систематично използваха програмата за идентифициране на порно-изпълнителки, които инцидентно са се снимали във филми за пълнолетни, както и проститутки, които по правило се подвизават под псевдоними. "FindFace" безпогрешно намери техните профили в руската социална мрежа Вконтакте, след което потребителите разкриха и публикуваха техните имена. През 2017 г. с тази програма бяха идентифицирани соросоидите, участвали в протести на Алексей Навални.

Руската поискова система "Яндекс" е в състояние при подадена за анализ снимка на човешко лице с резолюция 250 x 170 pixels, направена преди 20-30 години, да намери актуални снимки на същия човек и името му, ако той има публикувани в интернет свои снимки, например в социалните мрежи. При това дори не е необходимо подадената за анализ снимка да е биометрична снимка - анфас с двете уши! Достатъчно е снимката да е полупрофил. Алгоритъмът на Yandex изчислява триизмерно как този човек би изглеждал в друг ракурс и дори след като е силно остарял. Ако на снимката бъдат манипулирани пропорциите на лицето, посредством софтуери като Photoshop и GIMP, Яндекс и в този случай е в състояние да намери актуални снимки на същия човек.

В редакцията на www.backdoornews.com проведохме експеримент със снимка на лице, направена преди повече от 25 години, при което Yandex "изплюва" актуалните снимки и името на човека. Той е силно остарял и ако го срещнем на улицата, едва ли ще го познаем. Но Яндекс го разпозна!

Освен това, руската поискова система Яндекс разпознава типични етнически черти на лицето. Например при подаване за анализ снимки на Маруся Мирчевска, Яндекс показва подобни снимки на жени с мюсюлмански имена. При подаване снимка за анализ на бившия премиер Иван Костов, Яндекс показва снимки на индийци. При подаване снимка на човек от полските малцинства в Беларус и Украйна, Yandex показва подобни снимки на поляци.

По отношение разпознаване тематиката на снимката, руската търсачка Яндех също е много по-напред от Гугъл. Ако се подадат снимки на предмети, които рядко се срещат в реалния живот и то най-често само на кино, като например каюти в подводници или противоядрени бункери, Яндекс разпознава какво е изобразено на снимката, а Гугъл не. Разпознаване тематиката на изображенията намира приложение при автоматизирано следене на видеочатове в интернет и е от решаващо значение за предотвратяване на тероризъм.

А с каква цел се разработват facial recognition system?

В човешката история всички научни открития са били разработвани и прилагани отпърво за военни цели и чак десетилетия след това за мирни цели. Например популярният през 1980-те в поп-музиката ефект-процесор или музикален инструмент "Vocoder", е военна технология за кодиране, разработена през 1936 г. от Homer Dudley.

Антибиотикът пеницилин е бил открит от британци и американци през Втората световна война, но не да помагат на човечеството, а да повишат бойната способност на армиите си. По онова време англосаксонците са били съюзници със СССР и са изпращали на руснаците оръжия и медикаменти, но англо-американците нито една ампула пеницилин, не са изпратили на руснаците. СССР сами разработват свои антибиотици по време на войната.

Бъдещите войни ще се водят с бойни роботи - дрони и хибридни военнослужещи. И в бъдещите войни ще победи онзи, чийто бойни роботи по-добре идентифицират хората по улиците - кой е цивилен и кой е хибриден войник на НАТО, кой е славянин и кой западняк (да му мислят онези, които приличат на индийци!). Но не е изключено руските бойни роботи да разпознаят и местните соросоиди, които с охота си публикуват във Фейсбук свои истински снимки.


Още по темата:

Тест на търсачки в интернет 🔍


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени