Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

История на проституцията


Проститутки в Берлин 1920 г.
Проститутки в Берлин 1920 г.


Темата за любовта или по-точно клишето за любовта се възпява във всички произведения на изкуството. За разлика от изкуството, в реалния живот чевек среща любов много по-рядко, отколкото проституция. По-голямата част от хората на Земята никога не са имали щастието да преживеят взаимна любов, но с проституция всеки се е конфронтирал.

Още от древността, най-известната на всички народи приказка за любовта е приказката за Пепеляшка. В действителност Пепеляшка не го е правела от любов, а за пари. Пепеляшка е историческа, а не митическа личност, тя е била тракийска робиня-проститутка, която умишлено си е забравяла обувката, когато е участвала в оргиите на принца.

Историята на проституцията обхваща всички древни, антични, средновековни и съвременни класови общества, за което свидетелстват запазили се и до днес писмени източници. Проституиращите могат да бъдат както жени, така и мъже (жиголо), трансджендъри, хомосексуалисти, но класическия вариант си остава жената-проститутка.

Copyright:www.backdoornews.com


Думата проституция произлиза от латински pro-stituere, което означава изваден на показ. По време на социализма, в бългаския език се употребяваше думата "проститутка" като определение за продажна жена, която прави секс за пари. Докато думата "курва" е обидна дума и се употребяваше като определение за промискуитетна жена, която прави секс за удоволствие, но не срещу заплащане.

Курва е славянска дума, сродна на северно-европейските езици: На немски - Hure, на английски whore, на датски hore, на шведски hora, на френски Pute. Синоними на курва: гювиндия, шафрантия, карачка, шантонерка, мръсница. Хипотези за съществуването на проституция, датират от преди 3000 години във Вавилон - така наречената проституция в храмовете - свещена проституция. Съвременните историци поставят под съмнение съществуването на проституция в храмовете, също както поставят под съмнение строежа на египетските пирамиди, да е бил реализиран от роби.
Момичета за развлечение в Османската империя танцуват кьочек
Момичета за развлечение в Османската империя танцуват кьочек


Първите писмени сведения, доказващи съществуването на проституция през древността, датират от около 600 г. пр.н.е. Приблизително тогава възниква и първото класово общество - робовладелският обществен строй. Около 600 г. пр.н.е. техническият прогрес вече е позволявал човек да произвежда повече, от колкото консумира. Тогава е придобило смисъл на една част от хората да им бъде отнета свободата, за да бъдат принудени да работят и задоволяват сексуалните желания на техните поробители.

Възможността един човек да произвежда повече блага, от колкото са необходими за лична консумация е необходима предпоставка за възникване на класово общество и проституция. Докато хората са произвеждали само толкова блага, колкото им стигат за лична консумация, поддържането на роби е било нерентабилно и безсмислено. Роб, който произвежда блага само за лична консумация не носи изгода, а само разходи на робовладелеца.

Човешката история изминава дълъг път на общества с различно устройство. В зависимост от религии, ниво на култура и липса на перспектива за проспертитет на населението, съотношението между проститутки и порядъчни хора е различно, но присъства във всички класови общества. Защото винаги е имало мързеливи, алчни и развратни жени.

Общество с големи контрасти между класите, в което за по-голямата част от населението няма никакви шансове за достоен живот, благоприятства процъфтяването на проституцията. Общество с незначително социално неравенство напротив - оказва неблагоприятно влияние върху проституцията.

Комунизмът е смъртният враг на социалното неравенство и паразитизма, с което комунизмът е и смъртният враг на проституцията.

По време на социализма хората също бяха в състояние да произвеждат повече, от колкото могат да консумират, но трудът беше задължителен и благата се разпределяха от държавата, а не от частни спекуланти и лихвари. Общество с възтържествувала духовна деградация и култ към външния блясък, като съвремената Celebrity Culture поощрява проституцията. Никога до сега в историята на човечеството не е имало толкова много жени, които да се омъжват и да раждат първото си дете на 40 години, защото докато са били млади, са били много заети, че да мислят за семейство. Но влиянието на обществено-политическото устройство на обществото, трябва да се разглежда като ключов фактор, защото проституцията, както и криминалната престъпност, е черта на характера, а не на обществото.

Първата промяна в българското общество след 10.11.1989, беше откриването на заведения за стриптийз и проституция. Много български мъже си мислят, че навлизането на капитализма в България е направил жените меркантилни. Прехода към демокрация и пазарна икономика в Източна Европа не е променил характера на жените, променил е социалния статус на мъжете.

Екстремна форма на класово общество с контрасти, представляват нацистките концентрационни лагери по времето на фашизма. Те са разполагали със собствен лагерен публичен дом, в който жени измежду затворничките са работели по собствено желание. Като привилегия са получавали офицерска храна и са спали в добре отоплено помещение. В публичния дом в KZ-лагерите се е водел строг отчет, всеки посетител е записвал във ведомостта дали е доволен. Когато се събрали трима недоволни посетители, жената е била изпращана отново при останалите затворнички.

От политическа коректност не се публикуват статистики относно това, каква част от жените в концентрационните лагери, по този начин са оцелели и след това са създали семейство. Според руско-езични източници от интернет, всички жени, работили в публичните домове на концентрационните лагери са доживели края на Втората световна война. Едно е сигурно - дори и при такива екстремни условия, не всички жени са избрали този начин за оцеляване.

В епохата на процъфтяваща в Европа демокрация, годишно 500.000 момичета, предимно от Източна Европа, биват привлечени от рекламни обявления на брачни агенции, fashion/beauty - агенции или агенции по трудоустройство. Впоследствие биват отвличани и принуждавани да проституират. Според румънски висши полицаи, основните страни "импортьори" са Италия, Испания, Гърция и Германия, а в последно време и Скандинавските страни. В Европарламента предполагат, че годишния оборот от търговия с хора в Европа възлиза на около 25 милиарда Евро, а около 270.000 от жените насилствено проституират.

Във всички човешки общества жената не е принудена да проституира, за да оцелее. Тя го прави за да не работи. Принудителната проституция е следствие от значително по-малкото предлагане на проститутки на пазара, в сравнение с търсенето на такива.


Още по темата:

Всяка трета българка проституира

Разпознаване на проститутки чрез интернет

Проституция чрез интернет

90% от проститутките в Германия идват от България

Имаше ли проституция по време на комунизма

Публичен дом 💞

Сексология


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени