Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

"Serenity/Фатално затишие"


Serenity/Фатално затишие
Производство: САЩ

Времетраене: 106 минути

Режисьор: Стивън Найт/Steven Knight

Сценарий: Steven Knight

В ролите:
Matthew McConaughey/Матю Макконъхи, Anne Hathaway/Ан Хатауей, Diane Lane/Даян Лейн, Djimon Hounsou/Джаймън Хаунсу, Jason Clarke/Джейсън Кларк, Jeremy Strong/Джереми Стронг

Жанр: neo-noir thriller

Световна премиера: 25.01.2019

Премиера в България: 25.01.2019

Възрастова група:

Сюжет:

"Serenity/Фатално затишие" тематизира популярната в САЩ практика - убийство на съпруга и получаване на неговата застраховка „Живот“. Serenity е името на риболовната яхта на главния герой - капитан Бейкър Дил (Матю Макконъхи), който живее под чуждо име и се укрива от миналото си, на самотен остров на Карибите. Той си изкарва прехраната, като разхожда богати туристи на риболов. Маниакален е на тема улавяне на голяма риба, която постоянно сънува. Бейкър Дил носи травмиращо минало като ветеран от войната с Ирак.

Един ден, капитан Бейкър Дил го посещава изоставилата го бивша съпруга Карън (Ан Хатауей), вече застаряваща, но омъжена изгодно за богаташ, на когото е натресла детето от капитана. Самата актриса Anne Hathaway не е стара, по време на снимките е била 33-34 годишна. И новият съпруг - насилник Frank (Jason Clarke) не е по-стар или по-грозен от бившия - Бейкър Дил (Матю Макконъхи). Въпреки това Карън се обръща към него не по име, а го нарича иронично "татенце".

Чрез сценичен грим/post-production Anne Hathaway изкуствено е състарена, за да се натърти, че застаряващата жена е по-успешна от младата жена и с доведено дете докопва богаташ, да се омъжи за нея, който дори не е по-стар или по-грозен от бившия съпруг-неудачник. Често използвано клише във финансираните от САЩ филми - зрялата жена е по-търсена и дори с дете се омъжва за мултимилионер.

Copyright:www.backdoornews.com


Karen (Anne Hathaway) иска от Dill (Matthew McConaughey) да спаси нея и сина им от новия ѝ съпруг-насилник Frank (Jason Clarke). Тя му предлага да го изведе на риболовна екскурзия и да го хвърли на акулите. В замяна тя отпърво предлага на бившия си 10 милиона долара. Забелязва, че той не е готов да извърши убийство за $10 милиона и Карън започва да му говори, че все още го обича, т.е. предлага му задника си в замяна. Когато и секса не помага, Karen го убеждава, че общият им син Patrick иска баща му да го спаси, като убие доведения му баща-насилник. "Serenity/Фатално затишие" на Steven Knight драматургически е слаб. Повечето от мотивите са само загатнати и объркващи. Например в сцената на секс между Karen и бившия ѝ съпруг Dill, върху гърба на Karen се виждат масивни белези от насилие. Тези белези не се виждат в други сцени, което би трябвало да означава, че тя сама с грим ги е нарисувала, за да провокира Dill да убие новия ѝ съруг. Насилието над Карен от новия ѝ съпруг Френк не се вижда, а само се чува от детето и от бившия ѝ съпруг. Т.е. би могло да е слухова халюцинация на психично болния Dill.

В процеса на действието, Dill все повече се проявява като психично болен човек, но не става ясно кое е реалност и кое - халюцинации. Вече към края на филма глас от Off camera съобщава, че не капитан Dill убива Frank, а синът Patrick го убива с нож, и че убийството с яхтата съществува само във въображението на Patrick или на Dill.

"Serenity/Фатално затишие" на Стивън Найт е касов провал. При бюджет $25 милиона има доход от продадени билети $11.4 милиона. В крайна сметка творението на Steven Knight не се финансира от продадени билети за кино, а от актуалната пропаганда:

Все още не всички са ратифицирали Истанбулската конвенция/"Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие", целта на която е да узакони джендър-теорията за половете и да вкара в Европа възможно повече бежанци-мюсюлмани, под формата на жертви на домашно насилие от Африка.

А и все още жените по света не са престанали да се омъжват във фертилна възраст, защото все още не са повярвали на американците, че колкото повече жените остаряват, толкова повече шансове имат да забършат мултимилионер (както в американските филми).

"Serenity" на Steven Knight получи силно негативни оценки от западните филмови критици, но от българската (соросоидна) филмова критика се прие с възторг.


Още по темата:

Рецензии за филми

Жанровете в киното


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени