Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

ХиперсексуалностХиперсексуалност е понятие от медицината, психотерапията, клиничната психология и сексологията, което обозначава повишено сексуално влечение, респективно сексуално мотивирано поведение, което може да е следствие от различни причини, които водят до характерова промяна на личността.

Copyright:www.backdoornews.com


Хиперсексуалност е класифицирана от ICD-10 (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems), под:
F52.7 - "Повишено полово влечение" - при мъжете наречено сатириазис, при жените - нимфомания.
F52.8 - "Други сексуални функционални смущения, които не са предизвикани от органично увреждане или болест."
F52.9 "Неопоменати сексуални смущения, които не са причинени от органично увреждане или болест."
F63.8 "Смущение в контрола върху импулсивните действия."

Хиперсексуалността има характерните прояви на пристрастяване и фиксация на личността към секс. Еротоманите често имат проблем с достигане на оргазъм: Мъжете получават трудно еякулация, а на жените лубрикацията им прекъсва по време на полов акт.

Най-често страдащите от хиперсексуалност предпочитат секс със непознати, поради неспособността си да осъществят продължителна връзка с партньор/партньорка на емоционално ниво. Норми в сексуалното поведение на хората не съществуват и описаните емоционални реакции не са непременно патологични. Все пак прието е, че за мъжа половия акт непременно трябва да завърши с еякулация. Прието е и жената да не прави скандал, в случай че не получи оргазъм при всяко полово сношение.

Повишеното полово влечение обикновено е придружено от честа смяна на партньорите и парафилии. Популярно твърдение е, че честата смяна на секс-партньорите увеличава риска от болестите, предавани по полов път. Това е само половината истина. Фактът че някой общува само с един партньор, съвсем не означава че и партньора/партньорката му общува само с него.

Хиперсексуалност се среща и при двата пола. Единствената разлика е, че мъжете инвестират в секс пари, а жените получават от секс пари. Хиперсексуалност при мъжа се нарича сатириазис, при жената се нарича нимфомания. Но тъй като в съвременното общество мизандрията е напълно легитимна, но заклеймяване на жените се смята за сексизъм, терминът нимфомания се счита за политически некоректен и остарял.

Хиперсексуалност може да провокира конфликт в семейството, дори и да не е съпроводена от изневяра или девиации. Най-често проблемите възникват, когато жената е промискуитетна и прави секс със съпруга си от куртоазия - amor courtios. И ежедневни полови сношения с един и същи мъж дори да ѝ е съпруг, при такива жени може да бъде причина за мигрена или даже невроза. В екстремни случаи може да се стигне до изнасилване в семейството, за което в американското законодателство, а от скоро и в повечето западно-европейски страни, се предвижда наказание - затвор.

Въпреки че понятието хиперсексуалност характеризира отклонение от нормата, много сексолози отричат квантифициране на сексуалното поведение при хората. Alfred Charles Kinsey (1894-1956) дефинира иронично нимфоманията:

"A nymphomaniac is a woman who has more sex than you do."

"Нимфоманка е жена, която има повече секс, от колкото ти."


Все пак би могло да се приеме за норма честотата на половите сношения при примитивните народи, при които няма натрупване на капитали и за жените е безсмислено да дозират секса. Според публикации на американската антроположка Helen Fisher, примитивните племена в джунглите се занимават със секс ежедневно, според нея поради това че имат повече свободно време. Подобни наблюдения прави и Хростофор Колумб, в епохата на европейската експанзия:

"Тези хора не изпитват никакви нужди. Те се грижат за своите растения, те са майстори на риболова, плуването, кануто. Те строят привлекателни жилища и ги поддържат чисти. Естетически те се изобразяват в дървото. Имат много свободно време, да играят с топка, да танцуват и музицират. Те живеят в мир и дружба. Тези хора ходят както майка ги е родила и са добродушни. Тях може да ги направим сободни и да ги въведем в нашата Свята Вяра. От тях може да направим прекрасни слуги." (източник Антон Баумгартен)

Статистика на германски сексолози говори за средно 1,5 полови сношения на седмица при немците, т.е. пет пъти по-малко от физиологичните им нужди, но затова пък улиците им са асфалтирани и по тях се виждат Mercedes-Benz, а не както при примитивните народи в джунглите.

Филми, тематизиращи хиперсексуалност: "Black Snake Moan" от 2006 год. на Craig Brewer


Още по темата:

Сексология


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени