Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

"Червената лястовица / Червено врабче / Red Sparrow"Производство: САЩ

Времетраене: 140 минути

Режисьор: Франсис Лорънс

Сценарий: Джъстин Хейт, Ерик Уорън Сингър

В ролите:
Дженифър Лоурънс, Джоел Едгертън, Джеръми Айрънс, Мери-Луиз Паркър, Киъран Хайндс, Шарлот Рамплинг, Matthias Schoenaerts/Матиас Шонартс ( Kursk/Курск, Сергей Полунин, Дъглас Ходж, Джоели Ричардсън

Жанр: Шпионски трилър, Noir-Thriller

Световна премиера: 15.02.2018

Премиера в България: 02.03.2018

Възрастова група: FSK 16

Сюжет:

Руска световно известна примабалерина Доминика Егорова (Jennifer Lawrence) живее с болната си майка в мизерия, в наемна квартира от театъра в който работи, който плаща и за лечението на майка ѝ, но само докато тя е на работа. Плоско скалъпена история, която по-скоро съответства на американската реалност. Не в Източна Европа, а в Западна Европа повечето хора живеят под наем. И не в Русия, а в САЩ хората си плащат за медицинска помощ и когато се разболеят не им се полагат болнични.

Вследствие заговор на нейна конкурентка, Доминика Егорова претърпява злополука и загубва работата си като балерина. За да издържа себе си и болната си майка, Доминика Егорова е принудена да сътрудничи на тайните служби, след предложението на нейния вуйчо Иван/Ваня (Matthias Schoenaerts), който също работи за шпионажа. Иван външно и с гримасите на лицето си имитира Владимир Путин.

Copyright:www.backdoornews.com


Още от самото начало, "Red Sparrow" на Francis Lawrence ( Игрите на глада / The Hunger Games) се опитва без всякаква логика да конструира представа за вербуването на тайни агенти, за обучението им, за задачите, които им поставят. Във филма, руските тайни агенти ги обучават на садизъм с прожекции на БДСМ порно-филми. Жените бъдещи шпионки ги унижават и подготвят за проститутки. Карат ги с учебна цел да се събличат пред своите съкурсници и пред очите на всички да правят фелацио на затворници- психопати, да бъдат публично изнасилвани.

Балерината Доминика Егорова (Дженифър Лоурънс) получава заповед да се "запознае сучайно" и да се сближи с американския таен агент Nathaniel „Nate“ Nash (Joel Edgerton). Но американците нали са богоподобни, веднага я разкриват, че нали тя е световно известна балерина, а сега се е изрусила и се прави на преводачка. Въпреки че Доминика Егорова е разкрита, тя продължава мисията, доверява се изцяло на американския шпионин и иска да емигрира за САЩ, че нали това соросоидите постоянно повтарят: Всички руснаци мечтаят да емигрират за САЩ.
Red Sparrow/Червената лястовица
Но най-фрапиращата лъжа в "Червената лястовица" на Франсис Лорънс е, че в Русия шпиони стават по принуда и ако не могат да изпълнят поставената им задача, ги убиват. На много места във филма, протагонистите са силно учудени, че офицер от КГБ наема на работа своя племеница. При това се прави паралел, между американските тайни агенти и руските, при което американският шпионин Nathaniel (Joel Edgerton) заявява, че САЩ не избиват своите тайни агенти, както Русия.

Идеята на филма е да представи професията шпионин в Русия, като унизителна, мръсна, неблагодарна, безперспективна. Както простите жени плашат децата си, че ако баща им се ожени втори път, мащехата ще ги бие и малтретира.

За разлика от холивудския слузно-гноен sputum, в реалния живот шпиони стават богати хора, а не финансово закъсали. И тях не ги унижават и не ги подготвят за проститутки, а за патриоти. И не ги малтретират, а им устройват охолен живот. Защото само привилегированият човек е патриот: Битието определя съзнанието. Онзи, който е притиснат до стената от неплатени сметки за отопление и ток, той не може да бъде патриот, защото на него родината нищо не му е дала. От него родината е взела, за да даде на богатия, на паразита, който живее на негов гръб.

Кулминацията на филма "Червената лястовица / Red Sparrow" е сцената в края на филма (TC:01:52:22:00), в която героинята отвратена от Русия, от вуйчо си, който я подлага на изтезания и дори я пожелава сексуално, Доминика Егорова се обръща към американския шпионин Nash с дмите:
"Ти ми помагаш без явна изгода за себе си.
You helping me for no own advantage."


Всички знаят, как американците без лична изгода помогнаха на Виетнам, на Ирак, на Либия, на Югославия, на Афганистан, на Украйна, американците помагат и на България да добива злато и да снабдява с питейна вода населението си. Американците искаха чрез Михаил Ходорковски да помогнат и на Русия да добива нефт. И всичко това американците го правят от алтруизъм, защото са филантропи.

Дженифър Лоурънс както винаги играе професионално, на нея ѝ подхождат роли на мъжко момиче, но не и на фатална жена. С нейната масивна фигура, дори и най-простите зрители трудно биха повярвали, че тя е балерина. Джоел Едгертън във всяко едно отношение е посредствен - като актьор, като мъж, който във филма спечелва сърцето на примабалерина. Най-успешно играе Матиас Шонартс - талантлив белгийски актьор, на когото всякакви роли му подхождат. Много добре имитира Владимир Путин.

За да обрисува живота в Русия като мрачен, потискащ и безперспективен, Франсис Лорънс си служи с отдавна изтъркани клишета, като се започне от музиката и се стигне до перманентно облачното небе над Русия. Тези клишета изполва Steven Spielberg в своя "Bridge of Spies" (2015), Child 44 / Дете 44 на Daniél Espinosa, както и много други западни "творци" - Едно си баба знае, едно си баце бае.


Още по темата:

Рецензии за филми

Жанровете в киното


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени