Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Mortal Engines/Смъртоносни машини 😤


Mortal Engines
Производство: САЩ, Нова Зеландия

Времетраене: 128 минути

Режисьор: Christian Rivers/Крисчън Ривърс

Сценарий: Peter Jackson/Питър Джаксън, Philippa Boyens, Fran Walsh

В ролите:
Robert Sheehan/Робърт Шийхън: Tom Natsworthy/Том Натсуърти
Hera Hilmar/Хера Хилмар: Hester Shaw/Хестър Шоу
Hugo Weaving/Хюго Уивинг: Thaddeus Valentine/Валънтайн
Jihae Kim: Anna Fang
Stephen Lang: Shrike
Ronan Raftery: Bevis Pod
Patrick Malahide: Magnus Crome
Colin Salmon: Chudleigh Pomeroy
Regé-Jean Page: Captain Khora
Mark Hadlow: Orme Wreyland
Aaron Jackson: Gench
Stephen Ure: Pewsey
Kee Chen: Governor Kwon
Mark Mitchinson: Vambrace
Leila George: Katherine Valentine

Жанр: Антиутопия, Постапокалиптика, Стиймпънк/Steampunk, Ретрофутуризъм/Retrofuturism

Световна премиера: 14 декември 2018

Премиера в България: 14 декември 2018

Възрастова група: FSK-12

Сюжет:

Хиляда години след като цивилизацията е унищожена от 60-минутната война, ресурсите на Земята са почти изчерпани и човечеството живее в гигантски подвижни крепости градове-хищници по повърхността на Земята, които се захранват, поглъщайки по-малки движещи се градчета. Идеологически човешкото общество е основано на така наречен "градски дарвинизъм". При поглъщането на малките градове, големият град изземва енергетичните ресурси, а неговите обитатели ги обезоръжава.

Copyright:www.backdoornews.com


Но плячката все повече намалява и градът "Лондон" решава да нападне в Азия стационарна цивилизация, която се е укрепила със стена, срещу подвижните градове-хищници. Досега всички подвижни градове са се провалили срещу стационарната цивилизация в Азия, но този път жадният за световно гоподство Thaddeus Valentine (Хюго Уивинг) решава да използва супер оръжието по име "MEDUSA", с което древните цивилизации преди хиляда години са се самоунищожили.

"Mortal Engines/Смъртоносни машини" на Крисчън Ривърс е многообещаващ до момента, в който Том Натсуърти (Робърт Шийхън) - стажант-археолог в подвижния Лондон се сблъсква с опасната бегълка Хестър Шоу (Хера Хилмар), която е дошла да убие злодея Валънтайн (Хюго Уивинг). От този момент нататък, филмът протича по добре познати клишета, в началото на всяка сцена, зрителят вече знае какво ще се случи:

Хестър Шоу ще се цупи отначало, а постепенно ще стане приятелка с Том Натсуърти, защото и двамата ще открият, че имат общи интереси. Богатата дъщеря на злодея Katherine Valentine (Leila George) бързо ще намрази баща си и ще кооперира с бунтовниците - също както във филма "In Time"/"Дилъри на време".

Сцената, в която двамата герои ги спасяват из под земята гротескно отвратителнни мутанти с превозно средство, приличащо на гъсеница, като че ли е предназначена за 10 годишни деца. Още в първите няколко секунди от сцената, вече на зрителите им е ясно, че това е клопка. Само на протагонистите не им е ясно.

Същото се отнася и за всички екшън сцени. Героите тичат по срутващи се платформи и точно преди да пропаднат, успяват на косъм да прескочат на следващата платформа. Към тях се прибавят трогателно тъпи диалози: "Дръж се здраво!" или "Аз не мога да удържа!", "Дръж се, дръж се!". А на края на филма, когато всичко свършва с Happy End, Хестър пита партньора си Том: "Сега какво ще правим?", а той ѝ отговаря "Искам да разгледам света, ще полетим на където ни задуха вятъра", на което Хестър отговаря "И аз ще полетя с теб". Computer-generated imagery/компютърно генерираните визуални ефекти във филма излеждат атрактивно, но с това свършват качествата на филма. Драматургията е като за дебили: Характерите са еднопластови, героите са строго диференцирани на 100%-тови морални и наивно добродетелни, които се борят срещу 100%-тови злодеи. Както екшън сцените така и военно-тактическите действия се ръководят от жени, а мъжете са слабия пол, който жените трябва да защитават - в духа на джендър-теорията.

Единствено иновативна е финалната сцена, в която главната героиня разбира, че в амулета, който майка ѝ дава преди смъртта си, е скрита флашка, с която оръжието за масово унищожение "MEDUSA" може да бъде деактивирано. Първата половина от името му "MED..." стои на мястото в компютъра, където флашаката трябва да се включи. А втората половина от името му "...USA" е написано на флашката. Т.е. "...USA" спасява света от ядрена катастрофа.

Американците са ненадминати в своята изобретателност, да откриват все по-нови ниши, в които да пробутат пропагандата си. Най-малкото затова си струва да гледаш американски филми, като упражнение за наблюдателност, да откриеш къде американците са вмъкнали пропагандата си.


Още по темата:

Рецензии за филми
loading...

Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени