Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Кой предизвиква икономическите кризи?Рецесия в икономиката се нарича период на временен спад в икономическата активност и производството на стоки и увеличаване на безработицата, в резултат на дефлация. Рецесията не води до намаляване на благата, а намаляване на кръга хора, които имат достъп до благата. Всяка поредна рецесия дава нов тласък на неравенството, както между богатите и бедните граждани, така и между богатите и бедните държави.

Рецесиите водят до увеличаване на безработицата, т.е. до увеличаване предлагането на работна ръка на пазара и съответно обезценяването ѝ. Наемният труд по време на кризи става все по-евтин, заплатите падат, а производителността на труда се увеличава, увеличава се работния ден на наемоработниците, увеличава се тяхната експлоатация.

Американското списание "Forbes/Форбс" публикува списък на милиардерите и тяхното състояние от 1987 година насам. Според този списък, през 2000 година милиардерите са били 470 на брой и са притежавали общо 0,898 билиона долара. От тогава техният брой всяка година постепенно нараства, като през 2008 (годината на финансовата криза) броят на милиардерите скача на 1125, т.е. увеличил се е повече от два пъти, а тяхното състояние е вече 4,4 билиона долара - увеличило се е пет пъти само за 8 години.

Copyright:www.backdoornews.com


За периода 2008-2018 г. банките зачеркнаха лихвите по депозитите на бедните, но цената на златото и цената на недвижимото имущество продължи да расте. От това бедните загубиха половината от стойността на спестяванията си. За сметка на тях, броят на милиардерите и тяхното състояние за периода 2008-2018 г. още веднъж се удвои. През 2018 милиардерите са вече 2208, а тяхното състояние общо е 9,1 билиона долара.

Но не само най-богатите - милиардерите. Също хората с по няколко милиона, т.е. средната класа на Запада, в условията на икономическа криза скокообразно забогатяват.

Според немското списание "FOCUS", "Броят на милионерите се увеличава скокообразно, в условията на световна финансова криза. Богатите семейства по света съставляват 18% от всички семейства, а притежават 88% от обществените блага. В условията на икономическа криза обществените блага не намаляват, намалява техния прираст. В центъра на финансовата буря - САЩ, прирастът на икономиката за 2007 година е 3,8%, докато през 2006 година е съставлявал 8,9%." (Източник: Geldreport - Zahl der Millionäre steigt sprunghaft. Freitag, 05.09.2008, 17:35)

От 2000 г. насам броят на милиардерите се е увеличил почти пет пъти, а тяхното състояние се е увеличило десетократно. (Billionaires 25th Anniversary Timeline - Forbes. In: Forbes. 22.09.2018)

Броят на паразитите при животните се регулира от така наречения "crowding effect/краудинг-ефект". Големите паразити сами ограничават броя си в един гостоприемник, защото в противен случай гостоприемникът ще умре, а с него и всички паразити в тялото му. Например при свинската тения/Taenia solium живее само един червей в червата на свинята или човека. Масивно заразяване с множество тении би предизвикало чревна непроходимост и смърт на гостоприемника. Краудинг-ефектът регулира броя на паразитите, като те отделят семиохимични/semiochemical вещества. Част от семиохимичните вещества са феромоните.

"Crowding effect" в биологията се забелязва не само при паразити, но и при ларви на земноводни - попови лъжички, лалугери/Spermophilus и други организми. При тях на една част от индивидите от един вид, се забавя развитието.

Единствено в капиталистическото общество при хората не съществува "crowding effect", държавата не ограничава броя на паразитите/богатите и изсмукваната от тях кръв на гостоприемниците/бедните. При капитализма богатите все повече се увеличават по численост и по обем на изсмуканите от тях блага.

Кой създава световните икономически кризи, cui bono?

Съвременните теории за икономическите кризи при капитализма се различават от класическата теория на Карл Маркс за принадената стойност, стихийното стопанство, саморегулираща се пазарна икономика и непредвидими икономически кризи, от които били страдали както бедни, така и богати. Ако теорията на Карл Маркс не е хитро замислена перфидна лъжа, то поне е наивна и остаряла.

Според съвременните икономически теории, периодичните финансови кризи при капитализма не са спонтанни и неизбежни, те са форма на класова борба от горе и биват планирани от задкулисни актьори на финансовия капитал. Съвременните икономически теории биват заклеймявани от СМИ като конспиративни теории. Според изказване на бившия президент на Бразилия Luiz Inácio Lula da Silva, Световната икономическа криза от 2007/2008 г. е планирала да разруши икономиката на Русия, която току-що е погасила всички дългове към западни банки, направени през управлението на Горбачов и Елцин 📺. Съществуват мнения, че Първата петролна криза 1973 год. е била планирана на срещата на "Билдърбъргската група" в Saltsjöbaden, с цел заздравяване на американския долар и американската икономика. Но Първата петролна криза 1973 г. все още не успя да провали страните от СИВ.

При сравняване на данните за брутния вътрешен продукт (БВП) за периода на Втората петролна криза 1979/1980, става ясно икономиката на кои държави остава незасегната, респективно извлича печалби от кризата и кои държави навлизат в рецесия, вследствие петролната криза. Докато СССР, ГФР, Великобритания, Италия (както и останалите европейски държави) през 1981 г. навлизат в тежка и необратима рецесия, то САЩ и Израел остават незасегнати от Петролната криза 1979/1980, а Саудитска Арабия дори реализира огромни печалби от кризата. Благата на Земята не се увеличават и не намаляват, те са константа, поради което при една криза не губят всички, а настъпва преразпределение на благата - игра с нулева сума:
Gross Domestic Product Saudi Arabia - energy crisis 1979/80 Gross Domestic Product USA - energy crisis 1979/80 Gross Domestic Product Israel - energy crisis 1979/80 Gross Domestic Product Italy - energy crisis 1979/80 Gross Domestic Product Germany - energy crisis 1979/80 Gross Domestic Product UK - energy crisis 1979/80 Gross Domestic Product Russia - energy crisis 1979/80
"The new law will create inflation whenever the trusts want inflation... they can unload the stocks on the people at high prices during the excitement and then bring on a panic and buy them back at low prices... the day of reckoning is only a few years removed. Under the Federal Reserve Act, panics are scientifically created. The present panic is the first scientific one, worked out as we figure a mathematical equation." (1921)
Charles Lindbergh

"Новият закон ще създава инфлация, когато тръстовете искат инфлация ... ще продава на населението на високи цени, а след като създаде паника, ще купува същото евтино... Федералният резерв дава възможност да се създават кризи на научна основа. Днешната криза е първата, пресметната и планирана като математическо уравнение." (1921)
Charles Lindbergh - американски конгресмен
за Federal Reserve Act - паричната система на САЩ.

Ресурсите и технологиите на Земята са предостатъчни за благополучния живот на всеки един от нас. Но повечето хора не осъзнават, че властта изцяло определя техния живот. Всички кризи, войни, икономика, изкуство, мода, политика, финанси и самите пари - всички те са част от единна система, която е създадена от група алчни и безскруполни психопати, в стремежа им да експлоатират и поробят цялото човечество. Тези злодеи са причина за глобалните проблеми и нещастия на всеки един от нас.


Още по темата:

Светът чества 90 години от Крахът на Уолстрийт

Светът чества 100 г. откакто Ротшилд определят цената на златото

Защо вдигат заплатите и цените пропорционално

Разкриха банките, че са предизвикали финансовата криза 2008

Какво образование имат милиардерите

Милиардери започнали от нула

Финансовата криза удвоява милиардерите


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени