Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Hunter Killer/Унищожителят


Джерард Бътлър
Производство: САЩ

Времетраене: 122 минути

Режисьор: Донован Марш

Сценарий: Питър Крейг

В ролите:
Mikael Nyqvist ( "Колонията/Colonia"), Шейн Тейлър, Картър Макинтайър, Хенри Гудман, Кори Джонсън, Комон, Джерард Бътлър/Gerard Butler, Линда Карделини, Тоби Стивънс, Гари Олдман, Итън Байрд, Джейкъб Скипио, Демси Бовел, Колин Стинтън, Адам Джеймс

Жанр: Екшън-трилър

Световна премиера: 26.10.2018 г.

Премиера в България: 26.10.2018 г.

Възрастова група: Не се препоръчва за деца под 16-годишна възраст

Сюжет:

В дълбините на Северния ледовит океан капитан Джо Глас (Джерард Бътлър) издирва изгубена американска подводница, при което попада в разгара на военен преврат в Русия и подготовка за Трета световна война. Приемайки съдбоносни решения, залагайки на карта живота на екипажа и съдбата на страната си, капитан Глас събира елитна група военноморски командоси, с които решава да спаси отвлечения руски президент и да се промъкне през вражески води, за да спре избухването на Трета световна война.

В създалата се екстремно критична ситуация капитанът на подводницата Джо Глас (Gerard Butler) взима решения, при които игнорира устава, разкрива военни тайни пред руския капитан на подводница и рискува да застане пред военен трибунал. На острата критика от екипажа на подводницата той отговаря: "Кое е по-добре, да имаш право или да останеш жив?"

Copyright:www.backdoornews.com


"Hunter Killer/Унищожителят" на Donovan Marsh всъщност е касов провал с невисок бюджет от $40 милиона и още по-малък Box office - $29.3 милиона, към което се добавят и негативните западни филмови критики, както и негативните български филмови критики. Ако изобщо българската филмова критика може да се нарече такава. В случая българските соросоиди-критици му пишат рецензия само по трейлера, още преди филма да е излязъл по екраните и преди те - критиците, да са го гледали. Западната филмова критика се концентрира върху CGI (Computer Generated Imagery) - ефектите на взривовете и подводните сцени, че изглеждали евтино. Също и недостатъчно ефектните екшън-сцени, както и недостатъчен драматизъм в характерите. И според тях, филмът не бил нито 100% екшън, нито 100% драма.

В действителност "Hunter Killer/Унищожителят" на Donovan Marsh е умел баланс между двете, поддържа високо темпо на напрежение и въпреки екстремното времетраене от повече от два часа, се гледа на един дъх, защото е емоционален и в нито един момент не доскучава. CGI-ефектите изглеждат наистина като при филмите от 1990-те, но това естествено е свързано с ниския бюджет на продукцията. CGI-ефектите не намаляват художествените качества, а и драматизма смесен с екшън разнообразява зрелището.

"Hunter Killer/Унищожителят" на Donovan Marsh не е лишен от жанрови и пропагандни клишета от типа: Американските войници не изоставят ранените си другари и американците никога не стрелят първи. Американска подводница, която на висока скорост преминава на сантиметри от скали, при това около руска военна база, с постоянно включен сонар, а в същото време на матросите им се казва да мълчат, че руснаците да не ги разкрият.

Филмът не е лишен и от измислици, които нямат връзка със съвременното развитие на военната техника. Например подводница-дрон, която с прожектори осветява дъното и по ефир предава на друга подводница изображението от видеокамерите си.

Под водата само на 100 метра разстояние вече нищо не се вижда и никакви радио-вълни не се предават, поради силното им абсорбиране от водата. Навигацията, ориентацията и комуникацията под вода, както при животните, така и при високо-технологичните военни апарати на хората, се осъществяват само чрез звукови сигнали и хидроакустични прибори, като сонар.

Идеята един обикновен военен да взима решение, от което зависи съдбата на цялото човечество, не е нова. Такъв случай в човешката история действително съществува: "Човекът, който спаси света".

Все пак сценарият за военен преврат от маниакален министър на отбраната, който води до разпалване на Трета световна война е оригинален и би могъл да бъде напълно реален. Сполучлива е и идеята, президентите да се интепретират като мъдри и дори да са на вражески страни, докато няма обявена война между държавите, техните президенти не са врагове помежду си, а партньори, които в беда си помагат.


Още по темата:

Рецензии за филми


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени