Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

ФлашмобФлашмоб (от английски: flash mob или flashmob - в буквален превод „моментна тълпа“ или „внезапна тълпа“) е предварително заплануван и организиран хепънинг, в който голяма група хора привидно спонтанно се появява внезапно на обществено място и в продължение на минути изпълнява някакво (скандално) действие, след което се разотива, все едно нищо не се е случило.

Copyright:www.backdoornews.com


Флашмоб е особен вид представление, целящо подклаждане на случайна публика. Участниците създават внезапни, понякога абсурдни, понякога смешни пърформанси, но изпълняват ролята си сериозно и отговорно с убеждението, че това, което правят, е напълно нормално и естествено. Флеш мобът е вид изкуство, което е пряко свързано с политиката и икономиката, и участниците са платени соросоиди, танцьори, артисти. Обикновено такива акции се наричат „Smart Mob“ и служат за пропагандна или рекламна цел. Цветните революции в Източна Европа започваха с flash mob.

Такива събития се организират обикновено чрез социалните мрежи в интернет - "Facebook", ВКонтакте, Viber, Snapchat и освен организаторите, участват и хора, които не се познават помежду си (или се преструват, че не се познават) и не получават заплащане, за разлика от организаторите. Това е и една от техниките, използвана от културното заглушаване.

Флашмоб изкуство в България

Масови флашмоби в България се организираха от соросоиди през втората половина на 2013 г. Тълпи от 8-10 човека с бира в ръка, привидно безцелно се разхождаха по централните улици на София и крещяха "Оставка". По онова време американците изпитваха опасения, че правителството на Пламен Орешарски може да подпише с Русия договора за "Южен поток" и американците няма да могат да си продават втечнения газ.

***

Флашмоб за англосаксонския празник Хелоуин - видео 📺


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени