Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Най-чести комплекси за малоценност


Втората световна война
Комплекси за малоценност могат да бъдат телесни, например при хронични заболявания, започнали още в детска възраст или вродени телесни аномалии, малформации, мутации. Освен комплекси за малоценност, базирани на телесни недъзи, хората развиват комплекси и по отношение на професията си и по отношение на успеха си в любовта. Избора на професия често правят родителите, но успеха с противоположния пол зависи от индивидуалните качества, социален статус и не на последно място външност.

Copyright:www.backdoornews.com


Увереност в собствените възможности в любовта, както и развиване на комплекс за малоценност в половите отношения, зависи до голяма степен от броя на секс-партньорите/партньорките. Възможността за смяна на сексуални партньори затвържадава у мъжете увереност в себе си. Играчът често сменя партньорките си, а смотанякът се държи за една, като удавник за сламка. Но при жените смяната на сексуални партньори, особено когато е по инициатива на мъжете, затвържадава у жените усещането за малоценност.

Със всяка следваща партньорка, мъжът обогатява опита и впечатленията си, докато всеки следващ сексуален партньор, който не предлага на жената женитба или дори се прави, че не я познава след секс за една нощ, за жената е поредното разочарование и предпоставка за трупане на комплекси.

За мъжа всяка среща със жена, с която не се стига до секс, а единствено до заплащане на сметките ѝ по заведенията, за мъжа е поредното потвърждение за накадърността му. Всяко явяване на кастинг / интервю / конкурс за постъпване на работа, при което бива отказано на кандидата, е поредното разочарование, което насажда и затвърждава комплекс за малоценност. Същевременно за работодателя колкото повече кандидати са се явили за обявената от него ваканция, толкова повече той си повишава самочувствието, че е авторитет, че е уважаван и има имидж. Т.е. авторитетът и самочувствието на работодателите зависи от количеството унизени кандидати, на които е било отказано работното място и явяването им е допринесло за затвърдяване на комплекси за малоценност. Успехът на работодателите е основан на провала на кандидатите - игра с нулева сума.

В зависимост от емоционалната чувствителност и ранимост, натрупването на разочарования може да доведе до комплекс за малоценност. Емоционалната чувствителност и ранимост е индивидуална, но и до голяма степен зависи от възрастта и предсъществуващия житейски опит. Не случайно престъпления против личността: Трафик на хора, принуда, разврат, изнасилване , извършени срещу непълнолетни, се наказват особено строго. Не случайно Западните Демокрации са особено гостоприемни, да дават образование на непълнолетни чужденци.


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени