Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Хипергамия 💝


Хипергамия
Хипергамия (от старогръцки hyper "отгоре" и gamos "брак") означава в етносоциологията правило за омъжване "на горе" в йерархията на обществото. Т.е. жената трябва да се омъжи за мъж от по-висок ранг, по-висока класа или по-висока каста. Също и семейството на жената се стреми чрез брака ѝ да придобие по-висок социален статус.

Copyright:www.backdoornews.com


В модерното общество хипергамията обуславя общоприетото неписано правило при отношенията между мъже и жени, че мъжа трябва да е по-едър от жената, мъжа трябва да е по-възрастен от жената и по-богат. Ако мъжа е от друг град, трябва да е от по-голям град. Ако мъжът и жената са колеги и работят заедно - мъжът трябва да е началник. А ако мъжът е чужденец - трябва да е от по-богата държава, по възможност кореняк, а не емигрант. Защото кореняка се предполага, че ще получи наследство от родителите си и ако е много по-възрастен от съпругата си, ще отдаде наследството от родителите си на съпругата си.

Но в човешкото общество не е прието да се говори, че мечтата на всички жени е да се омъжат хипергамно. За голяма част от жените, омъжването за богат мъж е единствената цел в живота. На повечето жени това не им се удава, но все пак живота им предлага утешителна награда - секс по сметка, докато са млади. Често спомените при жените от бурното им минало с финансово силни мъже, водят до разочарование и скука в брака. В човешкото общество не е прието жена, която се омъжва по сметка, т.е. която предлага тялото си в замяна на материални блага, да се нарича проститутка. Обикновено за нея говорят че ѝ е провървяло, че е успешна жена и е намерила човек, който я обича.

Хипергамията е форма на анизогамия, в противоположност на изогамия. Екстремни форми на брак по сметка са фиктивният брак, както и бракът за наследство и забременяване от мъртъв мъж. За брака по сметка важи правилото: "Жена с минало и мъж с бъдеще". При брака за наследство е точно обратното: "Мъж с минало и жена с бъдеще".


Още по темата:

Сексология


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени