Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Джентрификация


Джентрификация
Джентрификация на английски gentrification, понякога се нарича градска рециркулация/рециклиране е легитимен метод на етническо/расово/класово прочистване на определени райони. Формално джентрификация е вид реконструкция, облагородяване и обновяване на сгради, застроени в не-елитни в миналото квартали, понякога в съответствие с градоустройствен план, или в резултат на решения, взети от финансови спекуланти и лихвари.

Copyright:www.backdoornews.com


В резултат на облагородяването, средното равнище на доходите на обитателите в района се увеличава, поради подмяна на жителите с ниски доходи от по-заможни. Терминът е въведен през 1964 г. от Ruth Glass в нейния труд «London: Aspects of Change»/«Лондон: Аспекти на промяната» в който тя описва методите на притискане на работническата класа от отделни части на Лондон и заместването им от средната класа.

Подобен процес се проведе в различни градове в САЩ през втората половина на ХХ век, по-специално в някои райони на градовете Сан Франциско, Бостън, Чикаго, Сиатъл, Портланд, Атланта, Вашингтон, Денвър. В Съединените щати джентрификацията доведе до расови промени на гражданите, тъй като по-бедните, предимно афро-американци или латиноамериканци бяха заменени от бели с по-високи доходи.


Още по темата:

Берлинчани щурмуваха заключени жилища

Новото строителство

Шаби шик

Ще забраняват Airbnb, Booking & Co.


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени