Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Lizzie/Лизи


Lizzie/Месть Лиззи Борден Lizzie/Лизи
Kristen Stewart
Производство: САЩ

Времетраене: 105 минути

Режисьор: Craig William Macneill/Крейг Уилям Макнел

Сценарий: Bryce Kass/Брайс Кас

В ролите:
Chloë Sevigny/Клое Севини: Lizzie Borden
Kristen Stewart/Кристен Стюарт: Bridget Sullivan
Fiona Shaw/Фиона Шоу: Abby Borden
Jamey Sheridan: Andrew Borden
Jay Huguley: William Henry Moody
Kim Dickens/Ким Дикенс
Denis O’Hare/Денис О’Хар
Жанр: Биография-трилър

Световна премиера: 14.09.2018 United States

Премиера в България:

Възрастова група: 16+

Сюжет:

"Lizzie/Лизи" на Craig William Macneill тематизира нашумялото в САЩ двойно убийство в дома на семейство Бордън, което и до ден днешен не е изяснено. На 4-ти август 1892 година жителите на Фол Ривърс в Масачузец разбират за брутално убийство с брадва в дома на семейство Бордън. Жертвите са Аби и Андрю Бордън, а главен заподозрян е дъщерята на Андрю – 32 годишната Лизи.

Copyright:www.backdoornews.com


В главната роля влиза Chloë Sevigny/Клое Севини, бивша моделка, номинирана за “Оскар” за превъплъщението си в Лана Тисдел в “Момчетата не плачат”. Kristen Stewart/Кристен Стюарт играе Бриджит Съливан – слугиня на семейство Бордън, която се шиба както с работодателя си Andrew Borden (Jamey Sheridan) по сметка, така и с неговата дъщеря Lizzie Borden (Chloë Sevigny) по любов. "Lizzie/Лизи" всъщност е полубиографичен филм. Изпълнителите външно приличат на участниците в реалната история около убийството, имената на героите във филма също са идентични с тези на реалните хора. Но към реалните събития са добавени измислици, за да може историята около двойното убийство от 19-ти век, да бъде адаптирана към американската пропаганда от 21-ви век.

Измислени са например хомосексуалната връзка между Lizzie Borden (Chloë Sevigny) и слугинята Bridget Sullivan (Kristen Stewart) в духа на джендър-идеологията. Също и отношенията на Lizzie Borden с баща ѝ Andrew Borden се интерпретират като протест, срещу патриархалните порядки - типично за феминизма. Бащата е изобразен като тиран, който ограничава културния живот на дъщеря си. Обикновено в реалния живот някои родители силно ограничават свободата на дъщерите си, но не от старомодност и морал, а защото дъщерите им са умествено изостанали. Т.е. причината е в децата, а не в родителите. Естествено родителското възпитание пречи на американската пропаганда, за което американците измислят еманципацията на жените и заклеймяват патриархалните порядки.

В един от многобройните романи, тематизиращи двойното убийство: "The Trial Book of Lizzie Borden" от 1937 г., автор Edmund Pearson, убийцата след престъплението отива в мазето, където се съблича гола, за да почисти роклята си от кръвта. Във филма както Lizzie така и нейната слугиня Bridget се събличат голи, преди да вземат брадвата да убиват. Тези голи сцени драматургически не са свързани със сюжетната линия, а и нямат логично обяснение. В реалния живот не са известни случаи, убийци да се събличат голи, преди да убият някого. Напротив, когато човек е гол, се чувства уязвим.

Мотивът на 42 годишната Chloë Sevigny да се показва гола на екрана вероятно е от лично естество. Тя е неомъжена, няма деца и вероятно е започнала да се замисля, че годините ѝ напредват и скоро дори няма да има какво да покаже на публиката. Мотивът на Kristen Stewart е по-различен: До този момент тя е доказала своята посредственост като актриса, преминала е в залеза на кариерата си - халтури като рекламно лице на модните марки "Chanel" и "Balenciaga". И нищо друго не ѝ остава, освен да пробва да привлече вниманието на кинаджиите, като се показва гола на екрана.

Stefania Sandrelli/Стефания Сандрели по същия начин реагира на залеза на своята кариера. След като няколко години не ѝ предлагаха сериозна роля в киното, на 36 годишна възраст се снима гола в еротичната комедия "La chiave/The Key" (1983) на Tinto Brass, което даде нов тласък на творчеството ѝ.

Западните филмови критици оценяват "Lizzie/Лизи" над средно ниво, но според "Box Office Mojo" филмът има доход от продадени билети в кинотеатрите $642,157. Защото никой вече не иска да гледа филми с носителката на многобройни награди Kristen Stewart.


Още по темата:

Рецензии за филми
loading...

Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени