Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Ще забраняват Airbnb, Booking & Co.


категоризация за имоти
Предложения за въвеждане на категоризация за имотите, регистрирани в онлайн платформите за туристически резервации като Booking, Airbnb, Expedia, Homeaway, Rentbyowner, wimdu, 9flats, wg-gesucht, Handiscover, homeaway, travelocity и дори в социалната мрежа Facebook, са внесли председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ и съпредседателят на "Обединени (псевдо)патриоти" Валери Симеонов, който отскоро е и зам.-шеф на Народното събрание, съобщиха на 26.11.2019 г. българските казионни медии.

Copyright:www.backdoornews.com


Предложени са между първо и второ четене поправки в закона за бюджета за следващата година, които се отнасят за Закона за туризъм. Реално с корекциите отдаваните апартаменти, вили и къщи за гостуване вече ще изискват лицензиране, което ще получат само любимците на държавата. До този момент частно лице може да настанява гости в стаи или къщи за гости без категоризация, когато те са част от обитаваното от него жилище в жилищна сграда. С предлаганите промени се регламентира, че за да може някой да предлага имотите онлайн, те трябва да минат категоризация.

Вносителите посочват в мотивите си, че и в сегашните текстове на Закона за туризма съществува такова изискване и апартаментите и стаите за гости се водят като места за настаняване от клас Б, които трябва да се категоризират от кмета на съответната община. Имотите трябва да имат табела с категорията и удостоверение, че имат такава.

Съгласно изискванията на наредбата по чл. 121, ал. 5, освен всички останали документи и изисквания, собствениците трябва да имат документ с подписи на повече от 50 на сто от собствениците в сградата, удостоверяващ съгласието им за извършване на туристическата дейност – при категоризиране на „стаи за гости“ и „апартаменти за гости“.

Аналогични ограничения за отдаване на имоти под наем на пазарни цени съществуваха по време на комунизма през 1960-те години, но бяха отменени през 1970-те от Тодор Живков. По онова време държавата имаше право да настани принудително наематели (любимци на държавата) в частни имоти на нормиран, символичен наем, който държавата определи. Тези наематели държавата определяше като "крайно нуждаещи се". Също както на днешно време държавата определя като "крайно нуждаещи се" реципиентите на донорски органи. С развитието на трансплантологията, вече органите на хората не им принадлежат, те могат да им бъдат отнети, за да се помогне на любимците на държавата да живеят по-дълго.

Според Менда Стоянова и Валери Симеонов така обектът щял да се легитимира както пред потребителите, така и пред конкуренцията и пред органите за обществения ред. Двамата твърдят, че целта на предложените изменения и допълнения не е да се ограничат доходите на хората чрез електронните платформи. Според мотивите им категоризацията на тези обекти щяла да доведе до спазване на законите, да осигури равнопоставеност между наемодателите и да позволи проследимост на икономическите резултати и да гарантира удовлетвореността на гостите.

В действителност гостите резервират частни квартири не само за да спестят пари, а защото искат да се почустват като у дома си, а не в хотел. Това споделят потребители в западните медии: "Menschen, die bei Airbnb buchen, würden ihrer Erfahrung nach keine Hotel-Verhältnisse wollen. "Eine private Wohnung empfinden viele als familiärer. So etwas bekommt man nur über Portale wie Airbnb." (Източник - Westdeutscher Rundfunk).

Предложените текстове предвиждат ако в туристическите платформи се предлагат некатегоризирани обекти, техните собственици да ги глобяват от 500 лв. до 5000 лв., а ако са фирми санкцията ще е от 1000 до 10.000 лв., а при повторни нарушения наказанията ще са от 5 до 8 хил. лв. за физически лица и от 10 до 15 хил. лв. - за юридически.

Собствениците на регистрирани имоти в Booking, Airbnb, Expedia, Homeaway, Rentbyowner, Facebook групи и други ще имат три месеца срок да се категоризират след влизането в сила на закона. Ако продължат да предлагат имотите си в платформите без катогоризация, министърът на туризма ще има правото да изисква от Софийския районен съд да разпореди на доставчиците на електронни услуги да спрат достъпа до страниците със съдържание за обектите в нарушение и съдът ще е длъжен да се произнесе по искането в срок до 72 часа, а когато бъде наредено на доставчик да отреже достъпа до съдържание с рекламираните стаи или апартаменти, той ще трябва да стори това до 24 часа.

Всъщност онлайн-платформите не са регистрирани в България и български съд не може да им нарежда какво да публикуват. Единствената забрана за публикация в целия свят е за детска порнография, продажба на наркотици и планове за самоделни бомби.

Целта на новият закон не е само лобистка - да смаже конкуренцията на големите хотели. Отдаването на „стаи за гости“ и „апартаменти за гости“ носи доход на обикновените хора между 1000 лв. и 3000 лв. на месец, а такива заплати в България получават само любимците на държавата. Такъв доход не води до забогатяване, но прави простосмъртните независими от работодатели и повече няма да им се налага да работят на трудов договор за богатите.

Идеята на Менда Стоянова и Валери Симеонов да разрушат малкия бизнес на обикновените хора, не е тяхна собствена идея. Забрана за отдаване на „стаи за гости“ и „апартаменти за гости“ чрез интернет се прокарва и в други държави от евроатлантическата общност, като Германия, Франция, САЩ:

"Verbot beschlossen: Stadt Nürnberg geht gegen Airbnb vor. Neue Satzung soll Zweckentfremdung von Wohnraum verhindern" - 23.05.2019, 05:55 Uhr. Източник - Nürnberger Nachrichten.

Франция заплашва гражданите си, които отдават „стаи за гости“ и „апартаменти за гости“ чрез интернет с глоби от 12.500€: EXCLUSIF. Anne Hidalgo annonce une action "électrochoc" contre Airbnb. 23h30, le 9 février 2019, modifié à 09h59 , le 11 février 2019. Fâchée par ce qu'elle considère comme des abus et un grave non-respect des procédures par les plateformes de meublés touristiques, la maire de Paris entame une nouvelle action en justice contre Airbnb. Anne Hidalgo réclame cette fois-ci une "amende record" ainsi qu'une réduction considérable des nuitées autorisées. Източник - Le Journal du dimanche.

Град New York въведе още през 2016 г. глоби за граждани, които отдават жилищата си чрез интернет платформите за период по-кратък от 30 дни: "Judge Blocks New York City Law Aimed at Curbing Airbnb Rentals" Jan. 3, 2019, The New York Times.

В Римската империя икономиката се е основавала на труда на роби. В Западните индустриални държави икономиката се основава на труда на така наречения прекариат - прослойка безимуществени граждани, които цял живот превиват гръб за да пазаруват в супермаркетите и да плащат наем. И тази прослойка безимуществени граждани, техните деца, внуци, правнуци трябва завинаги да останат безимуществени, за да са мотивирани да работят за господарите си. И доходи над тези, необходими за физическото им оцеляване, могат да се превърнат в собствен бизнес и да променят социалния им статус. А тогава те ще се изплъзнат на господарите си като наемоработници.


Още по темата:

Наемите в София есен 2019

Джентрификация


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени